用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

Crabtree 發表於 20-2-16 07:40

我都覺得貴,唔見你地所講咁平。唯有到期先轉其他prepay p ...
我响香港買一個十激啲旅遊咭比佢,每個月換一張八十港元,佢hostal返左房就無wifi,同埋會收電話的,不過我女有兩個電話只收一個😛,可以隨時找到呀女我安心啲,不過我女比較大會控制到訓覺,另一個電話係學校比張咭佢方便打電話找到佢的

原來hostel 會收電話咁嚴!
原來返學時可拎電話出嚟用?這樣真係要佢哋自己自律
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-1-31 13:35
Dunedin唔近地震帶,但溫差好大,我哋由Auckland 去皇后鎮玩,天氣好熱,似香港,只是日夜涼d. 而Dunedin ...

請問一下、找不用收費的學校代辦申請入學定係我自己全程申請自己跟足好?另外、你覺得2 月入學是否比9 月入學好?想9/2021 去但又怕中途入,小孩不適應。
紐西蘭讀書不用英國那種監䕶人?

chanti 發表於 20-2-27 09:57
請問一下、找不用收費的學校代辦申請入學定係我自己全程申請自己跟足好?另外、你覺得2 月入學是否比9 月 ...

紐西蘭有4個學期,4個學期開始次序大約係一月尾、四月尾、七月尾、九月尾或十月初,好少人9月去㗎⋯⋯
8-)

anitawong21 發表於 20-2-27 15:12
紐西蘭有4個學期,4個學期開始次序大約係一月尾、四月尾、七月尾、九月尾或十月初,好少人9月去㗎⋯⋯
...

係喎,睇錯左,咁一月尾(即新學期)去是不是比九月尾好?

題外話, 有agent 要收5萬幾,有agent免費,差咁遠既

chanti 發表於 20-2-28 17:10
係喎,睇錯左,咁一月尾(即新學期)去是不是比九月尾好?

題外話, 有agent 要收5萬幾,有agent免費,差咁遠 ...

邊個學期去真係因人而異,我覺得如果高中先去而又考NCEA,當然term 1最好,學期中插會辛苦好多。但低年級的話,有好多同學覺得完哂香港成個學年,散學禮之後跟老師同學farewell ,感情上舒服D。

邊個Agent收五萬幾?服務好好㗎咩?普通紐西蘭學校全年學費連食宿都係廿幾萬,咁咪等如一個學期費用?我唔知呀,我係揀咗個唔收家長錢,不過我有好努力自己做功課,有興趣嗰D都逐間check過
8-)

anitawong21 發表於 20-2-28 17:41
邊個學期去真係因人而異,我覺得如果高中先去而又考NCEA,當然term 1最好,學期中插會辛苦好多。但低年級 ...

咁我考慮term 1 入學好了
間Agent係tst, 我唔見得service 有什麼特別, 所以都好奇有咩人幫襯。

bbba05 發表於 20-2-2 12:28
紐西蘭剛剛限制中國旅客入境,
http://www.stuff.co.nz/national/119217316/coronavirus-new-zealand-bloc ...

尋日Auckland 有人確診,頭先Facebook 見到超市都有搶廁紙
8-)

anitawong21 發表於 20-2-29 16:59
尋日Auckland 有人確診,頭先Facebook 見到超市都有搶廁紙

https://www.rnz.co.nz/news/national/410658/crowds-rush-to-some-supermarkets-as-covid-19-enters-nz

bbba05 發表於 20-2-29 17:32
https://www.rnz.co.nz/news/national/410658/crowds-rush-to-some-supermarkets-as-covid-19-enters-nz
...

唔知其他地區點
8-)

回覆 chanti 的帖子

AGENT 應該不會收我們費用學校會給他們中介費的
我AGENT 幫我仔仔辦VISA 申請手續也不用收費

lucia6119 發表於 20-3-1 18:26

問左幾間AGENT、以服務費計、有3 間免費、有間間收$500、有間唔記得2 千定3 千、有間5 萬幾。

lucia6119 發表於 20-3-1 18:26

的確係有agent兩邊都收錢的
8-)

anitawong21 發表於 20-2-29 17:39
唔知其他地區點

剛剛報道咗有第三單了。

阿仔原本已經揀咗term break 時的homestay, 琴日學校話可以俾佢地揀term break留在宿舍(詳細原因唔知,好似話同疫情有關) ,最後大部份人都留宿,所以佢第一個term break都會在學校過。

bbba05 發表於 20-3-5 08:22
剛剛報道咗有第三單了。

阿仔原本已經揀咗term break 時的homestay, 琴日學校話可以俾佢地揀term break留 ...

其實有冇用?雖然三宗都響Auckland,就算留學生留宿舍,但放成三個星期咁耐,本地生都好可能會同屋企人出去其他地方玩㗎喎,

anitawong21 發表於 20-3-5 09:38

其實有冇用?雖然三宗都響Auckland,就算留學生留宿舍, ...

我都覺得冇用,學生來自全國各地,三星期無論返屋企或去旅遊,都好大機會感染。數字相信嚴重偏低,佢地連緊密接觸者,如果冇病徵,連測試都唔做,都幾令人擔心。

本人欲了解多一些到紐西蘭升學資訊,請問貴子女到紐西蘭升學選擇讀哪一個課程時有何考慮? NCEA, CIE或IB? 現本人亦思考中,因不知况哪一個課程較適合小朋友,而不同學校所提供的課程亦有不同,頭痛中。希望家長能分享你們的考慮因素讓本人參考。謝謝!

jasonfather 發表於 20-3-14 11:48
本人欲了解多一些到紐西蘭升學資訊,請問貴子女到紐西蘭升學選擇讀哪一個課程時有何考慮? NCEA, CIE或IB?  ...

我女學校是NCEA的
8-)

本人欲了解多一些到紐西蘭升學資訊,請問貴子女到紐西蘭升學選擇讀哪一個課程時有何考慮? NCEA, CIE或IB?  ...

我揀選時冇太多考慮邊種學制,或者我太簡單,揀紐西蘭就自然選擇佢地嘅ncea.   因為你嘅提問,上網搵咗哩條link, 大家參考吓,
https://ask.crimsoneducation.org/t/ncea-cie-or-international-baccalaureate/1573

我揀紐西蘭升學除左因為比較平之外、亦係因為喜歡NCEA呢個考試制度
‹ 上一主題|下一主題