用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

Sugarbabegirl 發表於 20-3-27 15:31
你女的簽證係咪出晒喇?
一般要幾耐呢?我女 6/3 入了申請,一直都無消息。 現在咁情況,唔知會否停批。  
...

我之前見到註北京的紐西蘭領事館暫停辦工,可能有影響的,你係咪自己做簽證?

回覆樓主:

女7月過去開學,應該都抆抆哋

上年11月自己網上申請簽證,兩個星期批了。

bbba05 發表於 20-3-27 16:14
之前做大概一星期。

昨天收到nz immigration嘅email, 其中一段係,

一星期,好快呢。
雖然暫時入唔到境,都希望個 visa 準備好先。

原本想 4月尾開學呢。 都明白果邊已停學,急唔黎。

anitawong21 發表於 20-3-27 16:49

我之前見到註北京的紐西蘭領事館暫停辦工,可能有影響 ...

現在幾個海外 office 都停工,NZ office 又 lockdown,我都怕佢地完全唔處理我女個 visa。
原本係 4月開學,雖然未知何時復課,都想盡快攪好個 visa 先啦。

我經 agent 攪架,佢話INZ 亂到 7彩,所以都唔會有 update。

小王子popo 發表於 20-3-27 19:43
上年11月自己網上申請簽證,兩個星期批了。
多謝回覆,2星期都好快。 我地已申請了 3星期,應該都係因為太忙,處理唔切。 只是希望唔會完全唔處理啦。

Sugarbabegirl 發表於 20-3-28 08:41
現在幾個海外 office 都停工,NZ office 又 lockdown,我都怕佢地完全唔處理我女個 visa。
原本係 4月開 ...

咁冇計,要等!

就算佢哋四個星期後開返工,做咗俾你,但如果封關令未解除,有學生簽證都係入唔到境,點都要等埋歐美疫情緩和咗先
8-)

真係令人好擔心

我女學校講咗term break後會online lesson, 你地呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-3-28 23:52
我女學校講咗term break後會online lesson, 你地呢?

已經online 咗三日,因為假期提早開始、提早結束,放完假都未復課,所以都要繼續online
8-)

你哋學校好好,我女這星期無online lesson, 只做下assignment. 又提早term break. 你地係用什麼上online lesson? Google classroom, zoom?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-3-29 00:35
你哋學校好好,我女這星期無online lesson, 只做下assignment. 又提早term break. 你地係用什麼上online le ...

我唔知係用咩上,但肯定唔係google classroom 及zoom,我只知係用一個app。早一個星期學校都已經講咗如果停課會安排online,到咗星期一嗰日朝早,總理都未開記者會,已經有老師叫佢哋成班一齊試吓用個app上堂。

不過聽呀女講哩幾日安排好亂,有一次老師搞錯時間冇出現,學生上課時間又撞到亂晒籠,試過老師開咗視象,只有我個女一個上堂

大家好!我仔今年s3, 考慮俾阿仔下年去紐西蘭升學,但仔自理能力一般,又成日掛住打機,好擔心佢自己喺嗰邊搞唔掂。請問你哋仔仔本身自理能力OK嗎?
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

LuckyGirl 發表於 20-5-6 22:40
大家好!我仔今年s3, 考慮俾阿仔下年去紐西蘭升學,但仔自理能力一般,又成日掛住打機,好擔心佢自己喺嗰邊 ...

有番咁大個唔使擔心自理嘅,通常唔係唔識,係唔肯學同做。好似我仔,屋企講極都唔肯摺被,住宿舍一定要摺,咪死死地要做。

bbba05 發表於 20-5-6 23:00
有番咁大個唔使擔心自理嘅,通常唔係唔識,係唔肯學同做。好似我仔,屋企講極都唔肯摺被,住宿舍一定要摺 ...

請問你亞仔中幾過去?是你提議他外國升學?最初過到去容易適應嗎?唔好意思我真係太多無聊問題。因為仍然考慮中,對於海外升學完全冇頭緒

小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

LuckyGirl 發表於 20-5-6 23:07
請問你亞仔中幾過去?是你提議他外國升學?最初過到去容易適應嗎?唔好意思我真係太多無聊問題。因為仍然 ...

大家都經歷過這個階段,你問嘅嘢我都問過,唔好話無聊,大家分享吓。有時間search番幾個紐西蘭/新西蘭嘅舊post, 都幾有用。

佢今年先過去讀,都係S3。初初一定有唔適應,始於未試過離開屋企咁耐,仲要在一個完全陌生嘅環境。但小朋友適應力強,幾個星期已經settle咗。

你仔仔自己想唔想去?

bbba05 發表於 20-5-6 23:19
大家都經歷過這個階段,你問嘅嘢我都問過,唔好話無聊,大家分享吓。有時間search番幾個紐西蘭/新西蘭嘅舊 ...

佢初初升中,話唔想出國讀書,而家我再問,佢答唔知,我仔比較倚賴,唔係好多主見,所以好想試吓俾佢獨立,香港壓力太大,而且希望佢可以出外見識吓。

想請問如果住寄宿學校,是否不用擔心一日三餐?衣服是否要自己洗?

LuckyGirl 發表於 20-5-7 00:01
想請問如果住寄宿學校,是否不用擔心一日三餐?衣服是否要自己洗?

三餐一定唔洗擔心,衫唔洗自己洗,宿舍會處理。

LuckyGirl 發表於 20-5-6 23:59
佢初初升中,話唔想出國讀書,而家我再問,佢答唔知,我仔比較倚賴,唔係好多主見,所以好想試吓俾佢獨立 ...

情況同我地差唔多。升中前過問佢,佢又係話唔想,之後亦放低咗。舊年下半年社會混亂,再問佢佢又話ok喎,可能佢都感受到中三讀書開始有壓力。我都希望佢擴闊眼界,見識多d.
‹ 上一主題|下一主題