用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 。。
樓主: kokoma1007
go

。。   [複製鏈接]

回覆 picalo 的帖子

我那個小朋友之前也是給老師列為港同救恩學校學生的類型,可惜一間第一面止步另一間waiting.

恕我直言,幼稚園老師嘅評價聽一半得了,同小學老師可以好唔同。當然有人中龍鳳,細細個已經好突出,係人都話叻。但都見唔少幼稚園老師寵兒,小一面試大失所望。

Karypingu 發表於 19-11-4 10:01
原來有好多同路媽媽~
今年我都係第一次玩呢個遊戲,
真心有無數的失望及問題,

不要灰心,我囡是12月細B,之前分享過到了7-8月玩第二輪面試才有直資offers, 細B始終和大B有分別,可能細B要後期才發力,不要放棄,繼續努力裝備!

karllambb 發表於 19-11-4 09:44

我小朋友老師又係話佢英華type (人前乖乖仔,喜閱讀)結 ...

同感,我小朋友也是喜歡閱讀,可坐定,中英數可以,也是沒有二面,只能說緣份遊戲,只是憑老師,和小朋友短短時間內觀察,可能走了好多寶!

加油! 唔駛灰心呀, 我女女係12月小B, 得一間學校收左, 讀住先, 今年佢插班考到九龍塘DPS, 而家讀得好開心。

簽名被屏蔽

picalo 發表於 19-11-4 08:10

其實我想指有時是非戰之罪

考小一係一個很好的經驗. 你會更加認識你細路...

所以我一直叫人唔好先入為主, 幫細路SCREEN OUT, 以為佢只係適合某D 學校.

回覆 jli008 的帖子

宜家要唸大抽獎份form點填穩陣d有私小offer可以d
現在為求穩陣
路過91網家長請俾意見

retriever 發表於 19-11-4 13:31
考小一係一個很好的經驗. 你會更加認識你細路...

所以我一直叫人唔好先入為主, 幫細路SCREEN OUT, 以為 ...

好彩係我漁翁撒網
考得多
而且當中其實傳統學校佔多
原來發覺佢較適合傳統學校
At least they picked her

回覆樓主:

我雖然都叫好彩有一間直資收咗,但唔算係最心儀。
最打擊係除咗收咗嗰間,一間2nd in都冇,可以話冇晒希望

kokoma1007 發表於 19-11-4 13:49
回覆 jli008 的帖子

宜家要唸大抽獎份form點填穩陣d有私小offer可以d
我都係91網,樓主有比音小留位費嗎? 有就唔洗太擔心,有個私小offer揸手已經好好多,我一心都係想寄望自行同大抽獎,唔得就叩門

回覆樓主:

有d學校傳話唔會收最smart/答對晒題目既學生,因為學校覺得佢地會有其他offer,就算收左佢都唔會take offer。

唯有咁安慰自己

簽名被屏蔽

Let me share my experience.

I did equip my daughter starting from K2.  She started to learn piano, have tutorial classes in Eng and Maths (but no certificates one, just let her have better academic knowledge as she studied at a vouchered kindergarten), have drawing class, mandarin, ballet and choir. Except the above, I do think loves reading is the key.
Finally she had 8 offers.  However for promoting to P2, as i wanna save money as well as wanted her to have more exposure, I applied 3 famous subsidized schools and now she is studying at one of those.

回覆 alsonl 的帖子

哇哈哈  十分安慰!!

9 reject   3 waiting ... 灰到慣左
最近其中1個2線waiting 變左offer
總算有個backup去大抽獎,大家加油

回覆 chuheadlacool 的帖子

十分失策的連二線都報得少…

回覆 esmetam67 的帖子

esmetam67 發表於 19-11-4 14:44
Let me share my experience.

I did equip my daughter starting from K2.  She started to learn piano,  ...

即係先讀左直資還是私校?

回覆 retriever 的帖子

private
‹ 上一主題|下一主題