用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 代公司問有冇小學接受私人損贈罐頭食物 ...
go

代公司問有冇小學接受私人損贈罐頭食物 [複製鏈接]

我只知鮮魚行,但除了這間,還有那些多須要幫助的學生?我公司想損食物
   0    0    0    0

回覆樓主:

有食物銀行同其他社福機構,如惜食堂。

回覆樓主

捐書吧!這時代,精神食糧和知識更重要!

我們怕最基本的東西,他們都沒有

我們會check 食物銀行

Rich5 發表於 19-11-5 07:54
我們怕最基本的東西,他們都沒有
我估基層家庭唔會只靠学校派,会主动接触食物銀行同相关社福机構。

jli008 發表於 19-11-4 23:20
正常發育中的孩子不应吃罐头食物,因全都是包含很多無益防腐劑,若在家中只是种种家庭及时间原因就没辦法, ...

正常學校, 是否都有需要受助的小孩?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-11-5 17:39
樓主有這顆善心當然係好,真要捐便送去社福机構有關的地方比較合適.這些機構自會有分配那些人優先.  學校以 ...

罐头有防腐剂完全是-个迷思!不过很多时高鈉卻是真的~
https://www.foodnext.net/science/additives/preservative/paper/5739279154

ar_mak 發表於 19-11-5 22:19
你諗下勒,罐頭食品大多數來自祖國,試問祖國又會比有害既野我地食呢?
不能assume楼主既罐头產地來源是中国~

ar_mak 發表於 19-11-5 22:17
我地應該轉一轉個思維,如果有一日,你個細路拎左罐野返黎,話係學校派比佢既,你會點比反應? ...

賺左!

呢間係關愛學校!

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-11-6 09:19
連這些居然都踗得咁多,我就冇踗咁多,以"孩子健康成長發育"為主,這些食物,唔會講唔食(始終在外面隨時都會食 ...

大概你唔知道有班—盒义燒飯要分两餐食既社群……一般情况下,當然係以新鮮食材為首選,但當三餐不計时,飽肚就成為首要目的。建議你睇下鮮魚行小学~
https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/148831/happy-school-%E9%AE%AE%E9%AD%9A%E8%A1%8C%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E6%A0%A1%E9%95%B7%E9%96%80%E5%B8%B8%E9%96%8B-%E7%8D%8E%E5%8B%B5%E5%AD%B8%E7%94%9F%E9%80%81%E7%BD%90%E9%A0%AD%E9%9B%BB%E9%A3%AF%E7%85%B2

http://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20190626/HK-gfa1_r.htm

ar_mak 發表於 19-11-5 22:17
我地應該轉一轉個思維,如果有一日,你個細路拎左罐野返黎,話係學校派比佢既,你會點比反應? ...
第一个反應係:乜禁好?

我女久不久就有綠茶、朱古力餅、薯片食……話老師派(因我地唔多買零食,好耐先食—次)。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-11-6 10:57
有些家庭社群比這些更差的都有,所以收到什麼都沒所謂. 此校很好,比所謂傳統名校更要好,最重要都係用心. 也 ...

-罐罐头十零廿蚊……-張超市券都起碼50蚊?学校資源好有限啩……所以楼主公司有罐头,都希望幫到基層学生……边个唔想食得健康?我夠想全部有机食材,不过$8x-盒蛋我真係食起,唯有買廿幾三十蚊。健康对基層並不是大前題。
‹ 上一主題|下一主題