用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 代公司問有冇小學接受私人損贈罐頭食物 ...
樓主: Rich5
go

代公司問有冇小學接受私人損贈罐頭食物

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Yanamami 發表於 19-11-8 09:47
原來老火湯係唔健康
如果你先生既嗜好係日日係屋企睇論語,咁講出黎大家都會話好喎,唔錯喎,好正氣喎~但現實上當真係出現左呢個情況,你自己又諗下會點勒. 楊過肯等小龍女16年,係因為佢可以邊玩邊等;但如果係一齊困住係古墓16年,佢一早就走左去跳海啦!

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
ar_mak 發表於 19-11-8 18:44
如果你先生既嗜好係日日係屋企睇論語,咁講出黎大家都會話好喎,唔錯喎,好正氣喎~但現實上當真係出現左呢個情 ...
Eeeeee....frequency唔啱,get唔到添……

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
ar_mak 發表於 19-11-8 18:44
如果你先生既嗜好係日日係屋企睇論語,咁講出黎大家都會話好喎,唔錯喎,好正氣喎~但現實上當真係出現左呢個情 ...

C6雖然唔係睇論語,但佢日日睇D書,我覺得仲悶過論語喔⋯⋯咁佢依家都日日行得走得,無乜問題咁

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Yanamami 發表於 19-11-8 09:47
原來老火湯係唔健康

有好多研究都顯示老火湯唔健康喔。不過好飲,廣東人唔理咁多啫。好多病都唔飲得老火湯的

發表於 前天 00:47 |顯示全部帖子
ar_mak 發表於 19-11-8 18:29
版規有邊條係話一定要講真話???其實呢度好多人都可能係講緊真話,但真話唔一定就係真相.

PS:你有時好認真講 ...

版規当然冇話一定要講真,但上来这裡家长都係会相信这裡的資料是真,若是你时真时假的数据就害苦这些家长。

我那些真話你笑到卡卡声冇所謂,也有其它人都会咁样,睇到我咁差既中文,孩子都可有高水平,正常“某些人”睇到我回应,心態係吾相信会自然笑出来好平常。最主要是你用那两种飲用比喻的確不合适,所以才講你会飲用便給你Good,唔算教訓你呀。

發表於 前天 00:49 |顯示全部帖子
little_yolky 發表於 19-11-9 12:53
有好多研究都顯示老火湯唔健康喔。不過好飲,廣東人唔理咁多啫。好多病都唔飲得老火湯的
...

對,所以我吾煲,回老爺奶奶家都有得飲,間中飲下就夠。

發表於 前天 00:55 |顯示全部帖子
ar_mak 發表於 19-11-8 18:36
咁你講勒,多同少又係任你UP,幾多毫升先可以?咁飲10毫升係咪得喇?即係一包250毫升既維他檸檬茶,要搵夠10個人 ...

各人準則不同,我可以講孩子飲麥当勞汽水走冰祗飲三份一,少吗?

發表於 前天 07:36 |顯示全部帖子
little_yolky 發表於 19-11-9 12:53
...
家有一寶好多時誤解:營養在湯水中、凍左冇益。
事實係,煲湯的肉(旦白質)通常掉唔食,肉內的saturated fat 就飲落肚,高salt,再加飄0燕,其實對健康唔係咁好

發表於 前天 08:55 |顯示全部帖子
MrBeast 發表於 19-11-10 07:36
家有一寶好多時誤解:營養在湯水中、凍左冇益。
事實係,煲湯的肉(旦白質)通常掉唔食,肉內的saturated f ...

煲湯用豬展仔,煲完仲好淋。有心機幫佢搣C,用XO醬炒下佢⋯⋯哇!超下飯呀!

發表於 前天 15:00 |顯示全部帖子
little_yolky 發表於 19-11-10 08:55
煲湯用豬展仔,煲完仲好淋。有心機幫佢搣C,用XO醬炒下佢⋯⋯哇!超下飯呀!
...
點是油都ok ga la, 自己細個時都係咁一餐

發表於 前天 15:33 |顯示全部帖子
MrBeast 發表於 19-11-10 15:00
點是油都ok ga la, 自己細個時都係咁一餐

即係好食同無咁好食既分別啫。細個時D食材又好食好多。

發表於 前天 16:39 |顯示全部帖子
jli008 發表於 19-11-10 00:47
版規当然冇話一定要講真,但上来这裡家长都係会相信这裡的資料是真,若是你时真时假的数据就害苦这些家长 ...
係網上既世界,最大既功能係會得到官方以外既資訊. 事情本身係咁既,我地本來可以透過官方渠道去確保資訊在某程度上既真實性,但缺點可能係慢,可能係冇小道消息(呢個十分重要),可能個原罪本身就係要確保資訊是真實而將其可讀性大大減低,結果多數人都會選擇回流番去"銀禧小食店"呢D地方,去吸收某D未必準確但就快靚正既資訊. 有時官方都會刻意透過呢D地方去發佈資訊,俗稱試水溫. 你要注意其中一個客觀事實,就係所有人都只會有興趣睇你既個人意見(然後FC),例如以"用家"既身份去睇一間學校,就永遠都充滿住故事性. 然而情況就好似澤哥VS叻哥 : 兩條友都係講緊真話,但兩條友都講唔出個真相!

