用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國中學/Non Jupas想報翻HKU既入一入嚟
go

英國中學/Non Jupas想報翻HKU既入一入嚟 [複製鏈接]

我又嚟幫升學顧問倒米喇

BDS 今年Lower bound 破新低;
MBBS 今年照舊企硬,最低收3A*A ,但係由於部分原因學位比CU鬆動;
BLaw 今年已經免interview,分數照舊;
IBGM 最低3A*
A&F E&F Econ 都係 A*AA,一個grade都冇得減Reform之後基本上IBGM一比offer就會送埋A&F E&F,同以前唔同,以前miss offer但係過A*AA HKU會放榜後搵你。所以攞齊三個offer唔使太興奮。

HKU份brochure係流既,但係以上情況會根據今年miss offer嚴重程度再作輕微加減,利申唔係喺HKU做, 另外兩大就一向唔出intake分,據了解UST就同HKU個分差唔多

同英國topU比HKU condition繼續高水,但係今年收過最低可以比condition低三個grade,每科不定,FBE呢個情況就比較小,其他Fac會多啲

三大non jupas大家可以問,但係唔擔保答到
最後利申:所有消息都係發夢聽翻嚟,如有任何錯誤或過分準確本人恕不負責

12    0    0    0
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

anitelab 發表於 19-11-2 07:19
我又嚟幫升學顧問倒米喇

請問香港的大學注重 PS 嗎? 因為如 HKU, 有5個 choice, 但可能會選不同科。

點都唔報香港的大學了

yuyueng    發表於 19-11-4 10:34

Anniemun 發表於 19-11-2 11:32
請問香港的大學注重 PS 嗎? 因為如 HKU, 有5個 choice, 但可能會選不同科。

我都好想知呀!
我囡前兩天剛報了,但她竟然選了其他科跟PS和reference letter完全搭唔上,她說一試無防,反正她唔同科也有興趣,pg亦meet requirements, 但為了增加勝算才選了requirements較低的首科,見她想試我就由她吧⋯⋯

cpmummy 發表於 19-11-2 11:56
我都好想知呀!
我囡前兩天剛報了,但她竟然選了其他科跟PS和reference letter完全搭唔上,她說一試無防, ...
requirements 較低放首科,咁其實放後面更難啵~,但想問,首科是和 PS 內容符合嗎?

Anniemun 發表於 19-11-2 12:15
requirements 較低放首科,咁其實放後面更難啵~,但想問,首科是和 PS 內容符合嗎? ...

其實我都覺得更難……
首科和PS內容係符合的,就是寫得太死板,用這PS放在其他任何一科都格格不入,本來她打算唔填其他科,只報一科就算,但她見可填咁多科,而且其他科也唔錯,無理機會幾多,就憑興趣填入去,又文又理,連pharmacy也放進去,俾她激死,她唔理我就是想試下,唯有由她,希望唔影響首科的機會

Anniemun 發表於 19-11-2 11:32
PS 香港三大其實要求都唔高,只要grammar好就ok,然後攞 英國份PS改少少,寫啲關於course outline既野就過到關
5個choice唔建議選得太九唔搭八,最好同一個faculty
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

cpmummy 發表於 19-11-2 11:56
我都好想知呀!
我囡前兩天剛報了,但她竟然選了其他科跟PS和reference letter完全搭唔上,她說一試無防, ...
HKU 五個choice好似唔分先後? 另外兩間先要分
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

bigbrother 發表於 19-11-2 11:42
點都唔報香港的大學了
醫科,law ok,商科不了
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-11-2 19:07
HKU 五個choice好似唔分先後? 另外兩間先要分

Yes, HKU沒有分先後

想問三大是……HKU, CUHK和???

請問如果是HKUST, 可以寫兩項after school activity 有關的資料。其實,這是不是很重要?

anitelab 發表於 19-11-2 07:19
我又嚟幫升學顧問倒米喇

請問Non Jupas 幾時截止?係咪直接上大學報就得,冇一個中央地方去報?

edamame 發表於 19-11-2 21:28
請問Non Jupas 幾時截止?係咪直接上大學報就得,冇一個中央地方去報?
每間大學獨立報

edamame 發表於 19-11-2 21:28

非聯招,有名你叫,所以要上網一個一個account咁開,CU記得唔好咁早開,兩個星期內要報完,如果唔係又要開過個account,好麻煩。
有分兩個stage,儘量喺第一階段截止前報,如果唔係難攞位好多
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

LLLT 發表於 19-11-2 20:19
請問如果是HKUST, 可以寫兩項after school activity 有關的資料。其實,這是不是很重要? ...
唔需要特意搵野寫,有當然好其實一般英國high schoo排名唔太低,predict grade好睇都會起碼俾interview你。普通科就直接俾。香港啲舊成績其實普普通通但係唔少人都有 IBGM/MBBS interview
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

回覆 anitelab 的帖子

謝謝你。那就好啦,小朋友就不用花太多時間去處理。

請問cuhk hku BME 收生要求高嗎

cpmummy 發表於 19-11-2 19:54
Yes, HKU沒有分先後

想問三大是……HKU, CUHK和???

HKU唔分先後?

舊年係有分的,還問過,IBGM不放第一通常不給offer!

回覆 Band5 的帖子

只有第一个系Top choice, 其他4个choice没分先后的,可以看下以下系HKU的step by step guide.
https://aal.hku.hk/sites/default/files/HKU%20Online%20Application%20System_Step%20by%20Step%20Guide%202020_190923_0.pdf

請問 HKU Science & UST Science 要 interview 嗎?
‹ 上一主題|下一主題