用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?  

uns 發表於 20-7-6 08:58
價錢好ok喎,請問係邊間?

我幫阿女報 St. Hildas Collegiate shortstay 4 星期 (原本 2020年7月中至8月中)

紐西蘭嘅中學好多好多學校接受 (但有少部份中學唔接受) 海外學生去佢哋學校幾星期至一年 shortstay exchange 上堂, 香港學生可以暑假7-8月過去同當地學生一齊上堂.

其實, 想仔女去實地體驗吓間學校仔女是否鍾意及適應將會留學入讀嘅學校, 你睇啱邊間心儀學校而學費及宿費價錢OK 可接受, 你可以直接 send e-mail 向學校申請 shortstay, 我心儀嘅學校唔等於你心儀嘛. 紐西蘭普遍 state 及 state integrated school 都係咁上下價錢.

P.S. 最後, 阿女今個暑假去唔成, 因為仍無航機去紐西蘭, 學校上星期已退返錢俾我, 依家等緊紐航退錢.

回覆 Crabtree 的帖子

Hi 自己申請,都係名校,但成績不太好

大家學校係term break有冇攪旅行比國際學生呢?我女學校2日1夜去Queenstown
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-7-7 18:02
大家學校係term break有冇攪旅行比國際學生呢?我女學校2日1夜去Queenstown

有搞惠寧頓遊學團,但呀女冇參加,佢話搭咁遠車,冇我俾佢攬住瞓,驚暈車浪喎
8-)

Crabtree 發表於 20-7-7 18:02

阿仔學校term break冇安排活動呀

anitawong21 發表於 20-7-7 18:54
有搞惠寧頓遊學團,但呀女冇參加,佢話搭咁遠車,冇我俾佢攬住瞓,驚暈車浪喎
...

知道幾多日嗎?我知道Otago boys去5日旅行,聽阿女講這間學校攪好多活動比國際生,而且佢去過一次這校,話好大好靚,有古堡feel, 有個大的表演hall,正。

bbba05 發表於 20-7-7 20:20
阿仔學校term break冇安排活動呀

你仔住了homestay, 覺得如何?佢哋有冇帶他出去
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-7-7 23:16

知道幾多日嗎?我知道Otago boys去5日旅行,聽阿女 ...

唔記得了,大約四、五日左右。

8-)

Crabtree 發表於 20-7-7 23:17
你仔住了homestay, 覺得如何?佢哋有冇帶他出去

已經住了個幾星期(Pamerston North) ,都習慣嘅,host family環境唔錯,原本諗住比較偏遠,但都方便有巴士去市中心。附近又有籃球場可以打波。今日個host車佢地去wellington, 行吓museum, 我諗住幾好呀,但阿仔話好悶,車程又長。

bbba05 發表於 20-7-7 23:26
已經住了個幾星期(Pamerston North) ,都習慣嘅,host family環境唔錯,原本諗住比較偏遠,但都方便有巴士 ...

你個homestay 幾好噃。可能阿仔困在房內會覺得悶

bbba05 發表於 20-7-7 23:26
已經住了個幾星期(Pamerston North) ,都習慣嘅,host family環境唔錯,原本諗住比較偏遠,但都方便有巴士 ...

出国讀書唔止係讀書,仲係生活体驗。 呢尐就係人地曰常,車程長係一定,忘記香港-落街就乜都有既生活吧。遇上有心既host係好难得,如果人地熱心对待,換黎冷淡甚至無兴趣反應,个host会好無㽼, 久而久之会唔多理,可能叫阿仔注意下,多尐融入人地生活。

Yanamami 發表於 20-7-9 10:16
出国讀書唔止係讀書,仲係生活体驗。 呢尐就係人地人常,車程長係一定,忘記香港-落街就乜都有既生活吧。 ...

絕對同意呀,正正希望佢體驗不同的文化,生活,處事方式,眼界唔好局限係小小嘅香港。提咗佢要多謝host, 要接納大家有很多嘅唔同,希望佢慢慢適應新生活啦。

Yanamami    發表於 20-7-9 10:40