用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文"閱讀理解"差……
樓主: 小冰雪冰
go

英文"閱讀理解"差……   [複製鏈接]

我的大學同班同學,從小到考入中文大學都拼命做文法練習、串生字、做閱讀理解練習,而不怎樣閱讀的,大有人在。這些比我那個大量閱讀、輕視文法練習、串生字的女兒聰明、勤力的叔叔姨姨們,剛入U時,無論寫作能力、文法程度、閱讀能力都遠遜我女兒。

我在EK鼓吹了十幾年閱讀,估計效法小弟做的網友也有一批,到今年為止,只見網友對我致謝,而從來沒有人告訴我閱讀達不到我所聲稱的好處。

反而,單單做練習、串生字而不怎樣閱讀的,從來沒有成功個案。

大家不要迷信了,做任何形式的練習、串生字都是低效益的活動。

eviepa 發表於 19-11-10 17:28
回覆 little_yolky 的帖子

//相對中文,阿大睇英文係比較少。中學前個暑假,我搵到個NET俾佢。呢位英國紳 ...

不過佢上咗中學,英文真係明顯好咗。

阿細都大個咗,知道自己閱讀理解唔掂,作文又衰,前排居然攞家姐本修煉睇,家姐都好震驚。真係知恥近乎勇

little_yolky 發表於 19-11-10 21:16
不過佢上咗中學,英文真係明顯好咗。

阿細都大個咗,知道自己閱讀理解唔掂,作文又衰,前排居然攞家姐本 ...

有少少建議: 如果針對香港考試,中文睇小說冇問題,但英文可能多睇 non fiction 比較好,始終 non fiction  無論 style,  vocabulary 都同小說天差地別。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

YolandaTam 發表於 19-12-14 11:08
有少少建議: 如果針對香港考試,中文睇小說冇問題,但英文可能多睇 non fiction 比較好,始終 non fiction ...

佢依家睇HP同young post。學校又強迫買一本雜誌。

中文都係,讀書報告佢睇吶喊,佢話睇到喊我哋中史都要做讀書報告。

jli008 發表於 19-12-14 11:26
所以正常喜歡閱讀都唔會差得去邊,應玩則玩,應學習就學習,吾會限制咩時間玩咩時間閱讀. 有時候反而過多的練 ...

其實阿妹都鍾意閱讀,只係佢讀得比較廣泛,唔只讀小說而已,咁點解佢讀得咁差呢又

jli008 發表於 19-12-14 11:33
衹要讀得開心就吾會差得去邊,也會有動力提升.

我都係咁望,所以近排密密同阿細去參觀D校服好既B2尾B3頭中學。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 19-12-14 12:02
佢依家睇HP同young post。學校又強迫買一本雜誌。

中文都係,讀書報告佢睇吶喊,佢話睇到喊我哋 ...

睇開 HP, 有冇 Google 吓 alchemy, black magic 嗰啲係點嘅一回事呀?再唔係睇吓作者 JK Rowling 女士嘅奮鬥史都  

YolandaTam 發表於 19-12-14 13:05
睇開 HP, 有冇 Google 吓 alchemy, black magic 嗰啲係點嘅一回事呀?再唔係睇吓作者 JK Rowling 女士嘅奮 ...

不過近排我唔想同佢講嘢

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 19-12-14 11:08
有少少建議: 如果針對香港考試,中文睇小說冇問題,但英文可能多睇 non fiction 比較好,始終 non fiction ...
我反而覺得fiction嘅詞彙同手法對寫作有幫助,non-fiction可以增長知識,唔係用嚟提升英文水平

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-12-14 13:07
不過近排我唔想同佢講嘢
點解?

bobbob 發表於 19-12-14 13:44
我反而覺得fiction嘅詞彙同手法對寫作有幫助,non-fiction可以增長知識,唔係用嚟提升英文水平 ...

non-fiction既生字多元化好多嘛。

我反而覺得fiction嘅詞彙同手法對寫作有幫助,non-fiction可以增長知識,唔係用嚟提升英文水平 ...

高小至初中,寫 short story 為主,講究 vocabulary, 睇得多小說又記到嘅話係有幫助。

但到高中,寫 argumentative essay 嗰陣就唔同嘞,評分睇 content 同 organization 多,適用嘅 vocabulary 亦唔同。例如我女中四上學期三篇文,一篇關於 drama ECA  對 personal growth 嘅益處,一篇係關於說服別人 work placement program 嘅益處,一篇係如何對付 plastic waste。呢類文寫得好唔好,好睇同學對嗰類嘢知識有幾多: 我女 work placement 嗰篇因為有個人經驗所以最高分 69,因為讀理科又跟開關於膠污染嘅新聞同雜誌文章,都有66,但因為對 drama 不認識,只有 57。

YolandaTam 發表於 19-12-14 14:13
高小至初中,寫 short story 為主,講究 vocabulary, 睇得多小說又記到嘅話係有幫助。

但到高中,寫 argu ...

的確non fiction 因vocab和未必能從上文下理估到內容,是難過fiction.  所以當在小學時閲讀能力有咁上下就要加nf 入reading list.  若家長是任讀派,咁就只能聽天由命。
去到某程度,fiction 又會難過 non fiction, 那些經典名著無論中定英都真是睇死人

我會咁睇,看書是建立基礎,有閲讀能力先會睇得明別人寫的文章,吸收到課外知識。

我讚成多閲讀,但補充一點 - 勿亂讀,爛書多讀無益,要學會怎樣挑,怎樣續和拿到什麼,讀而不思,枉讀。

‹ 上一主題|下一主題