用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 代公司問有冇小學接受私人損贈罐頭食物 ...
樓主: Rich5
go

代公司問有冇小學接受私人損贈罐頭食物

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
jli008 發表於 19-11-7 10:43
所以現在很多商人為了賺錢無所不用其極,唔好講中國,其他國家都一樣有,只係未發現出來,因好多都係出咗事才會 ...

yes ar, usa 唔好得好多,eu should be the safest.
其實不少已發現,只是信邊邊

回覆 MrBeast 的帖子

我都唔敢百分百講歐盟出的都是安全,衹按自己所知所買所做就算~~

jli008 發表於 19-11-7 10:39
真係兩種都一樣少,汽水在家中基本上唔飲,最多飲就係益力多同LEMONTEA,孩子飲最多就係奶,早餐就一定飲半杯至 ...
亦有些言論奶都唔係咁健康,姑勿論信不信,大自然定律就大到咁上下就介,何必亦天而行

jli008 發表於 19-11-7 12:04
回覆 MrBeast 的帖子

我都唔敢百分百講歐盟出的都是安全,衹按自己所知所買所做就算~~ ...
都是相對性,eu 個standard 較高

MrBeast 發表於 19-11-7 12:10
亦有些言論奶都唔係咁健康,姑勿論信不信,大自然定律就大到咁上下就介,何必亦天而行 ...
人類世界已破壞太多,健康都係自己去KEEP住,所以我都衹給孩子飲開某一個指定牌子的奶飲品~~

除了鮮魚行學校,還有那些學校須要和接受幫助呢?

jli008 發表於 19-11-7 10:40
敢講要敢做才可以嘛,飲用同非飲用都不分,不過你真係有不停飲用這兩種其中一種我會比讚你,起碼你不是騙人 ...
我地而家係純粹討論下,或者係講下笑姐,就唔係大家係度鬥痴線. 如果你連講笑同講真都不分,嘩嘩嘩~我以後唔敢同你講野喇!

PS:漒水飲一啖都死人啦,現實上係唔可能出現長期飲用呢個情況架,醒喇喂~!

MrBeast 發表於 19-11-7 08:42
仲有h2o2
汽水vs老火湯 東邪西毒倒是較有趣的討論 ,
個細路餐餐老火湯,身體可能會健康;但冇得飲汽水,就可能會導致心理唔平衡.

係咁上下啦~!

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我一個月都食一兩次罐頭,豆豉鯪魚丶茄汁豆丶ABC字母湯,當然不能説有益,但不算多,放縱一下,而且也教下小朋友,罐頭是食品工業產品,也是飲食文化一部份。
我什麼都給阿女試(不過多數不領情),即使不健康,食少少也試試無妨,此終覺得揀飲擇食的人,比較計較和小氣,嘗試不同口味食物,間接告訴她要勇敢丶包容丶刻苦和見識。
我猜90%以上飲食是正常健康,剩下幾巴仙來頑皮下也不是大問題。

Cheeselover 發表於 19-11-8 00:24
我一個月都食一兩次罐頭,豆豉鯪魚丶茄汁豆丶ABC字母湯,當然不能説有益,但不算多,放縱一下,而且也教下 ...
最重要是看有dE乜E物和有冇transfat, 三高就視付個別食品,和罐頭冇直接關係呢

Rich5 發表於 19-11-7 14:49
除了鮮魚行學校,還有那些學校須要和接受幫助呢?
有冇問過鮮魚行知否那間志同道合,或教局?

MrBeast 發表於 19-11-6 18:08
曾經有親友cancer,e生叫佢介鷄,旦應ok however
我段估,醫生REFER 緊另一樣野。。。

Cheeselover 發表於 19-11-8 00:24
我一個月都食一兩次罐頭,豆豉鯪魚丶茄汁豆丶ABC字母湯,當然不能説有益,但不算多,放縱一下,而且也教下 ...

食唔食“大快樂”,“大家活”果D 快餐?

ar_mak 發表於 19-11-7 18:35
個細路餐餐老火湯,身體可能會健康;但冇得飲汽水,就可能會導致心理唔平衡.

係咁上下啦~!
原來老火湯係唔健康

ar_mak 發表於 19-11-7 18:31
我地而家係純粹討論下,或者係講下笑姐,就唔係大家係度鬥痴線. 如果你連講笑同講真都不分,嘩嘩嘩~我以後唔敢 ...
這就已經係家庭教育之一,言論討論也要合適,不能隨隨便便亂說,講出來既野你明知道冇可能,唔代表對方以為識踗.孩子出生就是什麼都不知道,若你明知道不可能既野都講出來,孩子以為可以便飲用了什麼辦,到時你會笑笑口講覺得是講笑嗎? 我梗知道係講笑,版友在此討論的全都是真,點可以講笑,咁樣講你所有的言論都可能係講笑,要睇既人自己去分真假.

ar_mak 發表於 19-11-7 18:35

係咁上下啦~!
冇得飲同少飲是有分別的.在外同朋友吃飯玩樂,會飲一點點很正常的,令孩子明白到什麼有益什麼冇益就可以,更何況女孩子常飲冷凍東西,大了就知問題. 若有看我之前的發文,我們家也注重養生.

retriever 發表於 19-11-8 09:21
我段估,醫生REFER 緊另一樣野。。。

唔洗估,e生話大部份香港買到的雞有激素,for the same reason, 燕窩、雪甲糕也不能吃

你今天打電話給鮮魚行它們也接受家電,我今日開會說出提議,他們也讚成,少少心意改捐家電,例如電飯㷛

jli008 發表於 19-11-8 11:31
這就已經係家庭教育之一,言論討論也要合適,不能隨隨便便亂說,講出來既野你明知道冇可能,唔代表對方以為識踗 ...
版規有邊條係話一定要講真話???其實呢度好多人都可能係講緊真話,但真話唔一定就係真相.

PS:你有時好認真講既野我夠笑到卡卡聲啦,咁唔通你又唔比我笑喇喎~你做人點可以咁架,你自己講野引人笑就得,我講就要比你教訓~!!!

jli008 發表於 19-11-8 11:32
冇得飲同少飲是有分別的.在外同朋友吃飯玩樂,會飲一點點很正常的,令孩子明白到什麼有益什麼冇益就可以,更何 ...
咁你講勒,多同少又係任你UP,幾多毫升先可以?咁飲10毫升係咪得喇?即係一包250毫升既維他檸檬茶,要搵夠10個人先可以飲,我屋企點樣可以隨隨便便就搵到10個人呢? 咁唯有就係在外同朋友吃飲玩樂先可以飲囉~

PS:我已經講左,我地唔係鬥痴線,你可以正正常常咁同我講野架,成日講埋D傻野真係比你激死......
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