用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?  

回覆樓主:

之前試讀過又覺得ok就好喇,大人細路都放心d.

1973 發表於 20-1-27 12:16
回覆 bbba05 的帖子
其實應該要選好科先,不過申請時間尷尬,佢地12月放暑假,聽呀女講,今年讀唔到既科有些明年都可讀的,當然有啲係唔得既,佢前一年去試讀過yr10的一個學期,曾講過有排濟,但佢話可接受的,同埋總有佢既朋友,所以我放心佢去呢間
唔知方唔方便講多少少點樣"排濟"法? 因為,都擔心自己小朋友處唔處理到

我阿仔當年係到左先去學校選科..其實紐西蘭 好方便..讀讀下不喜歡仍然可以轉科(尤其是yr 11)

1973 發表於 20-1-27 09:17
各位請多多指教,我女剛去了北島 讀yr 11, NCEA 其實唔知同其他有乜分別,不過急於送佢出去見識讀左先, bo ...
NCEA 是
紐西蘭 評核學生的標準 , 日後要在紐西蘭 升讀大學便要看 NCEA 的成績每科的考試都會 分..NA (NOT ACHIEVED) , A (ACHIEVED) , MERIT , EXCELLENCE
獲得 A 的CREDIT會 X2 得2 POINTS , MERIT X  3 ..EXCELLENCE X 4...大學入學會計最好成績的80 CREDITS...總和所得的POINTS

lucia6119 發表於 20-1-28 23:54
NCEA 是
紐西蘭 評核學生的標準 , 日後要在紐西蘭 升讀大學便要看 NCEA 的成績每科的考試都會 分..NA (NOT ACHIEVED) , A (ACHIEVED) , MERIT , EXCELLENCE
獲得 A 的CREDIT會 X2 得2 POINTS , MERIT X  3 ..EXCELLENCE X 4...大學入學會計最好成績的80 CREDITS...總和所得的POINTS

你好,有事請教。之前聽 Agent 講過,學校同一班內嘅學生可以同一時間同一科目學校會俾不同學生不同Level 嘅  學習教材學習,唔知係咪真嘅?

Agent 舉例:e.g. Y12班數學科:同一班內可以有一堆同學學校評核可以俾 Level 2 學習教材學習,有一堆同學係 Level 1 學習材料學習,現實係咪真係咁樣?

紐西蘭讀書 Y13 NCEA 要有 Level 3 先至可以有得考大學。Agent 同我講,佢有一位學生同佢呻及求救,學校唔肯俾佢學生升 Level。Agent 叫嗰個學生要積極及堅持向學校爭取升 Level,叫嗰個學生同老師爭取俾高一層 Level 練習/Test 之類俾佢做吓,如果成績OK的話就要求學校升佢 Level。最後,Agent 講嗰個學生真係向學校爭取升 Level,最後爭取成功。

因為 Agent 當時提醒我,如果阿女係紐西蘭讀書要主動啲同學校爭取,阿女唔好只係順意學校安排,要爭取升 Level。當時我聽到 Agent 同我分享呢個個案及 Agent 叮囑,我個心真係離一離,而呢一點亦係我其中一個心結猶豫阿女去紐西蘭讀,因為讀書點解要學生爭取升 Level?點解要學生有呢啲額外壓力?

因為,我擔心阿女唔敢爭取升 Level 而最後Y13 無 Level 3畢業無得考大學?

舉例 Queens High School https://www.educationcounts.govt.nz/find-school/school/qualifications/ue-standard?district=71®ion=14&school=384 成績只有 65.5% NCEA level 3 or above

lucia6119 發表於 20-1-28 23:30

我阿仔當年係到左先去學校選科..其實紐西蘭 好方便..讀讀下不喜歡仍然可以轉科(尤其是 ...

謝謝你。另外想問吓,如果直入year12, 咁NCEA level 1 如何處理?要一年讀晒level 1 & 2 嘅credit,  還是可以skip level 1?

直入 Yr 12 應該沒問題的, 當年我阿仔去, 因為年齡問題 (比較大) , 學校都提議他直入Yr 12 , 不過我兒子想由yr 11 開始..所以沒跳班..其實想入大學 有Yr 12 and yr 13 的成績( 尤其Yr 13) 就夠了..

小時了了 發表於 20-1-29 03:52
你好,有事請教。之前聽 Agent 講過,學校同一班內嘅學生可以同一時間同一科目學校會俾不同學生不同Level  ...
同一班讀不同LEVEL 我沒遇過, 但我知有yr 12 的如果 LEVEL 1 的不夠CREDIT 可以在 yr 12 時修..但應該是去同 Yr 11 的班上修吧..
另外我不明白那Yr 13 但不能升讀LEVEL 3 的問題...(就是 LEVEL 2 時沒修夠CFREDIT?) 那真的要跟老師說是補修CREDIT OR 直接修LEVEL 3 的CREDIT 了

