用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道vs 救恩
樓主: 2siub
go

真道vs 救恩

karatek 發表於 20-5-31 03:06
本人今年也有這難題,未能掌握救恩的實際學習情況與真道比較,請問家長們可分享一下嗎?謝謝
...

睇你自己有無鬥心,我係有龍讀龍,小學無咁大壓力。真道近年係比早年谷,但有人話真道dse成績唔夠好係因為早年太輕鬆,所以谷d都好。話係比早年谷,但始終比傳統學校輕鬆好多,小朋友都讀得開心。

多謝大家回覆。其實我有睇過小一中英文測驗嘅野,覺得係有點難但又應該應付到,最重要我想睇學校比唔比到機會學生發表、發問,你認為呢?

回覆 siupekchu 的帖子

你好,我也據聞救恩學生英文不錯,但學校是中文學校,請問你知道學校在英文方面是有特別著重培訓嗎?真道長遠是英文學校,所以不多不少也會被此吸引,希望可以了解多點救恩情況。謝謝

karatek 發表於 20-5-31 13:46
多謝大家回覆。其實我有睇過小一中英文測驗嘅野,覺得係有點難但又應該應付到,最重要我想睇學校比唔比到機 ...

我認為呢兩間學校都允許小朋友發問。

救恩我唔識用家,真道有補底同提高,照顧唔同小朋友需求

回覆樓主:

真道用家,功課不多,課程趕急,小3數學,社會,科學轉英文教學,英文能力差很易跟不上,由其科學遍深,小3,4已涉及初中課程,老師校長開明,願意接受意見。
小3開始谷,接受不來的會轉回國際或津校,不是happy school

miujoey 發表於 20-6-1 02:07
真道用家,功課不多,課程趕急,小3數學,社會,科學轉英文教學,英文能力差很易跟不上,由其科學遍深,小3 ...

比較少真道家長分享這些資訊,趕同十一年制有關嗎?

回覆 LinusYip 的帖子

又換?明星校長雄心壯志兩年完工?可能磨合不成...........

回覆 poonseelai 的帖子

其他學校用12年教相同嘅課程 ( 講緊DSE),你話趕唔趕呀 ?輕輕鬆鬆地學習 ,先至係happy(我係舊用家)。

tummypooh 發表於 20-6-1 16:02
回覆 LinusYip 的帖子

又換?明星校長雄心壯志兩年完工?可能磨合不成........... ...

磨咩合丫,跟本呢個校長未達標,
做marketing 同做實事係兩樣野來

佢其實未坐正過做校長,俾佢空降又坐正有一定風險

但掉轉頭講,如果唔啱學校,早早離開對雙方都係好事

miujoey 發表於 20-6-1 02:07
真道用家,功課不多,課程趕急,小3數學,社會,科學轉英文教學,英文能力差很易跟不上,由其科學遍深,小3 ...
我係真道現時用家,事實係課程深,但比傳統學校已唔使趕頭趕命趕功課,亦有拔尖補底,學校包容性大,最重要係用家讀得好開心,係一間happy school,小學生活,養蝦種菜,比起傳統學校黎講,超happy

回覆樓主:

不好意思可能令大家有誤解, 我所說真道不是happy school, 因為坊間嘅happy school 大多是課程淺, 功課少 ,冇壓力的學校, 但真道現在課程深及趕, 但大多數嘅小朋友都喜歡上學, 包括我小朋友, 因為除咗學術學校還很注重小朋友嘅開心成長,學校會有許多不同嘅活動畀小朋友參與, 上堂比較互動不拘謹, 老師與同學關係好好, 這與傳統學校有少少分別。

回覆 miujoey 的帖子

謝謝你。明白真道不是happy school,亦明白真道課程一定會深一點。想請問小一能力一般的學生,普遍都需要外補支持嗎?還是父母願意跟進度都幫到佢哋?由於暫時得不到救恩家長回覆,所以一直難以理解其模式和程度,只怕真道會較難,小朋友會吃力。

回覆 bluestar3000 的帖子

謝謝你呀。以你的經驗,有沒有去到某個年級,覺得已明顯課程較難跟上呢?另外,真道在英文方面,學生都表現得好嗎?

回覆樓主:

聽聞救恩都是一所好好的學校, 建議去小學專頁哪裏看看留言, 比較一下那間適合你小朋友。

真道小一小二較輕鬆亦都少有聽聞要補習, 小3開始多啲, 由於功課同操練係比較少, 測驗考試題亦著重理解, 死背書唔會高分, 家長要跟緊啲。

karatek 發表於 20-6-2 15:19
回覆 miujoey 的帖子

謝謝你。明白真道不是happy school,亦明白真道課程一定會深一點。想請問小一能力一 ...

以前嘅真通是否比較寬鬆我不清楚, 但我小朋友現在讀嗰幾年課程是緊湊 畀我感覺係著重學術, 我絕對認同校長嘅講法, 現在不努力他日點會有成果。