用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 。。
樓主: kokoma1007
go

。。  

回覆 zz77777 的帖子

多謝你正面的鼓勵…尤其係過來人…感恩

回覆 DengCK 的帖子

兩個offer都係實力派係!好明白意思
但呢一刻唔緊張唔焦慮真係呃人的
一手reject連second in都無真係好打擊
沮喪完要繼續奮鬥

kokoma1007 發表於 19-11-3 23:16
回覆 DengCK 的帖子

兩個offer都係實力派係!好明白意思

非常理解你現在的喜心情!我們也是超大B,一手的reject和waiting.一直等到六月初先有唯一個offer。如果到時真係冇,而你又真係好想讀私直,你可以試下二年班插班,到時如果學術裝備得好,還是有很多機會的!所以不要氣餒!就算最後都冇機會,我相信只要好好配合好學校的家校合作,養成好孩子的良好閱讀習慣和主動學習習慣,孩子也一定能教好!加油啊!

回覆樓主:

目前我們家弟弟也是全軍覆沒!弟弟今年考的心態真心不一樣!有了心理準備和預期!不像之前哥哥考,抱著滿腹希望進,帶著無比灰心出!今年弟弟我是抱著絕大可能陪跑的心態了。

我剛剛經歷完升小呢個遊戲,絕對明白箇中的辛酸!上年呢個時候都仲未有offer,我的心情同樓主你依家一樣,身心疲倦! 幸好ek有好多輩分享經驗,發放正能量,陪我渡過呢個黑暗時期!依家到我發放下正能量(emoji)我記得上年第一個offer係11月中先收到,之後幸運地陸續收到其他直私offers! 最後更成功叩入最心儀的男津!So the best is yet to come! 祝大家最後有心儀的offer(emoji)(emoji)

wongszehang 發表於 19-11-3 21:44
中左崇真?

不是,無考到崇真

kokoma1007 發表於 19-11-3 21:26
回覆 picalo 的帖子

原來都係同路中人

其實我想指有時是非戰之罪
例如救恩乜都冇問過我女,入去玩1hr,收reject
結果難以估計,係因為學校唔知用乜準則,已經pre-screen out咗部分applicants
相反去到蘇淅,我女個坐姿不堪入目,以為這傳統的學校應該唔ok了,反而有offer
我仍在等出results 和明天仍有一個second in
只可以説
無論當下結果如何
也是為將來叩門預備得更好
不要氣餒
大不了,小一考插班

我女k2老師說我女是HKUGA type, 結果second in 也沒有

我so far 收的2個reject (KY, HKUGA)也是活動教學

所以有時什麼type,適合什麼學校,原來又不是我們所想

回覆樓主:

學術真是去到某個點已夠用
當然我也有遇過比較深的題目
有識有唔識
完全冇得估
識時當好彩
唔識當唔好彩

唔識嘅加操一下
如果叩門唔好彩又遇到
咁希望不要再錯

so far遇到的高難度題目也是math

加油, 我也是成手reject, 考了10幾間, 最近先收到人生第一個second in...之前都唔知傷心左幾耐, 一有second in 已經喊左出黎

我都報左10幾間直私. 大部分reject. 暫時得玫小offer. 仲有幾間未in. 希望可以有更心儀小學既offer. 每日都好擔心check實校網,email同信箱

大家都一起加油呀!! 呢個遊戲係一D都唔好玩! 大人小朋友都身心疲累!
今年第一次玩, 報了6間, 2間入到2ND, 2間REJECT, 1間WAITING,黎緊仲有一間IN, 身邊既同學, 就算同一間學校甚至同班, 有D就全軍覆沒, 有D就有幾個OFFER, 落差係可以好大架, 所以家長在這過程要學習點保持高EQ(我都學習中..........HAHA)
大人既心情好影響小朋友, 佢地都會感覺到,所以大家一起努力, 走過呢個 '求學'過程, 唔好睇得太重, 希望在明天!!

picalo 發表於 19-11-4 08:10

我小朋友老師又係話佢英華type (人前乖乖仔,喜閱讀)結果英華second in都無,本來對英華都無乜感覺,但個種落差,講唔傷心係假...

picalo 發表於 19-11-4 08:10

我仔老師都有講佢係YW TYPE, 但都係2ND IN 都冇
我諗係我仔中文唔夠

原來有好多同路媽媽~
今年我都係第一次玩呢個遊戲,
真心有無數的失望及問題,
我家女兒還是11月底的超細B,
再加埋個性慢熱,講一句說話都要想好耐的,
其實她認字和英文能力都很不錯的
只係個性唔太適合面試,
結果全軍覆沒,收到不少OFFER都係waiting~
不過,我也開始慢慢學會放鬆,
看來這個遊戲還要玩到明天7月

Karypingu 發表於 19-11-4 10:01
原來有好多同路媽媽~
今年我都係第一次玩呢個遊戲,
真心有無數的失望及問題,
11月細B,下年仲可以玩多一次

回覆 jxhmy517 的帖子

可以跟哥哥啊… 我宜家係第一個,後面都有個係噶
所以心情真係…哎

回覆 picalo 的帖子

係! 對math敏感度唔高的小朋友仲加頭痕

回覆 gelgel624 的帖子

EK 真係個好地方感激同路中人互相鼓勵

大仔 (9月細B 能力方面我唔覺輸蝕) So far 只係一個2 in
其餘都係waiting/reject
開頭係好大打擊 好大挫折感
唯又不斷自我安慰: 下下都幾千人爭百幾 甚至幾十個位 雖然自問孩子成績中上 猶其英文 學習熱誠同專注力強 但沒有特異功能 要喺幾十人(有啲仲係小一生去重考) 之中選一脫穎而出 (有啲計返只係得幾%機會率) 除左實力, 運氣 當時狀態... 實在有太多因數唔可以控制. 之前有人講得好啱: waiting/reject好正常, 有2 in/offer係bonus!!! 其實幸運兒只係當中少數 絕大部分人同你一樣waiting/reject "You are not alone!"

所以傷心過後 好好調整心態 考直私只係長成其中小小階段 來緊仲有好多機會同可能性! 而且而家算係上半場 繼續一齊打埋下半場啦

2 in都冇直接reject嗰啲我唔寫信了 如果最後冇嘢喺手 會試下寫俾WAITING嗰啲學校

kokoma1007 發表於 19-11-3 21:31
回覆 wongszehang 的帖子

到佐叩門階段都係場惡戰…心血少…😭😭

學術強 叩門/復活賽考筆試有優勢