用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 。。
樓主: kokoma1007
go

。。  

wongszehang 發表於 19-11-3 19:43
您有女拔second in都好叻叻呀
再等多一等啦

應該係佢好彩,希望不大,不過都多謝你鼓勵

testher 發表於 19-11-3 19:50
應該係佢好彩,希望不大,不過都多謝你鼓勵

大家加油撐住
我都未有呀
得音小,但唔係心水冇hold
暫時都係得個吉

wongszehang 發表於 19-11-3 19:51

大家加油撐住

大家一齊加油,其實就算唔中直私,我覺得憑小朋友實力都應該有機會叩門, 我in 咗10間直私經驗話我知,直私揀小朋友性格多個學術,所以唔得唔代表小朋友唔叻
真係好多時睇小朋友性格,口才,或某啲特質更重要

testher 發表於 19-11-3 19:58
大家一齊加油,其實就算唔中直私,我覺得憑小朋友實力都應該有機會叩門, 我in 咗10間直私經驗話我知,直 ...

Yes我同意學術去到冇個點就夠
多到冇用,舉例英文去到starter to movers就夠 ,flyers都冇用

跟住就係睇性格及表達能力,跟其他小朋友之間互動

當然直資,學術真係起碼要去到一個不太差水平。反而私校,冇學術有好性格 and smart 都會收的

其實真係好講緣份。我們都是不停收reject或waiting,雖然現在中了心儀的,但亦是唯一,只能講小朋友同學校有緣。

我個小朋友學校受人歡迎,有禮有膽,不怕羞,就連面試班的老師也摸不著為何咁多reject或waiting。

所以都係保持正能量吧

我in 咗十幾間
結論係
賽果難以估計

回覆樓主:

樓主不要灰心,有部份學校有第二輪申請(俗稱復活賽),係呢段時間繼續裝備小朋友,機會是留給有準備的人。加油!

去年我家小朋友報了十多間直私,也是在早段時全軍覆沒,最後在7-8月時再面試,分別收到2間直資offers。

tmko 發表於 19-11-3 20:59
樓主不要灰心,有部份學校有第二輪申請(俗稱復活賽),係呢段時間繼續裝備小朋友,機會是留給有準備的人。 ...

請問有邊間有第二輪in ,謝謝!

回覆 picalo 的帖子

原來都係同路中人

回覆 tmko 的帖子

八月再面試?但九月就開學了?否極泰來啊!

回覆 spookykenny 的帖子

你已是萬幸!點都有一間仲要係心儀… 恭喜你

Jecabayle 發表於 19-11-3 21:18
請問有邊間有第二輪in ,謝謝!

林文燦、陸慶濤、福小

回覆 wongszehang 的帖子

到佐叩門階段都係場惡戰…心血少…😭😭

kokoma1007 發表於 19-11-3 21:27
回覆 tmko 的帖子

八月再面試?但九月就開學了?否極泰來啊!

都係,意外驚喜。

回覆 tmko 的帖子

超級驚喜啊…喜多過驚
本身派位理想嗎?最終係讀直資?

spookykenny 發表於 19-11-3 20:29
其實真係好講緣份。我們都是不停收reject或waiting,雖然現在中了心儀的,但亦是唯一,只能講小朋友同學校 ...

中左崇真?

kokoma1007 發表於 19-11-3 21:34
回覆 tmko 的帖子

超級驚喜啊…喜多過驚

本身自行入了爸爸的母校,但因為私人原因未能搬家而要改變計劃,走上了直私路(emoji)

每間學校都幾千人爭果百零個位,競爭好大,入唔到唔使灰心,仲有好多人都一樣情況

不要灰心,很能體會家長的心情,去年直私也是一路收reject和waiting,感覺越收越焦慮,後來國際也趕緊報考了幾家,國際給了offer,
留位費不便宜也趕緊交了,就是圖心理上安心一點,最後好彩幸運派入乙一,
7月底8月初,之前的waiting也陸續打來call,最終選了最心儀的小學,
      仔仔班上幾個沒有直私offer的同學,派位不理想後,也陸續成功扣回
各自學區的乙一,乙二,媽媽們分享經驗是叩門階段家長要多用心,寫求位信
要算好時間,在每次註冊日前再寫一封,在叩門後期,尤其重要,可以讓學校
第一時間知道你還很需要這個學位,還是很有誠意。
      後面機會還有很多,別灰心,繼續加油,可以在家把往年的提問問題在家和孩子對答演練
讓孩子不要太緊張,祝最終考入最心儀的小學

朋友幾年前考直私十間,最終只有兩個offer: 女拔及救恩

自己個人睇法,鼻子不要被風氣牽著走。名校直私不保發達,官津也有很多叻人。至少我身邊撈得不錯的朋友也只是出身基層讀地區中小學出身。

有時諗諗,做大池小魚 vs 小池大魚。各有各好。小池大魚更易建立自信同少點壓力。大家共勉之