用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?  

我二仔出年1月底就去紐西蘭升year 9/10, 學校話到時去到做評估再cfm 讀邊一班,有冇兄弟姊妹們試過呀?或者有冇都係同時期去分享下大家經歷心情呀?
仲有2個幾月就到, 我而家心情好複雜呀⋯⋯

莎莉媽 發表於 19-11-2 21:24
我二仔出年1月底就去紐西蘭升year 9/10, 學校話到時去到做評估再cfm 讀邊一班,有冇兄弟姊妹們試過呀?或者 ...

我個仔都係明年一月去紐西蘭,佢會讀year 10, 學校都係跟年齡俾佢讀。大家可以交流吓!

回覆 bbba05 的帖子

Hello 有志同道合既人!
我仔會去威靈頓讀,公校男女校,有boarding, 你呢?

莎莉媽 發表於 19-11-2 22:29

Whanganui,  state integrated school,  coed,  boarding.   呢道真係好少人去紐西蘭升學。

莎莉媽 發表於 19-11-2 22:29

你自己報還是經agent?

我朋友個女都係威靈頓讀書,之前有次講起,介紹一個住左十幾年既當地人,同好多學校都有聯絡,佢順便當agent 幫手聯絡,諗住有本地人睇住安心d...紐西蘭又真係較為少...不過我主要想個仔改變環境,讀書開心,唔好再沉迷打機已經係賺左。。。
你呢又點解揀紐西蘭?
另外,想問問,你會去當地買儲值卡數據卡嗎?agent 有冇教路?

莎莉媽 發表於 19-11-3 00:23

我朋友個女都係威靈頓讀書,之前有次講起,介紹一個住左十幾年既當地人,同好多學校都 ...

都係想阿仔轉個地方,輕鬆一d, 會唔會有機會重拾對學習嘅興趣,發掘自己嘅夢想。香港實在太迫人,無論學習還是生活上。

揀紐西蘭係因為佢嘅教育制度幾好,社會純樸d, 天氣好d,  同埋負擔得起。

電話卡我仲未諗,不過都應該一定要買㗎喇,要再研究吓。我冇找agent的。

回覆樓主:

Hi,電話卡你哋可以考慮吓Spark及Vodafone!我記得上次去之前,上網睇過多數建議用哩兩間,咁我諗住買Vodafone 啦⋯⋯到埗奧克蘭國際機場時,Spark及Vodafone 都有人sell,但因為我哋要趕轉機,行到去國內缐之後,發現內陸航廈只有Spark store,不過有間便利店,於是我哋入去問有冇Vodafone ,原來佢有幾隻牌子sim card,不過就冇Spark,咁我問佢Spark好D,定Vodafone 好D?佢話本地人鍾意用Spark多D,於是我哋走咗去Spark 買。跟住去到南島旅行,沿途好多荒山野嶺,大部分都接收好好,市區更加冇問題

https://www.spark.co.nz/shop/mobile-plans/prepaid

不過我個女就用Vodafone ,因為之前有人送咗張NZ$5.00 Vodafone prepaid俾佢。佢同我哋一齊到咗紐西蘭之後,諗住唔好嘥再嗰$5.00,就叫我share wifi俾佢用。之後佢入咗學校之後,我哋都走咗,佢先發現張Sim Card用唔到,學校帶佢去Vodafone 換過張新咭,裝咗個app,唔知同佢set咗咩plan,我個女又儍吓儍吓,當時佢亦冇帶錢去增值。過咗大約一個月,佢至問我可唔可以增值,因為嗰$5已經一早用哂,而家用緊抽獎中返嚟D數據,我先知原來Vodafone app內有抽獎D嘢玩佢而家用緊係哩個⋯

https://www.vodafone.co.nz/prepay/

我響香港用信用卡幫佢俾,但只會入$20落去,因為佢只用data,好少講電話及打txt,學校同home stay 都有WiFi

bbba05    發表於 19-11-3 04:29
bbba05    發表於 19-11-3 04:29

回覆樓主:

另外,呀女話有同學用2 degrees,係平,不過成日收唔到。我上次在Christchurch 住過一間酒店,成大叠2 degrees sim card放在lobby任攞,不過zero balance

回覆 anitawong21 的帖子

謝謝咁詳細講!😘另請問係數據咩plan?段估唔係無限啩?我朋友話學校WiFi 收得弱,係真唔係?😂
咁你女係邊讀書? 分享多d心得吖~

bbba05 發表於 19-11-3 01:13
都係想阿仔轉個地方,輕鬆一d, 會唔會有機會重拾對學習嘅興趣,發掘自己嘅夢想。香港實在太迫人,無論學習 ...
大家理念一樣😄😄你哋打算一齊送佢過去嗎?
我仔學校1月28開學,而家睇緊機票,預計1月19、20到準備下

莎莉媽 發表於 19-11-3 12:22
大家理念一樣😄😄你哋打算一齊送佢過去嗎?
我仔學校1月28開學,而家睇緊機票,預計1月19、2 ...

會一齊去,已經買了機票喇

bbba05 發表於 19-11-3 13:12
會一齊去,已經買了機票喇
你地會幾號走啊~

莎莉媽 發表於 19-11-3 13:42
你地會幾號走啊~

1月廿幾號去,早幾日到等佢適應吓

莎莉媽 發表於 19-11-3 12:19
回覆 anitawong21 的帖子

謝謝咁詳細講!😘另請問係數據咩plan?段估唔係無限啩?我朋友話學校WiFi 收 ...

佢用緊Mates prepay,數據、通話及txt的組合可自選的,佢冇同我講做咗咩plan,衰女又唔肯俾我知佢D密碼我入咗$20,佢響app內見到入咗錢,截個圖俾我睇,嗰balance又係$0,我估佢個plan組合係$20啩

https://www.vodafone.co.nz/mates/

佢學校wifi都唔係好掂,有時佢哋在宿舍上網搵資料都會用自己手機熱點,但用2 degrees 嗰D就喊得一句句

請教一下,做 student visa form 1012, 1014 & 1226?係咪打電話去約時間還是直接去北角做?

謝謝!

請問有人聽過Timaru Boys High School嗎?如果四月插班,唔知係咪冇咁好,但一月又太急!

莎莉媽 發表於 19-11-11 01:10

請教一下,做 student visa form 1012, 1014 & 1226?係咪打電話去約時間還是直接去北 ...

我網上做的,唔需要親身上去。
其實我都唔知form number, 網上做揀番fee paying student visa就ok.

w2chai 發表於 19-11-11 01:28
請問有人聽過Timaru Boys High School嗎?如果四月插班,唔知係咪冇咁好,但一月又太急!
...

剛剛睇過學校資料,好似幾好咁,學費連homestay 15 萬都唔洗,又有得學aviation.

我見主要都係本地人,比較少international student.

佢話任何時候都可以插班,會有orientation program. 當然如果趕得切,term 1 開學又好似好d, 同其他新同學一齊適應。

最好盡快聯絡學校,睇吓仲有冇位(尤其係想住宿舍), 直接send email俾director of international students,  我嘅經驗係如果send去 general enquiry,  未必有人覆。

仔仔打算讀year幾?

bbba05 發表於 19-11-11 01:56
剛剛睇過學校資料,好似幾好咁,學費連homestay 15 萬都唔洗,又有得學aviation.

我見主要都係本地人,比 ...

打算讀Year 10!我都有睇妳仔仔讀嗰間,係基督教私立,我又想阿仔讀基督教學校,唔知點揀!