用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

mayto 發表於 20-6-13 16:40
各位可否比些意見,女校,有boarding,成績中上。
1)Nelson college for girl
2) Timaru girls high School

我覺1及2未心啱你。3係響Havelock North的,你可以即管問吓,但未必有位了。5係公立學校,成千幾人,成績唔係特別出眾。

薑餅豬 發表於 20-6-13 20:46
想2021去紐西蘭讀year 12,請問大家對以下學校有何評價:
1.Epsom Girl’s Grammar School
2.Carmel Colleg ...

想少d中國人,唔好諗1,2

薑餅豬 發表於 20-6-13 20:46
想2021去紐西蘭讀year 12,請問大家對以下學校有何評價:
1.Epsom Girl’s Grammar School
2.Carmel Colleg ...

如果3你都ok,可以睇埋Columba,但哩間唔易入。

另外,St Mary(Wellington), Samuel Marsden Collegiate及QMC都在Wellington ,QMC有宿舍但學費唔平。基督城唔知你鍾唔鍾意,Rangi Ruru,Villa Maria及St Margaret 成績都好好。
8-)

penguin20 發表於 20-6-13 19:53
之前,我們一家人討論外國升學,沒有告訴親友。
呢兩日,同我們的親友提起,意想不到,有不同意見給我們。
...
我主力同UK比較。

好處:
- 學費比UK平
- 好多學校唔收APPLICATION FEE
- 比英國易考
- 不用好似英國要額外比GUARDIANSHIP
- NZ天氣好
- 飛NZ快過去UK
- NZ人比較NICE

壞處:
- NZ 大學認受性比UK低
- 很多地方係地震帶
- 機票平均比去UK貴
- 飛NZ行李QUOTA得一件
- NZ英文口音冇UK標準
- BOARDING SCHOOL選擇少
- NZ大學數量同排名冇UK好
- NZ畢業後如留在當地, 出路冇UK好

kinder17 發表於 20-6-13 22:54
我主力同UK比較。

好處:

幫你更正一個:如果讀Auckland 學校,其實可以考慮紐航學生票,但只有由香港去Auckland 才可包兩件行李,飛返香港係冇嘅。或者可以考慮國泰,都有學生票!
8-)

我主力同UK比較。

好處:

NZ大學畢業後有3年work permit可以在當地找工作,增加之後入藉的機會。

bbba05 發表於 20-6-13 21:48
想少d中國人,唔好諗1,2

仲唸住top 50會幾好,咁我想問知唔知大約有幾多%嘅中國人?

薑餅豬 發表於 20-6-13 23:16
仲唸住top 50會幾好,咁我想問知唔知大約有幾多%嘅中國人?

top50 即係成績好,成績好又點少得中國人一份呀(當然唔係一定) 。

想知可以睇佢地ero report. Epsom有20% Chinese.
https://www.ero.govt.nz/review-reports/epsom-girls-grammar-school-13-11-2018/

anitawong21 發表於 20-6-13 22:08
如果3你都ok,可以睇埋Columba,但哩間唔易入。

另外,St Mary(Wellington), Samuel Marsden Collegiate ...

唔該晒,我會再睇吓嗰幾間學校

我主力同UK比較。

好處:
謝謝分享!

我已填好報名表,只差臨門一腳。

關於紐西蘭課程,我嘗試了解 NCEA課程,
好似好複雜 , Level 1,2,3.  credits ...
是否要學生主動爭取?我仔比較 hea,擔心讀唔上。

除了 NCEA外,還有什麼課程可選擇?

penguin20 發表於 20-6-14 07:56
謝謝分享!

有關ncea,  可以睇吓之前#282那個post.

除咗ncea, 有學校有開IB和CIE課程

bbba05 發表於 20-6-14 08:25
有關ncea,  可以睇吓之前#282那個post.

除咗ncea, 有學校有開IB和CIE課程

睇完282#,明白多咗,但擔心又多咗。

考external,是否Y11-13三年都要考公開試?

考internal嗰份, 好似 dissertation咁,要好自動自覺,

男仔性格較hea,唔容易。

penguin20 發表於 20-6-14 13:45
睇完282#,明白多咗,但擔心又多咗。 考external,是否Y11-13三年都要考公開試?考internal嗰份, 好似 disse ...

Internal交report嗰D,要自動自覺,同埋講求時間管理,但過程中,有好多老師會比較緊張,會提供多D額外材料,亦有D響deadline 前會催你先俾佢check咗先。
8-)

大家好!想請問男仔, 今年F1, 想完成F2去紐西蘭留學, 性格比較hea,英文ok,成績中上,唔想去Auckland,南島北島都可以,要少中國人,prefer男校,銀根有限,想讀公立!想請教大家有咩建議,謝謝!

BH0301 發表於 20-6-14 23:23
大家好!想請問男仔, 今年F1, 想完成F2去紐西蘭留學, 性格比較hea,英文ok,成績中上,唔想去Auckland,南島北 ...

一定要有boarding?
8-)

anitawong21 發表於 20-6-14 23:51
一定要有boarding?

冇所謂!homestay 都可以!希望可以比啲建議!謝謝!

BH0301 發表於 20-6-15 06:53
冇所謂!homestay 都可以!希望可以比啲建議!謝謝!

之前我哋有提過Wellington College(好多人,亦因此比較多留學生),Lindisfarne College 及 Rathkeale College (高年班會同St Matthew 一齊上堂)成績都好。Christ’s College 成績係非常好,不過響基督城市中心。

另外,你亦可以睇吓John MsGlashan College, Francis Douglas Memorial College 及Napier Boys’ College (附近治安麻麻)不過成績唔知啱唔啱你要求,Hamilton Boy’s 都可以,但你要留意多唔多中國人。

8-)

謝謝!會努力刨下!

回覆樓主:

我都打算畀囡囡過紐西蘭升讀中學,她的學業成績不錯, 一般英語對答亦冇問題(不算十分流利), 只是香港讀書壓力真的很大,基本上要keep住好成績,根本沒時間讓她思考,讓她好好生活。 我不想她只是一個讀書機器或記憶體, 所以想揀一個樸實自在的地方給她成長及將來發展。

我們都是天主教徒,她在天主教女校讀書,所以我心儀中學都是天主教女校, 南北島冇所謂,homestay和boarding都可以。 請問大家知不知道有哪所 天主教女校不錯?

sugar9413 發表於 20-6-16 14:55
我都打算畀囡囡過紐西蘭升讀中學,她的學業成績不錯, 一般英語對答亦冇問題(不算十分流利), 只是香港讀書 ...

好少天主教學校有boarding,女校更少!如果成績好days school 多數在Auckland ,如Marist,Carmel,St Mary(Auckland 及Wellington都有,成績都好)

https://www.nzceo.org.nz

8-)
‹ 上一主題|下一主題