用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛上小一, 測驗卷的中文字唔係全部識睇!點算? 求教! ...
go

剛上小一, 測驗卷的中文字唔係全部識睇!點算? 求教!

小孩剛剛上一年班, 而家正值測驗考試,原來我發覺小學一年班啲試卷好多中文字其實小朋友都未必識睇,如果講出嚟佢就識答,但係如果喺測驗卷度自己睇,佢自己唔識都唔知點答?我想問下各位,其實係點教小朋友去搭個試卷㗎? 識都變咗唔識,感覺好唔抵!

回覆樓主:

語文係要浸,冇可能一步登天

平時小孩有伴讀嗎?如果沒有, 好在小一,還有時間追,只要培養良好的閱讀習慣便可

回覆樓主:

又係嘅~ 完全認同!
但係因為佢放學之後通常都係去奶奶屋企先, 奶奶老人家又好少同讀書,到夜晚我地同佢返屋企嘅時候剩下可能時間又唔多 ,又要對功課,所伴讀嘅時間的確係少, 淨返星期六日就同佢温返成個禮拜所有嘅科目。

有諗過搵個補習老師去婆婆屋企同佢補習,但係又仲未搵到,所以都唔知點算。  
人為善~ 福未將至, 禍巳遠離 .....

小一考試應該有讀卷的(上學期多數有)平時做功課都要訓練佢自己睇題目,温習作業同工作紙熟習題型

醒目開學勳章 貢獻勳章

好多學校會讀卷,如果貴校無,試下搵passpaper,你讀多幾次佢聽,叫佢認住d key word
恐龍家

ToMing123 發表於 19-11-1 03:18
小一考試應該有讀卷的(上學期多數有)平時做功課都要訓練佢自己睇題目,温習作業同工作紙熟習題型
...

而家我學識咗去facebook嗰度搵啲小學一年班試卷測驗卷返嚟, 當畀佢模擬, 但係全港咁多間學校使唔使搵返去個別嗰啲區嘅學校嚟做㗎?

小曳人 發表於 19-11-1 06:24
好多學校會讀卷,如果貴校無,試下搵passpaper,你讀多幾次佢聽,叫佢認住d key word ...

而家我學識去facebook度搵模擬試題 ,要教識佢睇題目嗰啲字先, 希望有幫助啦! 因為上次評估試, 佢返嚟同我講原來佢有啲字唔識睇所以唔識答,但係如果問佢就識答…… 嗰一刻我先醒

lilylilyc 發表於 19-11-1 09:50
而家我學識去facebook度搵模擬試題 ,要教識佢睇題目嗰啲字先, 希望有幫助啦! 因為上次評估試, 佢返嚟 ...

小一無讀卷學校無講

Poyau 發表於 19-11-1 10:46
小一無讀卷學校無講

唔係太明你意思

考試冇話「抵唔抵」, 從來都係一分耕耘一分收穫。
升小學前我用左4年時間幾乎每日放工+做完家務後都堅持同小朋友伴讀中文書, 小朋友K2起自己學睇題目做功課, K3時自己在校完成所有功課。如果有以上「付出」, 到升上小學後識睇試卷題目但同唔識字o既同學考試一樣分數, 咁我又應唔應該覺得「好唔抵」?
語文就係要時間浸, 早起步係有d著數。但學無前後, 達者為先。

lilylilyc 發表於 19-11-1 01:34
小孩剛剛上一年班, 而家正值測驗考試,原來我發覺小學一年班啲試卷好多中文字其實小朋友都未必識睇,如果 ...

唯有培養閱讀慣習...

阿仔都係小一,學習每日都有午讀時間,規定要帶書返學校睇。

我有幫佢揀書睇(lunch time 去公共圖書館,佢都有自己在學校借書,但唔多。呢兩個月,真係睇到有進步。

lilylilyc 發表於 19-11-1 11:11
唔係太明你意思

小一上學期測驗考試一般會讀卷啊。 如果學校小一唔讀卷,應該一早用通告書面通知提家長的啊! 你確定學校真的沒有讀卷?

會不會是學校有讀,你唔知咋?

lilylilyc 發表於 19-11-1 11:11
唔係太明你意思

意思係學校之前無講清楚有無讀卷?

lilylilyc 發表於 19-11-1 01:34
小孩剛剛上一年班, 而家正值測驗考試,原來我發覺小學一年班啲試卷好多中文字其實小朋友都未必識睇,如果 ...

我女都係小一,我女問題係佢認到字識讀,但唔識寫,所以就算佢知答案,但佢寫唔出!暫時的解決辦法係早d默熟課文的詞語!
由bb開始到而家,我都有同呀女讀故事,不過上左小一後真係忙,每日淨係溫書都無曬時間!我黎緊都要keep返先得,好好的親子時間!

回覆樓主:

明白晒!多謝各位提醒,大家加油呀!!