PS:見你自己認中文屎,我都順便講你兩句勒. 其實我地而家只係隨隨便便,輕輕鬆鬆傾下計既姐,就算係口語都GOOD架喎,所以你係唔需要去刻意使用書面語,咁樣反而令人都唔知你想講咩. 早排係另一個版面,見你講關於發夢果D野,我係完全唔明你想講咩,又驚你係咪講緊近月示威活動果D暗語???結果攪到冇人答得到你,係得一個入錯門口搵錯人~!

PS:但如果你話其實已經係用緊口語,咁我真係唔明白你平時係點同人溝通. 同埋你係咪唔係香港出世架???

發表於 前天 16:44 |顯示全部帖子
jli008 發表於 19-11-10 00:55
各人準則不同,我可以講孩子飲麥当勞汽水走冰祗飲三份一,少吗?
各人的準則不同,但我係同你講緊原則喎~!

"唔該要一杯麥當勞汽水走冰祗飲三份一!"
"都係收咁多錢喎!"
"咁你比我聞下當飲左就得喇."

PS:喂,人地送D罐頭你鬼殺咁嘈,自己就靜雞雞帶個女去麥當奴. 你估每個學生送幾百罐罐頭咩!

發表於 前天 16:47 |顯示全部帖子
little_yolky 發表於 19-11-9 12:52
C6雖然唔係睇論語,但佢日日睇D書,我覺得仲悶過論語喔⋯⋯咁佢依家都日日行得走得,無乜問題咁
...
最重要係呢個嗜好係可以比佢自己在家中得到一刻安寧.

發表於 前天 16:56 |顯示全部帖子
Yanamami 發表於 19-11-8 20:27
Eeeeee....frequency唔啱,get唔到添……
"喂?喂喂?你講大聲D啦!收唔到呀喂!電話冇電喇喂!"

Yanamami    發表於 前天 17:35

發表於 昨天 07:28 |顯示全部帖子
...

我反而飲唔少湯(煲兩個鐘算不算老?),硏究既嘢,特別係佔整體影響很小的因素,我都唔太睇重,我估在家飲湯總比去茶記食飯加碗例湯好。
我時常煲牛骨湯,因為高鈣;東瓜薏米,去濕;魚骨湯有骨膠原;五仁湯補腦補鐵,當然有些人食鈣片,鐵丸,燕窩花膠,我估我慳唔少

發表於 昨天 07:48 |顯示全部帖子
Cheeselover 發表於 19-11-11 07:28
我反而飲唔少湯(煲兩個鐘算不算老?),硏究既嘢,特別係佔整體影響很小的因素,我都唔太睇重,我估在家飲 ...

研究話2個鐘OK,但3個鐘或以上唔OK喔。

發表於 昨天 08:09 |顯示全部帖子
Cheeselover 發表於 19-11-11 07:28
我反而飲唔少湯(煲兩個鐘算不算老?),硏究既嘢,特別係佔整體影響很小的因素,我都唔太睇重,我估在家飲 ...
直接食d食材仲可慳兩個中的煤氣/電,imo 湯中最有益的是水,和令人有飽的感覺,hence 少d機會痴肥

發表於 昨天 08:21 |顯示全部帖子
正所謂滴水可以成河,都市病都是咁泥…但當然相對阿媽老湯點都健康過阿二的,我去茶記就奶茶多因為自己冲唔到咁濃

發表於 昨天 12:29 |顯示全部帖子
ar_mak 發表於 19-11-10 16:39
係網上既世界,最大既功能係會得到官方以外既資訊. 事情本身係咁既,我地本來可以透過官方渠道去確保資訊在某 ...
這就是為何香港學生中文不太好其中原因之一,寫文章很容易用到口語,所以我才唔習慣論壇上又書面又口語. 我唔期望要有人回應到做夢那提材,明白嘅家長孩子能力都唔會差得去邊,知道就得,不用回應.

我出世住藍田的地方已拆晒啦,你找不到的~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