用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校過來人分享
go

升中選校過來人分享

舊年升中真係一額汗,自行報考兩間都無收,派位又唔係頭幾志願,同啲同學仔媽媽傾返,都覺得選校時太大想頭,無顧到阿仔既情況,心頭太高

各位小六JM記得幫仔女選校時留返啲安全網,自行報考最好第二個choice揀返間穩陣少少,唔係等到派位就好多不確定因素了

好在阿仔最後入左果間都ok,無想像同聽人講咁差,起碼佢讀得都算開心,唔好太大壓力,唔想日日喊打喊殺咁同佢搞功課溫習,大家相處都好啲

Poyau    發表於 20-5-29 19:02

感謝感謝。
我反而驚小朋友自己「心頭太高」,但又好懶,無太多主動。
其實都想請教一下︰「自行報考最好第二個choice揀返間穩陣少少」
如果自行一間Band1B,一間Band2A,直覺所知,可能好大可能被Band2A收左,又不是很甘心。
但同區Band1B中學又極有限,因為選科﹑全英中等限制。但其他區又無什麼心水
內心爭扎都幾多

醒目開學勳章

回覆樓主:

謝謝分享

nillnill 發表於 19-10-31 22:46
感謝感謝。
其實都想請教一下︰「自行報考最好第 ...

我都好似你咁唸,自2收左怕唔甘心。同自2收左就唔使大抽獎。咁想入番自1係咪難好多?要叩門?

感謝感謝。
點解一間1B 另一間要 2A ? 莫非小朋友是邊緣人?如果唔係B1生又點會唔揀返B1而揀B2,頂多揀1C. 但如果是邊緣人自己又何必揀 1B,明顯浪費左個自行位。

其實中學自行嘅心態係咪  "搶一d能力高過佢學校norm的學生"?
自行入到, 無論係高一線定同級嘅學校, 都會好安樂吧, 起碼學校都覺得你ok.

如果抽入, 就會懷疑究竟讀唔讀得黎..... 1C抽到1A, 係喜定悲?

我自己都同意不要太進取~假如band1B成績,自行跨區band1B中學,另一間我會念同區band1B-C機會相對大的中學~

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-1 09:00
點解一間1B 另一間要 2A ? 莫非小朋友是邊緣人?如果唔係B1生又點會唔揀返B1而揀B2,頂多揀1C. 但如果是邊 ...
唔係呀。而係小朋友睇過好多中學後的感覺。我問過點解,小朋友唔係考慮Banding,純粹印象。如果你小朋友係B1,但睇中間B2A,你點勸先?

回覆樓主:

Deleted

yingtung17 發表於 19-10-31 22:16
舊年升中真係一額汗,自行報考兩間都無收,派位又唔係頭幾志願,同啲同學仔媽媽傾返,都覺得選校時太大想頭 ...
你乙部頭幾自願是否都很熱門的?咁最後有冇試吓叩門叩唔叩得返自一自二或者頭幾志願?

nillnill 發表於 19-11-1 10:14
唔係呀。而係小朋友睇過好多中學後的感覺。我問過點解,小朋友唔係考慮Banding,純粹印象。如果你小朋友係B ...

如果係b1c。睇中b2a。希望係喺b2a做龍頭。通常都有英文班。但會唔會揀錯都唔知。

love-baby 發表於 19-11-1 11:02
我覺得自行2間一定要揀心水校,入咗呢兩間都會慶祝先好揀。
不竟統一攪珠嘅位多好多,反而去到呢度先設番個 ...

我都覺得係,自行我唔會揀低D,會揀返合自己水平的,唔得的話唯有博抽獎,自行揀低咗收咗唔甘心,派位後又要叩門,難度更高

nillnill 發表於 19-11-1 10:14
唔係呀。而係小朋友睇過好多中學後的感覺。我問過點解,小朋友唔係考慮Banding,純粹印象。如果你小朋友係B ...
如果我小朋友是 B1生(非邊緣),我應該唔會帶佢睇B2校 若小朋友有能力入 1B,自行根本太把選擇未去到要揀B2,除非小朋友屬邊緣生。我會先篩選幾間啱佢能力同適合嘅中學比佢揀,始終影響將來升學,會同小朋友分析,並盡量引導佢去選擇。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-1 12:50
如果我小朋友是 B1生(非邊緣),我應該唔會帶佢睇B2校 若小朋友有能力入 1B,自行根本太把選擇未 ...

是咁的,因為我是在小朋友小四時已經開始參觀中學了。

小四時一定未分banding喇。banding多數都係六年級考埋呈二才知道。所以小四小五睇band2的中學,
我覺得都無可奈何。

「會同小朋友分析,並盡量引導佢去選擇。」
呢句同意,所以都會講返中學的科目﹑語言﹑體藝﹑功課量等給小朋友考慮。同區外區的Band1a太谷的中學,小朋友已經講明唔會去,參觀無所謂。今年到小六,其實band2b之後的中學,除非特別的,否則小朋友本身無打算去看。
去看的都是重體育﹑有雙史修﹑英中或英文班﹑唔多功課﹑唔谷的Band1b到Band2a中學。
另外心儀的,今年應該都會再去多次參觀。
講咁多,前提係︰考好埋呈二先得。

nillnill 發表於 19-11-1 13:26

小四時一定未分banding喇。banding多數都係六年級 ...

個人覺得睇得太多其實小朋友反而好亂,你由1A考慮到落2B,實在冇必須。重點反而係小朋友嘅 Banding?貴校是否一線小學?過往師兄/姊相約嘅成績派去邊等,收窄範圍。記住有能力嘅就你揀人冇能力就人揀你,所以揀接近自己banding 學校已足夠。

nillnill    發表於 19-11-1 14:18

love-baby 發表於 19-11-1 11:02
我覺得自行2間一定要揀心水校,入咗呢兩間都會慶祝先好揀。
不竟統一攪珠嘅位多好多,反而去到呢度先設番個 ...

想請教,其實如何set保險線?成日聽到,但實際是如何set呢?謝謝指教

感謝感謝。

就係唔甘心呢個心態,係自行兩間一定唔會去到b2a,咁到自行唔收到大抽獎好睇運,我地學校可以160名入band1 120名入band 2 兩個人應該同band ,但隨機number頭同尾可以差好遠,去到呢d可能更不甘心!

nillnill    發表於 19-11-2 16:35

nillnill 發表於 19-11-1 13:26

小四時一定未分banding喇。banding多數都係六年級 ...

拿,記得同小朋友講埋入大學率。B1同B2A分別好明顯。另外,in this moment小朋友話想收雙史,入去讀完可能另一個story。我個話中史好難攞分,可能轉收生物了。始終好多科佢未讀過,應該講眼界開闊D。

nillnill    發表於 19-11-2 16:35