用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 代公司問有冇小學接受私人損贈罐頭食物 ...
樓主: Rich5
go

代公司問有冇小學接受私人損贈罐頭食物 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

老火湯、西洋菜湯、鮮窄果汁、果汁先生、茶,你們又點排?

jli008 發表於 19-11-11 12:29
我沒有鬼殺咁嚕,似你最嘈. 提出的衹是意見,捐助還有很多福利機構.

重有,我唔會靜雞雞同女兒去麥當勞,講出 ...

你知唔知最麻煩係乜?我做女果陣屋企完全無零食,細個時屋企都無,公仔麵都無。點知嫁咗個junk food王!99同C6兩個無咗零食好似做唔到人咁,有時見到佢山咁高既零食真係有D眼火爆

MrBeast 發表於 19-11-11 12:45
老火湯、西洋菜湯、鮮窄果汁、果汁先生、茶,你們又點排?

老火湯同西洋菜湯咩關係先?不過正常西洋菜湯最多2粒鐘。如果你講滾湯,咁我會排:

茶、西洋菜湯、老火湯、鮮榨果汁、果汁先生。

little_yolky 發表於 19-11-11 16:18
老火湯同西洋菜湯咩關係先?不過正常西洋菜湯...

係指鬼佬的菜湯如onion soup 不過就算中式的,都是多菜和魚,都ok

我會咁排:
茶 (綠)
鮮果汁
西洋菜湯
老火湯
罐頭湯
果汁先生

MrBeast 發表於 19-11-11 17:20
係指鬼佬的菜湯如onion soup 不過就算中式的,都是多菜和魚,都ok

我會咁排:

喂!野獸先生,你前面無罐頭湯喔!

如果係西洋湯,咁我會茶第一,西洋湯第二。其實鮮果汁糖份好高,纖維唔多,所以唔係想像中咁有益。

回覆 little_yolky 的帖子

咪咁嬲,我都係junk food王,我的童年回憶中零食是最快樂的一部份。我對我女食零食亦好寬容。佢升上小學和朋友傾開,發現有朋友係一星期只可以食一次雪糕,或者飲一次汽水,佢係嚇到呆咗。
食零食的快樂係直接和廉價,不假外求,幾好ga。

little_yolky 發表於 19-11-11 17:48
喂!野獸先生,你前面無罐頭湯喔!

如果係西洋湯,咁我會茶第一,西洋湯第二。其實鮮果汁糖份好高,纖維 ...
試下你地夠唔夠細心
果汁睇下點窄,爛船三分釘,只少都有vitamin, 冇深入硏究,我都建e食rather than 飲,出街食飯有得揀就㨂果汁或0水

Jane1983 發表於 19-11-11 18:13
回覆 little_yolky 的帖子

咪咁嬲,我都係junk food王,我的童年回憶中零食是最快樂的一部份。我對 ...
都可以搵較健康的,如dark choc, nuts,好junk 的我地都會,我叫comfort food

回覆 MrBeast 的帖子

太熱氣和擺明超多防腐劑的,我會盡量少食,但一般都係放任。總之三餐不能少,中間食咩少食、零食,絕對有商量。

Jane1983 發表於 19-11-11 19:09

太熱氣和擺明超多防腐劑的,我會盡量少食,但一般都係放任。總之三餐不能少,中間食 ...
我又唔太buy熱氣呢家野,不過盡可能揀非油炸,話時話最近老人家大6旅行買左d即整的花生和芝麻糖,bok bok 脆又香,連我唔食糖的人都停唔到口

MrBeast 發表於 19-11-11 18:42
都可以搵較健康的,如dark choc, nuts,好junk 的我地都會,我叫comfort food
…有時候如打波或做得太累,我就會吃d好食唔理健唔健康的東西獎勵下自己,特別好味

我去超市是很注意看成分標籤的。

醬油,我只找到李錦記的雙黃頭抽,沒有特別添加。其他的種類都添加。

餅乾,零食類,找不到餅乾無添加色素或增味劑。

巧克力只找到一款:雀巢的聰明豆。色素是純植物色素加工而成。其他朱古力,全部有人工色素

冷凍的火腿,三文治片,幾乎全部有防腐劑。

食用油類,好少明確標明“非轉基因”的玉米,大豆。

奶類,所謂的牛奶,多數為奶粉勾兌而成。但標識容易誤以為純牛奶。

Danielhk 發表於 19-11-11 19:32
我去超市是很注意看成分標籤的。

醬油,我只找到李錦記的雙黃頭抽,沒有特別添加。其他的種類都添加。

同你啱咀型wor
biscuits, 好難搵,已放棄

火腿腸仔,本身乜都唔加已是一級致癌物,唔食

油,必定買virgin cold pressed.

奶,好少飲,要買只買全脂但肥死

所以如果話罐頭唔健康的話,基本上是乜都唔好食,升仙罷了

零食可以減吓壓,簡簡單單開心吓。煙唔好、酒唔好、賭唔好,打機玩物喪志......咁連食吓零食都戒到咁清,真係好無樂趣。

little_yolky 發表於 19-11-11 07:48
研究話2個鐘OK,但3個鐘或以上唔OK喔。

嗯,待我找找,我都想知什麼人做這些硏究。

MrBeast 發表於 19-11-11 08:09
直接食d食材仲可慳兩個中的煤氣/電,imo 湯中最有益的是水,和令人有飽的感覺,hence 少d機會痴肥 ...

大哥呀,成條骨,點啃?你試過食清補凉未?

MrBeast 發表於 19-11-11 08:21
正所謂滴水可以成河,都市病都是咁泥…但當然相對阿媽老湯點都健康過阿二的,我去茶記就奶茶多因為自己冲唔 ...

你去捷榮買包茶葉,再去街市買罐黑白奶回家冲,幾濃都得。我飲M&S, 用鮮奶,無咁削。
‹ 上一主題|下一主題