用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Malvern College 墨爾文
go

Malvern College 墨爾文 [複製鏈接]

請問有無用家可以分享一下?
   5    0    0    0

mindfulmom 發表於 19-11-2 12:15

想知什麼?

有幾位朋友讀緊,想知d乜?

回覆樓主:

想問下,小朋友在學校的經驗好嗎?學術、閱讀習慣、學中文、課外活動等等,你覺得間學校呢d方面做成點呀?

師資如何?老師與學生的關係好嗎?

另外,都想知下除學費以外,仲有d咩費用同埋大概幾多錢呀?

mindfulmom 發表於 19-11-6 19:36
想問下,小朋友在學校的經驗好嗎?學術、閱讀習慣、學中文、課外活動等等,你覺得間學校呢d方面做成點呀?
...

~》我仔仔讀緊Prep2,1班約20人,小朋友返學好開心(病左都要返學),師生關係良好,我仔成日畫/寫notes比老師。每班1個班主任,1個助教,可以照顧到每一位學生。

中文程度就一般啦,要自己再教下,始終講英文多。其實最緊要睇吓怎樣提高中文學習興趣,這個對我仔有點難。

課外活動有好多選擇,游泳、coding、drama、multi-sports、國際象棋、跳舞、樂器.... etc,我仔一星期參加2個課外活動,活動放學後有校車接送。

另外,Prep1,2 每2星期就有Forest School,帶他們出外學習。呢個我覺得好好。

每星期有一課Library,大家都要去Library睇書。閱讀自少要培養,不是靠學校。學校有個好舒適的Library環境比同學自己看書。

始終學校還算新,一路會接收家長意見,不斷改善。聽聞今年比去年更難考上。

我大致很滿意學校,而阿仔超喜歡。讀書冇壓力,仔仔日日都好開心。

師資如何?老師與學生的關係好嗎?
師資暫時我覺得冇問題。

另外,都想知下除學費以外,仲有d咩費用同埋大概幾多錢呀?
我冇計過total要幾多,基本上飯$、校車$、雜費、興趣班費用,同埋年尾3萬幾既capital levy。我想除返開大約每月19,000左右。

dada1010 發表於 19-11-8 18:59

想問下,小朋友在學校的經驗好嗎?學術、閱讀習慣、學中文 ...

謝謝你詳盡的分享!

想追問一下:

1. 面試後幾耐收到offer呀?

2. 學校有無reading program幫學生閱讀方面?

3. 每級有幾多班?

dada1010 發表於 19-11-8 18:59

想問下,小朋友在學校的經驗好嗎?學術、閱讀習慣、學中文 ...

多謝你詳細分享!

我和先生正考慮將囡囡轉去國際,今年讀緊本地私幼K3, 墨爾文也是我們心儀之一,但由於學費都唔平,但我覺得墨爾文新校舍及有forest school programme 好吸引,想了解更多學校,請問一下

學費是否包括forest school programme? 和其他興趣班 (例如:Art, french, Spanish,swimming...)

Kenix.ip 發表於 19-11-9 00:36
多謝你詳細分享!

我和先生正考慮將囡囡轉去國際,今年讀緊本地私幼K3, 墨爾文也是我們心儀之一,但由於 ...

學費已包括forest school

游泳班要另比$,但我不太記得多少$,約2千頭上12堂

mindfulmom 發表於 19-11-8 22:12
謝謝你詳盡的分享!

想追問一下:

想追問一下:

1. 面試後幾耐收到offer呀?》1個月至3個月不等。當年我等左1個月便收到offer,但有些早過我interview只有waiting或未收到通知。

2. 學校有無reading program幫學生閱讀方面?》冇reading programme,但我們prep2有reading diary要記錄每天看的書(鼓勵每天看書)。

3. 每級有幾多班?prep1,2每級5班,其他班級不清楚

Kenix.ip 發表於 19-11-9 00:36
多謝你詳細分享!

我和先生正考慮將囡囡轉去國際,今年讀緊本地私幼K3, 墨爾文也是我們心儀之一,但由於 ...

K3應該是申請讀Prep2吧!

mindfulmom 發表於 19-11-2 12:15

11月底有tour,可以去參觀一下:

Malvern College Hong Kong is thrilled that, due to enormous interest, yet another Open Morning will be hosted on Wednesday, 20 November 2019. Join us to experience a Malvern school morning and see our pupils in action – enquiring, learning and collaborating. Click here to register: https://bit.ly/35H8GCC

#openday #malvern #MalvernWay

dada1010 發表於 19-11-9 10:22

https://bit.ly/35H8GCC

dada1010 發表於 19-11-9 10:22

到時問在場老師可了解更多

dada1010 發表於 19-11-9 10:18
K3應該是申請讀Prep2吧!

謝謝回覆!
是的,我應該申請讀Prep2, 請問現在Prep 1是否已收滿了學生,如果出年插班Prep2用non local passport 申請是否機會很微?thanks

Kenix.ip 發表於 19-11-9 15:58
謝謝回覆!
是的,我應該申請讀Prep2, 請問現在Prep 1是否已收滿了學生,如果出年插班Prep2用non local pa ...

教育局撥地時應該已經規定學校最少收7成有foreign passport的學生,而學校在media報導中更希望長遠來說係收到9成,所以我覺得local passport機會唔大。不過唔知其實學校係咪真係做到呢個數字,亦唔知做唔再有咩後果。

利申:我亦只有local passport

Kenix.ip 發表於 19-11-9 15:58
謝謝回覆!
是的,我應該申請讀Prep2, 請問現在Prep 1是否已收滿了學生,如果出年插班Prep2用non local pa ...

都有機會的,是乎interview表現!

mindfulmom 發表於 19-11-9 18:45
教育局撥地時應該已經規定學校最少收7成有foreign passport的學生,而學校在media報導中更希望長遠來說係 ...

PRC 都納入為foreign passport的

dada1010 發表於 19-11-10 07:42
PRC 都納入為foreign passport的

PRC 大約佔多少呢?

我小朋友11月頭已面試。請問除左preschool 升上黎既小朋友,仲有幾多位俾外校生?

dada1010 發表於 19-11-10 07:41
都有機會的,是乎interview表現!

如果我現在先apply,是否已過?我睇到其他留言話剛面試完,請問Malvern 有冇分咩月份係面試?

‹ 上一主題|下一主題