用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區女校比較
go

中西區女校比較

唔想個囡讀得好慘好辛苦,請問中西區女校英華、SSGS、St Clare’s 邊間相對功課壓力少D,輕鬆啲?這三間有無補底支援?Thanks

jackiesoon 發表於 19-11-3 09:07
唔想個囡讀得好慘好辛苦,請問中西區女校英華、SSGS、St Clare’s 邊間相對功課壓力少D,輕鬆啲?這三間有 ...
點解有讀得好慘好辛苦的先入為主感覺?
點會有人可給你三校的比較呢?

王家爸爸    發表於 19-11-4 08:52

回覆 jackiesoon 的帖子

應該ssgs較輕鬆

英華女同ssgc比較又邊間較谷?

回覆樓主:

其實如果女女成績3間都到, 不如帶佢觀校感受一下, 睇下佢自己鍾意邊間多d, 佢自己選既自然有心機讀, 而且個個小朋友性格唔同, 選適合既就ok. 但對比3間就只有英華全收band 1.
Debby

細細粒媽咪 發表於 19-11-3 10:06
其實如果女女成績3間都到, 不如帶佢觀校感受一下, 睇下佢自己鍾意邊間多d, 佢自己選既自然有心機讀, 而 ...

中西區係對B1女仔有利既區,統一係本區,要視乎選校情況,是否全收B1,可以話應該係,但又未必一定收到100% 係B1~~~

細細粒媽咪 發表於 19-11-3 10:06
其實如果女女成績3間都到, 不如帶佢觀校感受一下, 睇下佢自己鍾意邊間多d, 佢自己選既自然有心機讀, 而 ...

我同個女都好期待去這三間學校的簡介會, 雖然佢先係用家,但真係唔想佢好多功課好大壓力咁成長

YWGS都多功課

chaucathryn 發表於 19-11-3 14:52
YWGS都多功課

睇老師,同一科,有D組/班話冇乜,有D勁多。

chaucathryn 發表於 19-11-3 14:52
YWGS都多功課
請問每日幾多份功課

2jkidsfather 發表於 19-11-3 09:51
點解有讀得好慘好辛苦的先入為主感覺?
點會有人可給你三校的比較呢?
講得啱,首先要有三胞胎女(最好係同卵既),仲要係喺一樣既環境下生活(減少環境變數),然後到中一既時候,分別讀唔同學校,咁先可能有機會(唔係一定得)做比較。

王家爸爸 發表於 19-11-4 08:57
講得啱,首先要有三胞胎女(最好係同卵既),仲要係喺一樣既環境下生活(減少環境變數),然後到中一既時候 ...

其實就算孖女,孖女或龍鳳胎同校同級唔同班已經有出入,淨係一個讀精英班,一個普通班就好唔同了。

王家爸爸    發表於 19-11-5 09:32

真係好難比較。scgs功課不算多,無咩壓力。三間的學生水平有d差異。如果成績top,  ywgs 係必然之選。1A學生讀另外果兩間好輕鬆,我朋友個女係。但她們要求自己要全級top 10咁當然會有壓力。

LittlePigmom 發表於 19-11-4 12:30

真係好難比較。scgs功課不算多,無咩壓力。三間的學生水平有d差異。如果成績top,  ...

其實1A 學生選另外兩間可能都唔可以用輕鬆去形容了, 有朋友1A 成績入SSgc,一線小學, 入了學校top的組別, 聽講都要好比心機先得.
Debby

LittlePigmom 發表於 19-11-4 12:30

真係好難比較。scgs功課不算多,無咩壓力。三間的學生水平有d差異。如果成績top,  ...

SSGC 和 SCGS 兩間都唔算谷既中學,當然會讀得相對輕鬆。YWGS 就唔知了~~~

嗱,老實講,英華唔算好谷。

谷嘅學校,通常都係下面想升呢嗰D。

簽名被屏蔽

mannewliv 發表於 19-11-4 15:57
嗱,老實講,英華唔算好谷。

谷嘅學校,通常都係下面想升呢嗰D。
完全同意。英華真的唔算谷。是否全收band 1 生,我覺得又不一定,真的要看當年競爭情況,
始終有大部份位也是由大抽獎安排。

gracelam 發表於 19-11-4 09:14

其實就算孖女,孖女或龍鳳胎同校同級唔同班已經有出入,淨 ...
其實好難比較,加上功課多唔多,有無壓力,真係好主觀。