用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友明年升中一,希望各位比小小意見 ...
go

小朋友明年升中一,希望各位比小小意見

小朋友讀 Local School , 成績中等
如果明年想轉去星加坡或馬來西亞讀國際學校,會否好難追上?
因為都係而家政局,先有這個諗法
大家可否比d意見我,謝謝

新加坡讀書係精英制,壓力比香港更大,你去書局望望新加坡英文教科書或補充,如無記錯係比香港同程度的深。 而且新加坡老師都幾嚴,如小朋友身型肥都會管。
以上只是聽朋友講,你就好有興趣去讀,要自己再求証一下

回覆樓主:

我都有這個想法,馬來西亞的學校我找了些資料,叫做平過香港。星加坡出名嚴格,但教育一向都叫好,我自己覺得可以考慮,同埋陪讀一年後,仔女大左會放心d, 返香港再搵食。

回覆樓主:

我對馬來西亞升學冇心得,但見個女嘅馬拉有錢同學都好純樸,所以私立教育應該都唔錯。不過我見私立boarding school 都唔平,都要廿萬一年,EK forum 推介北愛都係咁上下價錢,點解唔去北愛讀?如果去馬拉為移民,你有冇了解在馬拉華人生活同機會上會比政府諸多留難?退休移民就冇問題,因為唔駛做生意或打工,但小朋友嘅出路就要考慮清楚。而且馬來西亞都係假民主國家,如果價錢差唔多,可不去真民主國家讀書加落地生根?

失暈爸爸 發表於 19-11-3 20:00
小朋友讀 Local School , 成績中等
如果明年想轉去星加坡或馬來西亞讀國際學校,會否好難追上?
因為都係而 ...

如果想"留學移民",我會選星加坡,但阿女同我講,星加坡有死刑

Arabellahk    發表於 19-11-12 00:17