用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS , 英華,st Paul boy 如果撞期,大家會點揀? ...
go

DBS , 英華,st Paul boy 如果撞期,大家會點揀?

DBS  , St Paul boy , 英華撞期,大家會點揀?

For sure Dbs

delete

三間一齊撞嗮?if so.....甘就真係去買得六合彩。。。。if未,甘就省翻d力仲好啦

2jkidsfather    發表於 19-11-7 09:30

醒目開學勳章 貢獻勳章

我認同先考慮st paul, DB

然後,睇下仔係咩人
St paul 鍾意d乖d可以坐定定嘅仔,而課堂秩序要求亦比DB高
文化上,DB係一間比較自由,要有自己專長,各自各精彩嘅學校

DB 2nd in 內容好多分享,好易搵到,睇下仔應唔應付到
恐龍家

tsechi 發表於 19-11-1 22:16
DBS  , St Paul boy , 英華撞期,大家會點揀?

自問下自己,邊間成功率會最高,就去邊間

IYY    發表於 19-11-2 11:56

小曳人 發表於 19-11-2 08:04

然後,睇下仔係咩人

你揀人,未必人揀你

樓主太厲害,是旦一間都會成功

Sheep06 發表於 19-11-2 09:59
自問下自己,邊間成功率會最高,就去邊間

冇錯!

個人認為英華成功率應該會較大,因為好多人都首選另外兩間

小曳人 發表於 19-11-2 08:04

然後,睇下仔係咩人
認同先考慮spb 同dbs......
至於二面形式, 兩間我覺得差不多, 利申, 小兒兩間都有經過2nd in............分別在於spb 不用面見父母 (只在partition外面等, 可以聽到面試過程), DB 需要面見父母, 但只各問一條簡單問題而且據聞係唔計分.......

我覺得樓主除左可以考慮自己小朋友係咩type外, 亦都諗下自己希望小朋友係邊一個環境下成長, 兩間都係好學校..... 唔係, 應該話3 間都係好學校, 希望你可以作出適合兒子的選擇

另外, 僅供參考, 有時話要睇下自己小朋友係邊一類學生, 原來都唔一定 因為我覺得我仔係spb type, 斯文乖巧型, 但最後反而係dbs 收佢, 而入讀之後, 我覺得佢開朗活潑左好多, 可能因為學校比較多活動, 上常亦鼓勵發言 (無論錯對一樣有吸印仔, 我仔竟然好大動力).......

最後, 無論邊一間, 希望你仔仔成功, good luck

cyndiwong 發表於 19-11-2 15:44
樓主也去打探有邊間病假可補考,那麼可能最終只放棄一間或不用放棄。

正路係DB同SPB選擇,當然也要看囝囝 ...
係, 2nd in 時間長, 唔同1st in 只集中在2, 3 日, 可以有機會調動補考機會亦較大.......
我知道以前係有例子因為考生入院於2nd in 曾經安排補考, 但至於普通病假就唔清楚了

Pigmama1012 發表於 19-11-1 22:48
For sure Dbs

x2

sunnymama2 發表於 19-11-2 15:17

冇錯!

其實Paul boy機會大啲,年年比較呢三間,呢間最少人報,仲要賣廣告招生。second in 後如waiting,call嘅機會好率比兩間高

Forgetmenot999 發表於 19-11-3 13:56
其實Paul boy機會大啲,年年比較呢三間,呢間最少人報,仲要賣廣告招生。second in 後如waiting,call嘅機 ...

地點係ㄧ個問題, 我當年都無報

DBS 150/300, 二揀一
SPB 112/400, 差不多四揀一

Vana 發表於 19-11-3 11:58
認同先考慮spb 同dbs......
至於二面形式, 兩間我覺得差不多, 利申, 小兒兩間都有經過2nd in............ ...

近年DNA校長也傾向於乖仔

karllambb 發表於 19-11-3 14:24

DBS 二揀一好似易d 喎

karllambb 發表於 19-11-3 14:24

神校放嘅機率無SPB咁高,好多男生家長唔會爲咗英華或SPB而放棄神校,但掉轉好多家長會為神校而放棄呢兩間。仲有啲大抽奬仲頭獎而放棄SPB,當然唔係百分百,緊有家長係另類但唔多。

Forgetmenot999 發表於 19-11-3 14:42
神校放嘅機率無SPB咁高,好多男生家長唔會爲咗英華或SPB而放棄神校,但掉轉好多家長會為神校而放棄呢兩間 ...

有呢三間任何一間嘅offer,都已經冇得玩大抽獎,點會有人會因為中獎之後而放棄SPB?