其實很少會出現吧..我兒子那校很多中國人都沒心機讀書升班也沒問題的..而且在yr 12 如果發覺那科成績不好..在TERM 1 應該可以轉科 (可能我兒子那校不算TOP SCHOOL , 只算中上, 所以沒很嚴格)

另外我兒子那學校老師都很好的, 他在香港時都算不太出聲的..去到 紐西蘭 人都活躍了, 懂得跟老師購通好像朋友一樣, 而且他也跟紐西蘭本地人 (不是毛利人呵) 和其他國籍的人一起玩, 很開心的

不過我兒子說很多中國學生說讀完YR 12 便走人...去報讀英國 FOUNDATION COURSE 然後上大學

回覆 小時了了 的帖子

真的不用太擔心..紐西蘭的老師不像香港的...真的可以愉快學習另外讀書也不太難..尤其是對香港學生
我兒子以前 讀BAND 2 的..現在 在學校 數學 ,  PHYSICS , ECON 都拿獎 , 人都自信了

回覆 小時了了 的帖子

我所知,有一課餘假期獨木舟活動,被安排坐後排,前排的女生故意撥水去後面,感恩我女熟水性,所以無嚇親

小時了了 發表於 20-1-29 03:52
你好,有事請教。之前聽 Agent 講過,學校同一班內嘅學生可以同一時間同一科目學校會俾不同學生不同Level  ...
我知我女學校都可爭取升level的,我本人曾到美國讀書,都係咁樣爭取而skip左某啲科同時比番credit你,我覺得唔係壓力,唔好將大人所想既放左响小朋友度,會影響佢進度同發展的

lucia6119 發表於 20-1-28 23:54
NCEA 是
紐西蘭 評核學生的標準 , 日後要在紐西蘭 升讀大學便要看 NCEA 的成績每科的考試都會 分..NA (NOT  ...

謝謝你的資料。可否講下你仔入讀year 11時,數學科是否由Level 2讀起?英文是否一星期讀2堂+ESOL? 請問你仔今年是否入了大學?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 Crabtree 的帖子

我阿仔讀YR 11 時..數學仍然是讀LEVEL 1 , 不過老師都想他們選最難的那班..(他們數學分3 個COURSE, 難度不一樣).對的英文YR 11 都係讀 ESOL (ENGLISH FOR SPEAKERS OF OTHER LANGUAGE).歐洲人也是讀ESOL 的 不過 YR 12 我阿仔就轉讀當地學生的的英文班了..
我阿仔今年讀YR 13..所以開始煩選大學的問題

chanti 發表於 19-12-31 10:21
我發覺,不少NZ學校都比學生只上一個term, summer term 即term 3 在7-9月咁上下,我曾考慮過先比仔去心水 學 ...

我其中一間心儀女校,今年暑假(2020年7月19日至8月17日)阿女會去試讀試住4星期,學校啱啱回覆有位俾阿女暑期去讀4星期,費用:紐幣 4,850 (包括:學費 + homestay + 租校服 + 保險)
PS:最心儀嗰間男女子寄宿學校無Short Stay,阿女無得去試讀)

你會唔會今年暑假安排仔仔去紐西蘭試讀試住?

lucia6119 發表於 20-1-30 10:35

我阿仔讀YR 11 時..數學仍然是讀LEVEL 1 , 不過老師都想他們選最難的那班..(他們數 ...

Thx! 我女剛過去讀year 11, 我好多嘢唔識,真係要問前輩。她讀南島女校。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

不客氣...提一下...他們有些科目會有幾個COURSE 選的..難度不一樣( 如 MATHS , SCIENCE 因為 這2 科LEVEL 1 是必修..所以最好選對難度..可能有些女孩子MATHS , SCIENCE 不太好, 最好選難度比較小的..那麼比較容易過)

另外 讀完YR 11 , ESOL 成績不錯的最好轉去本地的英文班 (奇實ESOL 就只有ACHIEVED OR NOT ACHIEVED 而且大多數都俾你PASS)..因為 ESOL 對香港學生真的沒甚麼難度..如果為本身學習方面考量最好轉讀本地的英文班..這才可以令英文程度有所進步..

我唔知道有同一course有分2種難道,但原本Maths老師叫她上Level 2, 阿女推了,上回level 1, 她想慢慢適應

或者你這間是TOP SCHOOL 掛..我阿仔那間只算中上所以要有不同難度供學生選 , 難度低的應該是CREDIT 比較少..或者不用參加 EXTERNAL ASSESSMENT 的

回覆樓主:

我阿女嗰間都唔算top, 她不想太催谷,我哋只想她慢慢適應,聽到你仔的轉變,還越來越好,好值得鼓舞,希望我女都可以。Year 12 & 13先計分入大學,對嗎?阿女話有d本地生唔考external試,只考校內試。

除非不想入大學..否則不考EXTERNAL 怎麼夠CREDIT , 不過 LEVEL 1 也沒所謂...有些科目是不需要EXTERNAL 的..如 HOSPITALITY
聽阿仔講有D LOCAL 讀完YR 12 便不讀YR 13 , 直接出去打工, 有些也沒準備讀大學的