用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同三面撞女拔二面
樓主: sillypapa
go

港同三面撞女拔二面  

回覆樓主

如有第三間offer個backup,一定去DGJS

回覆樓主

如有第三間offer個backup,一定去DGJS

Vote for DGJS

校舍、地點、眼光比較好⋯⋯

回覆樓主:

若DG讀得唔好 可叩港同
但港同應該不能走回頭路

唔試DG 將來會耿耿於懷

sillypapa 發表於 19-11-1 15:13
小女屬於唔怕羞多嘢問,去公園會主動叫人一齊玩嗰類。佢soft skills 較強,有禮貌亦懂得與人合作,但奈何有 ...

DGJS未必係死讀書,補習風氣濃,且程度高,你自然要跟住進度跑。唔知呢D算唔算谷,早幾日有網友話唔係~~~

回覆樓主:

港同好啲, 男女校

回覆樓主:

港同好啲, 男女校

回覆樓主:

緊係DG 啦! 只要家姐讀到DG ,妹妹一定有2nd in先,港同唔包妹妹有2nd in ga...何況3rd in

assado 發表於 19-11-1 18:43
港同3面勝算大過女拔2面, 女拔有2面見吾難, 港同3面好接近有offer.

同意

有冇其他心儀offer喺手?
如果有嘅 可以大膽一搏 去dgjs
始終dgjs高幾班
但老實講 機會率就係港同高d
始終入到3rd in嘅 有部分精神一定會有幾個offer喺手
就算唔好彩港同in完冇offer
Call waiting都仲有機
因為我身邊都有幾個朋友係waiting list入
但dgjs call waiting就真係好微

女拔學術要求高,如果你女不是學術好,會讀得很辛苦,我建議港同

rabbitboy 發表於 19-11-1 22:21
緊係DG 啦! 只要家姐讀到DG ,妹妹一定有2nd in先,港同唔包妹妹有2nd in ga...何況3rd in
...

以今年計,港同弟妹是包有二面的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Happy_funny 發表於 19-11-1 21:19
若DG讀得唔好 可叩港同
但港同應該不能走回頭路
你太睇少呢類直資嘅插班要求
當一間學校每級都有唔少人申請插班,你真係覺得响DG 讀得唔好會有機會?
連wkf 插班試都要SFA 中上成績 (within top 33%)!
就當DG勁好多,如果响DG做到within 50%,咁仲會唔會走?

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我建議樓主考慮以下因素:
男女校vs女校
peer group/家庭價值觀、有錢程度
性格 (會鍾意project approach 多嘅學習活動?有人因為頂唔住離開港同,去到傳統女校反而開心)
教養方向

你要明白女校特有嘅欺凌、排斥,阿女生存到嘛?
我真係見過人唔鍾意DG個格,加上怕自己唔夠富貴,而選龍津
當然,亦有唔太富貴但重視教養嘅家庭,成功送兩個女入讀DG

所以,合適最重要
恐龍家

其實樓主又有無問問女兒意見?始終讀的是她。

兩間都是好學校,只是有間是被稱為神校,我認為入到是但一間都對將來學習路上買了一個安心符。

我會建議去DGJS。以你形容女兒性格,應該屬於跟大隊。如果入到DGJS最好。不過有心理準備二面都係3、4個收一個。
想穩陣D就應該係港同。不過仲有好多間可以考,仲可以搏下

會吾會飛車去到,甘就吾洗擔心

DengCK 發表於 19-11-2 08:25
其實樓主又有無問問女兒意見?始終讀的是她。

兩間都是好學校,只是有間是被稱為神校,我認為入到是但一間 ...

有問過阿女㗎,但佢只會睇到表面嘢。
港同,阿女最鐘意係同哥哥姐姐skipping (open day 時睇表演)。
女拔,阿囡最想做drama, 因佢出嚟時見到我睇緊video, 仲有好鐘意個畫室。

小曳人 發表於 19-11-2 07:59
我建議樓主考慮以下因素:
男女校vs女校
peer group/家庭價值觀、有錢程度

我們一家都係好普通中產,並不是專業人士,但比上不足 比下有餘,假期唔係去歐遊當食生菜嗰隻,普普通通日本玩下都afford 得起。女拔真係好睇家底嗎?
我都好怕bully,怕阿女唔識處理,特別佢係玻璃心,好在意人哋點睇自己。咁睇,好似港同好啲....但現今社會就係咁,係咪應該比佢早啲適應世界?
阿囡有講過唔鐘意同男仔玩,話男仔粗魯。就係咁,應為她選女校嗎?

sillypapa 發表於 19-11-1 15:13
小女屬於唔怕羞多嘢問,去公園會主動叫人一齊玩嗰類。佢soft skills 較強,有禮貌亦懂得與人合作,但奈何有 ...

港同

因為3面勝算較大
"玻璃心及好在意別人點睇佢"係咪適合讀女校?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!