用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 共融教育同津校支授
go

共融教育同津校支授 [複製鏈接]

想請教叫叫共融教育?在津校會有咩支援俾有需要學生?
   0    0    0    0

回覆樓主:

EDB參考資料

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/special/support/wsa/index.html

回覆 cdleep 的帖子

即係融合教育,簡單黎講EDB把有特殊教育需要但智能正常的特教生按小一派位辦法派入普通學校,然後按特教生人頭提供津貼,學校就用津貼提供校本支援俾特教生,因為係校本政策,每間學校可以因應自己學生需要提供不同支援。三層架構其實就係按唔同程度嘅困難提供津貼。至於有乜支援就最好直接問學校。

haihaimom 發表於 19-11-1 12:30

即係融合教育,簡單黎講EDB把有特殊教育需要但智能正常的特教生按小一派位辦法派入普 ...
我小朋友班上有3位同學需要行為上特殊支援,其中1位同學情況上年更加嚴重,我地一班家長就發現學校好似冇為該位同學提供適合既協助,為老師和同學帶來影響(安全問題),我地班有28位學生,好想要求學校正視同安排資源協助同學

我喺小學做過義工,對唔同嘅SEN有啲啲認識。學校要攞津貼,首先該位學生要進行正式評估,有正式嘅評估報告,先可以報人頭攞津貼。有啲家長唔想做,有啲又排唔到,有啲報告又唔交俾學校。有學校攞咗津貼會請有SEN訓練嘅老師,小班教佢哋,其實真係間間唔同,睇學校安排,其實個個sen嘅困難都唔一樣。要識處理,又要超級有耐性,學校都係盡做,如果家長覺得有安全問題,應該要同學校反映,等學校諗諗辦法。例如ADHD有部份係可以食藥控制行為,不過有啲家長唔多理,有啲會怕副作用。

haihaimom 發表於 19-11-1 19:03

我喺小學做過義工,對唔同嘅SEN有啲啲認識。學校要攞津貼,首先該位學生要進行正式評 ...

我地一班家長已經同學校反映,希望佢地能盡力幫肋該學生同時要顧及師生安全。我小朋友尋日講,午飯後該位同學突發脾氣,扔爛餐具同餐盒。每日大發脾氣,無時無刻。呢件事,我從小朋友口中得知,全校都知有呢位學生。

haihaimom 發表於 19-11-1 19:03

我喺小學做過義工,對唔同嘅SEN有啲啲認識。學校要攞津貼,首先該位學生要進行正式評 ...

多謝你詳細告訴我知,我諗該學生可能家庭背景問題,所以未必有去排期睇醫生或做任何評估,以致老師同社工都膠著狀態。

我開始懷疑該位小朋友會唔會係高功能自閉

成績好?社交差?如果有情绪問題係幾難處理⋯⋯如果有睇醫生就好啲⋯⋯

cdleep 發表於 19-11-2 18:43
我地一班家長已經同學校反映,希望佢地能盡力幫肋該學生同時要顧及師生安全。我小朋友尋日講,午飯後該位 ...

唉!其實尼d情況我聽過中學都仲有發生
學校如果有開訓練小組,次數都唔會好密集,真係要靠家長出去同小朋友做訓練,愈細個開始做效果愈好。

haihaimom 發表於 19-11-2 21:52

成績好?社交差?如果有情绪問題係幾難處理⋯⋯如果有睇醫生就好啲⋯⋯ ...

成績差社交差。父母不在香港只有同老人家同住

學校想理,都仲要家長配合,長老照顧可能仲有管教問題,真係好難處理
‹ 上一主題|下一主題