用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文"閱讀理解"差……
go

英文"閱讀理解"差……  

次次都係衰呢part.....
佢知問題問咩?但就係在文章找不到答案?!
可以點?

另外,想問叫佢出去補習社<專科操卷>還是找私補?
Thank you

回覆樓主:

唔知講咩咪唔識答囉....
一句有4、5個生字唔識嘅,點估落去?

IloveJJ 發表於 19-11-1 12:36
樓主話佢知問咩喎!應該唔係唔明啦!

知個問題,但內容唔知佢明幾多....

衰英文閱讀理解只有四個原因

1. 粗心大意到不得了,錯 tense 錯 plurals 抄錯字
2. 答題技巧亂七八糟,搵到答案但埋門一腳錯
3. 唔明內容,即係好多生詞都唔識。
4. 問題隱晦,冇得直接抄答案,要貫通理解先識做。

4 好少小學階段見,就算係教深嘅私小都唔會題題考呢類。1 同 2 係操返黎,同佢一齊做兩三次就應該明自己錯咩位,小心啲咩字眼。3 就麻煩得多,認字不足,係操唔到返黎,係長年累月累積。通常話「明題目但搵唔到答案」,就係呢個問題。

又或者咁,如果將題目變成 ABCD 選擇題,會唔會識做?

cafeva    發表於 19-11-2 08:38

平時多閱讀,此部份不用特別温.

小冰雪冰 發表於 19-11-1 10:12
可以點?

試下補習都無壞,有果效就繼續補,覺得已拿到技巧應付到就唔補!

小冰雪冰 發表於 19-11-1 10:12
可以點?

一個簡單訓練,每星期拿一本適合他程度的袋裝書(我用Oxford Tree),你自己在書內找些問題考他。
說到底,還是多閲讀。

由一篇一頁的短文章開始,提升對閱讀的興趣

以下是我女兒的一些往事:

孩子在內子肚中,我已為她定好語文學習策略,這個女兒要多看書、少做練習、少補習。

小二聖誕節起,每晚都有半小時至四十五分鐘的英文伴讀。一年之內,從一個英文文盲進步至覺得小六的英文閱讀理解很淺易。她這一年,所學的英文比有強大學習動機的老爸小學六年所學的英文還多,而且多得很多。這就是閱讀和做習所造成的差距。

中學時她所讀的,是一間band 1中中。由於是band 1中中,她的同學普遍不怎麼閱讀英文讀物,但做的練習量卻很大。

當她讀中四時,有一天,她告訴我一件趣事。她說英文老師經常教導他們,在處理閱讀理解文章時,一個重要環節是用筆間住key words。但我女兒心裡覺得好笑。中四時老師給他們做的閱讀理解,和真正DSE的深度相差甚遠。但話雖如此,這種深度的文章,以自幼專注做練習、不怎樣閱讀的同學已經覺得非常艱深;然而,以自幼閱讀的女兒來說,這只是淺易的文章,根本用不著任何做閱讀理解技巧,就可以取很高的分數。

大家想想,當女兒的同學怎樣也看不懂文章,你們有甚麼辦法幫他們?答案是,短期內沒有。長期而言,只有多閱讀這一途徑才可以做到。

英文閱讀理解所考的是閱讀能力,不是答題技巧。當你明白課文,自然取高分;當你看不懂文章,用甚麼的技巧都是徒然。補甚麼習、教導甚麼技巧,根本起不了任何作用。

1998Ruby1998 發表於 19-11-1 21:49

1. 粗心大意到不得了,錯 tense 錯 plurals 抄錯字

如果樓主無法知道,便讓小朋友做中文閲讀理解,看一下有沒有問題,你大可判斷問題所在。
我認為多閲讀有效,阿女閲讀一本書後,我會問她講什麼,有什麼感覺,結局好不好,更壞的是我在書中找問題考她(當然是遊戲輕鬆氣氛下),其實閲讀一本書不是看完便算,很多值得發掘的東西,就當作親子時間,有些家長説孩子閲讀很多,但語文水平仍然一般,水過鴨背,容易過目即忘,我叫阿女慢讀或重讀,多停多想,小朋友就是心急,我們拖他們後腿。

睇多d書

eviepa 發表於 19-11-3 00:46

孩子在內子肚中,我已為她定好語文學習策略,這個女兒要多看書、少做練習、少補 ...

很好的分享
我孩子偏向睇英文, 中文要推先肯睇

1998Ruby1998 發表於 19-11-1 21:49

阿細係1同2,我係咪應該安慰

little_yolky 發表於 19-11-9 12:57
阿細係1同2,我係咪應該安慰

比 3,4 情況更樂觀,起碼係如果有心裝在,可以失少好多分。

1998Ruby1998 發表於 19-11-9 14:03
比 3,4 情況更樂觀,起碼係如果有心裝在,可以失少好多分。

「有心裝在」呢四隻字對於佢嚟講係mission impossible。不過大咗comprehension錯少咗,輪到tenses因為同一時間可能用多過一個tenses,佢諗唔掂。最威係朝早提完去測驗,全部錯返俾你睇,好似無聽過一樣

eviepa 發表於 19-11-3 00:46

孩子在內子肚中,我已為她定好語文學習策略,這個女兒要多看書、少做練習、少補 ...

//大家想想,當女兒的同學怎樣也看不懂文章,你們有甚麼辦法幫他們?//

前輩,錯啦,EK既JM十個有九個第一時間係搵補習呀差在專補定私補而已。

相對中文,阿大睇英文係比較少。中學前個暑假,我搵到個NET俾佢。呢位英國紳士個個禮拜話佢far below average。知恥近乎勇,佢開始攞返部kindle出嚟,睇harry potter。睇完一本覺得好好睇,又睇第二本。依家,中英閱讀量終於由9:1變為6:4。經過幾個月努力,佢終於作到篇NET話好既文,而且中學第一次測英文comprehension,全班炒1/3人,佢唔係入面之列,雖然亦唔高分。

回覆 little_yolky 的帖子

//相對中文,阿大睇英文係比較少。中學前個暑假,我搵到個NET俾佢。呢位英國紳士個個禮拜話佢far below average。知恥近乎勇,佢開始攞返部kindle出嚟,睇harry potter。睇完一本覺得好好睇,又睇第二本。依家,中英閱讀量終於由9:1變為6:4。

經過幾個月努力,佢終於作到篇NET話好既文,而且中學第一次測英文comprehension,全班炒1/3人,佢唔係入面之列,雖然亦唔高分。//

想寫好英文文章,或者提升閱讀能力,閱讀是不二法門。甚麼文法練習、閱讀理解練習、寫作練習、補習,統統都是作用甚微。妳阿大努力閱讀幾個月,就見到顯著分別,再努力多幾年,又會是何等光景呢?