用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區基道、彭學高
go

九龍城區基道、彭學高 [複製鏈接]

想知這兩間學校的英文教學情況

剛剛去了彭學高的openday,這校在大約兩年前轉用英文教數學、電腦

想知多點這兩間學校的各方面資訊,有家長可以分享嗎?謝謝
   6    0    0    0

huingalam 發表於 19-11-4 00:30

剛剛去了彭學高的openday,這校在大約兩年前轉用英文教數學、電腦

彭學高band2中學應該只有精英班數學同科學係英文!其實大多band2都係,九龍城band2可能係陳瑞褀唔係!
首先要了解番自己小朋友成績乜野band?如果band2就唔洗咁快報呢幾間,係band3自行好試了!上年我睇中彭學高反而無乜睇基道,不過基道用家話唔錯!
ps.利申現在聖三一用家

其實我都未知小朋友咩band,黎緊家長日老師應該會講,所以我睇緊band 2c的學校

huingalam 發表於 19-11-4 13:39
其實我都未知小朋友咩band,黎緊家長日老師應該會講,所以我睇緊band 2c的學校
...

去多兩間open day 再決定吧,反正考直資之後先自行!報d直資俾佢練習下 interview先!

huingalam 發表於 19-11-4 00:30

可看看這帖:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3777782土瓜灣基道中學是怎樣的中學?

回覆樓主:

DSE 2+ 基道 > 彭學高

Poyau 發表於 19-11-5 09:19
DSE 2+ 基道 > 彭學高

Dse成績應該都唔錯,唔知校風點呢

In2c68 發表於 19-11-4 13:29
彭學高band2中學應該只有精英班數學同科學係英文!其實大多band2都係,九龍城band2可能係陳瑞褀唔係!
首 ...
想問聖三一好嗎?

ponysee 發表於 19-11-7 22:08
想問聖三一好嗎?

讀緊覺得唔錯,以成績去計佢上年係band2中游,課程方面比以前小學輕鬆d,好明顯見小朋友開心左同自信左!學校好多有趣活動,有興趣我都叫佢去試下,中學生活應該要多姿多彩!以前成績成日比下去,幾努力都追唔到d同學仔,現在反而可以教其他同學功課!老師好有愛心,功課小測做得好會在上面寫d鼓勵句子!有時lunch係禮堂d net teacher會有d同學生英文對話,對話完有汽水飲!如果你在b2b後的排位,我支持你選擇呢間,呢間呢兩年dse成績有進步,所以開始多人留意!b2c以下好自行就好去試了!

WINGYIBB    發表於 20-10-12 23:47

In2c68 發表於 19-11-8 04:58
讀緊覺得唔錯,以成績去計佢上年係band2中游,課程方面比以前小學輕鬆d,好明顯見小朋友開心左同自信左! ...

阿仔呈二後,老師話阿仔係B2C-3A,小學係黃大仙區,但住九龍城,星期六去左聖三一簡介會,阿仔入左camp無去,只有我出席,但我個人覺得適合阿仔,多活動之外又覺得校長老師都幾好。
但而家仲猶豫緊轉唔轉區好。
[url=http://www.baby-gaga.com/][/url

ykbb 發表於 19-12-16 20:50
阿仔呈二後,老師話阿仔係B2C-3A,小學係黃大仙區,但住九龍城,星期六去左聖三一簡介會,阿仔入左camp無 ...

其實唔使咁快決定轉區,因我記得好似自行行先,自行可以跨區,見左自行再決定吧!之後再比較下九龍城和黃大仙band2尾和band3頭有乜選擇同喜歡邊d先再決定吧!

回覆 In2c68 的帖子

好多謝你分享, 因我個仔成績是2b-2c, 所以好想找間有愛心及校風好的學校.

讀緊覺得唔錯,以成績去計佢上年係band2中游,課程方面比以前小學輕鬆d,好明顯見小朋友開心左同自信左! ...

你好,聖三一中學會收band3生嗎?有音樂特異功能

CM.MUN 發表於 19-12-19 10:49
你好,聖三一中學會收band3生嗎?有音樂特異功能

我知有d學生係,但唔多!我覺得你有自一同自二兩個機會上band2好好選擇,再講去到抽獎係咪都band3,咁自行一定去盡!之前搵定晒d獎出嚟,有乜show乜啦!

martindu 發表於 20-7-21 18:47
基道 與 胡兆熾 半斤八兩,好過彭學高。

基道2班英文班,

基道/胡兆熾2019年成績各有高下

2019年 基道 | 胡兆熾
中文2+ 92.2% | 86.2%
英文2+ 80.0% | 86.2%
數學2+ 90.0% | 76.5%
通識2+ 96.7% | 97.4%
主科2+ 89.7% | 86.6%
整體2+ 91.5% | 無公布
整體3+ 57.4% | 無公布
33222: 27.8% | 29.91%
22222: 71.1% | 73.50%

基道
校務計劃書及報告
https://www.ccckeito.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=2288&mode=published&lang=zh

2018-2019 學校報告 (p.32)
https://www.ccckeito.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//school_report/2018-2019學校報告_1572512282.pdf

香港中學文憑試成績
https://www.ccckeito.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=2291&mode=published&lang=zh

2019年度香港中學文憑試 本校及格率

生物、會計與財務概論(會計)、經濟、地理、歷史、資訊及通訊科技、體育
2級或以上成績達100%,遠超全港水平

會計與財務概論(商業管理) 、中國歷史、中國語文、英國語文、通識教育、數學 (必修部份)、物理、視覺藝術 2級或以上成績超越全港水平

平均獲得3級或以上成績的比率57.4%

2019年度香港中學文憑試 3級或以上成績

生物、會計與財務概論(商業管理)、中國語文、地理、歷史、通識教育、體育 3級或以上成績超越全港水平

化學、經濟、資訊及通訊科技、數學 (必修部份)、數學延伸部分(代數與微積分)、視覺藝術 3級或以上成績接近全港水平

想問下英文班有無分精英班?

chanling1017 發表於 20-8-11 19:45
想問下英文班有無分精英班?

正常如果band2學校英文班已經係精英班!

首 ...

冒昧問一下,你小朋友讀聖三一中學,我也想了解一下呢間學校的功課量和小朋友讀得開心嗎?謝謝

首 ...

請問你的孩子當年入讀"聖三一"時學校是否仍然屬B3中學嗎?現在升格為B2中學,你真的見証著呢!
‹ 上一主題|下一主題