用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 代公司問有冇小學接受私人損贈罐頭食物 ...
樓主: Rich5
go

代公司問有冇小學接受私人損贈罐頭食物

jli008 發表於 19-11-7 10:43
所以現在很多商人為了賺錢無所不用其極,唔好講中國,其他國家都一樣有,只係未發現出來,因好多都係出咗事才會 ...

yes ar, usa 唔好得好多,eu should be the safest.
其實不少已發現,只是信邊邊

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-11-7 10:39
真係兩種都一樣少,汽水在家中基本上唔飲,最多飲就係益力多同LEMONTEA,孩子飲最多就係奶,早餐就一定飲半杯至 ...
亦有些言論奶都唔係咁健康,姑勿論信不信,大自然定律就大到咁上下就介,何必亦天而行

jli008 發表於 19-11-7 12:04
回覆 MrBeast 的帖子

我都唔敢百分百講歐盟出的都是安全,衹按自己所知所買所做就算~~ ...
都是相對性,eu 個standard 較高

簽名被屏蔽

除了鮮魚行學校,還有那些學校須要和接受幫助呢?

我一個月都食一兩次罐頭,豆豉鯪魚丶茄汁豆丶ABC字母湯,當然不能説有益,但不算多,放縱一下,而且也教下小朋友,罐頭是食品工業產品,也是飲食文化一部份。
我什麼都給阿女試(不過多數不領情),即使不健康,食少少也試試無妨,此終覺得揀飲擇食的人,比較計較和小氣,嘗試不同口味食物,間接告訴她要勇敢丶包容丶刻苦和見識。
我猜90%以上飲食是正常健康,剩下幾巴仙來頑皮下也不是大問題。

Cheeselover 發表於 19-11-8 00:24
我一個月都食一兩次罐頭,豆豉鯪魚丶茄汁豆丶ABC字母湯,當然不能説有益,但不算多,放縱一下,而且也教下 ...
最重要是看有dE乜E物和有冇transfat, 三高就視付個別食品,和罐頭冇直接關係呢

Rich5 發表於 19-11-7 14:49
除了鮮魚行學校,還有那些學校須要和接受幫助呢?
有冇問過鮮魚行知否那間志同道合,或教局?

MrBeast 發表於 19-11-6 18:08
曾經有親友cancer,e生叫佢介鷄,旦應ok however
我段估,醫生REFER 緊另一樣野。。。

Cheeselover 發表於 19-11-8 00:24
我一個月都食一兩次罐頭,豆豉鯪魚丶茄汁豆丶ABC字母湯,當然不能説有益,但不算多,放縱一下,而且也教下 ...

食唔食“大快樂”,“大家活”果D 快餐?

ar_mak 發表於 19-11-7 18:35
個細路餐餐老火湯,身體可能會健康;但冇得飲汽水,就可能會導致心理唔平衡.

係咁上下啦~!
原來老火湯係唔健康

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

retriever 發表於 19-11-8 09:21
我段估,醫生REFER 緊另一樣野。。。

唔洗估,e生話大部份香港買到的雞有激素,for the same reason, 燕窩、雪甲糕也不能吃

你今天打電話給鮮魚行它們也接受家電,我今日開會說出提議,他們也讚成,少少心意改捐家電,例如電飯㷛