用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

大家好,我仔今年11歲,讀緊5年班,想下年1月到紐西蘭讀year7, 英數ok,  中文就麻麻,選了以下學校,可以比d意見嗎?

1.John Paul College, Rotorua
2.Bethlehem College,  Tauranga
3.St Peter's College, Palmerston North
4.Rangiora New Life School, Rangiora
5.Katikati College,  Katikati
6.Longburn Adventist College, Palmerston North

wendylyl 發表於 20-6-8 11:55
大家好,我仔今年11歲,讀緊5年班,想下年1月到紐西蘭讀year7, 英數ok,  中文就麻麻,選了以下學校,可以比 ...

要唔要一定boarding? 英數OK我覺得先睇top 50。我都係下年yr 7 ah, 不過我個係女。

wendylyl 發表於 20-6-8 11:55
大家好,我仔今年11歲,讀緊5年班,想下年1月到紐西蘭讀year7, 英數ok,  中文就麻麻,選了以下學校,可以比 ...

是agent幫你揀的嗎?全部都麻麻地,尤其是你仔英數都ok, 可以揀d好d嘅學校。(考慮吓top 50 list先, 唔得先退而求其次)

3,5,6 唔好揀, decile太低, 成績亦普通

4 成績飄忽
勉強要揀, 1,2 叫做好d.

kinder17 發表於 20-6-8 11:59
要唔要一定boarding? 英數OK我覺得先睇top 50。我都係下年yr 7 ah, 不過我個係女。
...
我冇所謂,我見好多都冇year 7,得year9開始

bbba05 發表於 20-6-8 12:33
是agent幫你揀的嗎?全部都麻麻地,尤其是你仔英數都ok, 可以揀d好d嘅學校。(考慮吓top 50 list先, 唔得 ...
唔係呀,我自己睇咋,因唔想選Auckland, 怕多chinese, 有year7好似唔係好多,大海撈針,請問你有冇推介,想選co-ed

wendylyl 發表於 20-6-8 13:51
唔係呀,我自己睇咋,因唔想選Auckland, 怕多chinese, 有year7好似唔係好多,大海撈針,請問你有冇推介,想 ...

Oh, 如果要非auckland,  yr 7, coed,  咁真係冇乜選擇。1,2 都有十幾%亞州人, 可以睇埋 Mt Aspirin College,  多的本地人,成績同1,2 相若(或低少少) ,不過凍d.

wendylyl 發表於 20-6-8 13:47
我冇所謂,我見好多都冇year 7,得year9開始

唔係喎,你嗰小朋友咁細個,你有冇親戚響嗰邊?或者你會去陪讀?否則佢一定要去寄宿學校
8-)

anitawong21 發表於 20-6-8 14:54
唔係喎,你嗰小朋友咁細個,你有冇親戚響嗰邊?或者你會去陪讀?否則佢一定要去寄宿學校
...

https://www.immigration.govt.nz/knowledgebase/kb-question/kb-question-7209

睇哩度,大過10歲住homestay應該ok

bbba05 發表於 20-6-8 15:07
https://www.immigration.govt.nz/knowledgebase/kb-question/kb-question-7209

睇哩度,大過10歲住homes ...

8-)

wendylyl 發表於 20-6-8 13:51
唔係呀,我自己睇咋,因唔想選Auckland, 怕多chinese, 有year7好似唔係好多,大海撈針,請問你有冇推介,想 ...

你可以睇吓Scots College ,響Wellington ,本來男校,但上年開始收女仔,不過哩間初中係MYP課程,學貴亦唔平。
8-)

bbba05 發表於 20-6-8 15:07

睇哩度,大過10歲住homes ...

都要問返學校,我in Auckland 有間boarding 都話如我有親戚朋友先收,因為放假佢地唔安排yr 7咁細去homestay

謝謝咁多位,等我今晚睇睇先

今朝視象IN, 依家知道收左, 有點不捨添........

ccab 發表於 20-6-9 11:00

恭喜晒,咁快知道結果唔洗心掛掛。

大人小朋友都要開始調節心情,向好方面諗,宜家科技發達,隨時都可以視象見到。

bbba05 發表於 20-6-9 11:14
恭喜晒,咁快知道結果唔洗心掛掛。

大人小朋友都要開始調節心情,向好方面諗,宜家科技發達,隨時都可以 ...
多謝

恭喜哂

咁就好啦,係咪響Auckland?有冇Boarding?
8-)

我有問題,未用過 視象通話,發現家中電腦 沒有Skype.
請問有沒有 其他方法可以 interview?
請幫忙提議一些 可行方法?

penguin20 發表於 20-6-10 10:49
請幫忙提議一 ...

我見那邊interview通常都係skype.   電腦冇咪裝番,或者裝係手機平板仲方便,裝完開番個account.   其他方法是指其他軟件(例如facetime)? 要同學校傾囉。

penguin20 發表於 20-6-10 10:49
請幫忙提議一 ...

唔洗電腦都可以!倆公婆,各自用手機開一個Skype account,然後用視象玩一兩次先啦!
8-)
‹ 上一主題|下一主題