用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

Crabtree 發表於 20-2-11 21:24
Same, 我都有養貓,同女FaceTime 時隻貓聽到佢把聲周圍望(emoji)
我女明天第一次上私人鋼琴班thru學校搵, ...
我女比pass paper我睇咋,不過nz 學校既網都好似有類似的

Crabtree 發表於 20-2-11 21:24
Same, 我都有養貓,同女FaceTime 時隻貓聽到佢把聲周圍望(emoji)
我女明天第一次上私人鋼琴班thru學校搵, ...

你哋係咪要NCEA pass paper?揀咗科,再碌落下面入Examination paper and examplars可搜到各級pass paper及marking, 不過有部份試卷題用咗D相,唔知出題目嗰個響邊度揾出來,可能有版權問題,D相被人遮咗,溫pass paper時可能要靠估
https://www.nzqa.govt.nz/ncea/subjects/

8-)

anitawong21 發表於 20-2-12 02:16
你哋係咪要NCEA pass paper?揀咗科,再碌落下面入Examination paper and examplars可搜到各級pass paper及 ...
對,這正是nz教育局的網站,呀女都係响呢度網上學習找資料的

anitawong21 發表於 20-2-12 02:16
你哋係咪要NCEA pass paper?揀咗科,再碌落下面入Examination paper and examplars可搜到各級pass paper及 ...

Thx. 阿女前日上Maths, 做完課堂exercise, 老師教她上網站做NECA Maths past paper, 我想問考NCEA試時,係咪好似香港咁做份卷?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

你地仔女電話plan用邊間?旅行時幫阿女買了Vodafone 10G咭,佢剛才話明天到期要top up/pay monthly plan, 我想問下你地買幾多數據比佢哋用呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-2-15 08:35
你地仔女電話plan用邊間?旅行時幫阿女買了Vodafone 10G咭,佢剛才話明天到期要top up/pay monthly plan,  ...

一般在學校都係用學校wifi, 所以用數據量唔多。阿仔用咗三個幾星期,都係用咗唔夠兩GB,仲要大部份係返學前用。你可以叫阿女check返用咗幾多,作為參考。阿仔都係vodafone prepaid,  用mates,  可以隨時調整下個月數據量,用剩數據可以帶落下個月(max 3.5GB)

bbba05 發表於 20-2-15 10:29
一般在學校都係用學校wifi, 所以用數據量唔多。阿仔用咗三個幾星期,都係用咗唔夠兩GB,仲要大部份係返學前 ...

Thx

Crabtree 發表於 20-2-15 08:35
你地仔女電話plan用邊間?旅行時幫阿女買了Vodafone 10G咭,佢剛才話明天到期要top up/pay monthly plan,  ...

阿仔用VODAFONE PREPAID1.25 G.. $13 / MONTH
已經好夠了
學校有WIFI 可以用..回家也可以用WIFI
不過如果你們住宿舍/ HOMESTAY 可能要多D

回覆樓主:

但我係apps見到阿女仍有data剩,不過social & chat pass 寫住ends in 1 day, 我可以怎辦呢?試過click chat pass,入唔得只top up chat & social pass. Pls help!

Crabtree 發表於 20-2-15 12:37
但我係apps見到阿女仍有data剩,不過social & chat pass 寫住ends in 1 day, 我可以怎辦呢?試過click chat ...

NZ Travel Data仲有31 日先過期,唔使增值住。Chat pass同social pass只送30 日,到咗期之後,chat data (例如 whatsapp),  social data (例如 facebook,  instagram)  會扣番travel data.

bbba05 發表於 20-2-15 13:30
NZ Travel Data仲有31 日先過期,唔使增值住。Chat pass同social pass只送30 日,到咗期之後,chat data ( ...

唉,我剛才top up咗,d錢只擺係account到,唔會用咗?我係咪等到NZ travel data差唔多用完,就同佢轉monthly plan? 我之前望了若我轉plan, 所有未用data, mins & text 會自動cancel. 所以我唔敢轉plan, 但又唔見到可以只add-on chat & social pass?

回覆樓主:

你只係加咗錢落account, 冇買到data/plan,  所以冇扣到錢。

travel plan一係top up data,  一係轉plan.  
http://help.vodafone.co.nz/app/answers/detail/a_id/24243/~/can-i-top-up-my-nz-travel-sim%3F

top up data好貴, 1GB nzd20, 不如轉其他prepay plan. 等到差唔多到期(16Mar), 或差唔多冇晒data才轉。

laina412 發表於 19-12-2 13:45
佢出年7月過去讀year 7 预備班,2021年1月尾正式Year 7
請問學校會有 year 7 预備班?我女都係出年 Year 7,但想今年7月過去呢

回覆樓主:

學校叫佢過去識下朋友讀下預備班先

laina412 發表於 20-2-15 21:26
學校叫佢過去識下朋友讀下預備班先
哦,咁都係同一間學校讀預備班嗎?如果間學校係 Year 7 開始,咁早半年畀佢入去讀,都係加入 Year 7 果班了,對嗎?
因為我女都係 2021 年 Year 7,搵緊學校由 Year 7 開始讀。 但是想佢今年7月過去, 所以又另外搵緊 Year 6 3rd term 可以讀的小學。

Sugarbabegirl 發表於 20-2-15 21:52
哦,咁都係同一間學校讀預備班嗎?如果間學校係 Year 7 開始,咁早半年畀佢入去讀,都係加入 Year 7 果班了 ...

因為我個女係讀完五年班過去,所以7月過去佢哋都係叫佢讀year 7 , 但係到2021年嘅1月就係正式 讀year 7

laina412 發表於 20-2-15 21:56
因為我個女係讀完五年班過去,所以7月過去佢哋都係叫佢讀year 7 , 但係到2021年嘅1月就係正式 讀year 7
...

明白,同我情況一樣呢; 咁我問下 Year 7 間學校有無得咁安排先。 謝謝你回覆!

Sugarbabegirl 發表於 20-2-15 22:00
明白,同我情況一樣呢; 咁我問下 Year 7 間學校有無得咁安排先。 謝謝你回覆!
...

應該可以(emoji)

laina412 發表於 20-2-15 21:56
...

Del

bbba05 發表於 20-2-15 13:55
你只係加咗錢落account, 冇買到data/plan,  所以冇扣到錢。

travel plan一係top up data,  一係轉plan.  

我都覺得貴,唔見你地所講咁平。唯有到期先轉其他prepay plan。Thanks!

‹ 上一主題|下一主題