用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Kingswood college 同st.Mary Calne 寄宿中學好唔好? ...
go

Kingswood college 同st.Mary Calne 寄宿中學好唔好?

以上二間學校有冇人知道?
Many thx

回覆樓主:

朋友女兒早兩年前讀過st mary calne, 成績勁, 學生數目少, 女校。  kingswood 好像是男女校?

manman333 發表於 19-10-31 22:16
朋友女兒早兩年前讀過st mary calne, 成績勁, 學生數目少, 女校。  kingswood 好像是男女校?
...

順提一下, 朋友女兒後來因事回港, 一年後再回英就轉去headington, 想無咁大壓力。

回覆 manman333 的帖子

So your friend's daughter felt the pressure studying in St Mary's Calne?  Do you know her comments about the school?  Thanks.

回覆樓主:

同學成績好當然有壓力, 朋友女兒讀了一年後因事回港, 想再回英時錯過了入學報名日之餘也想去間少點壓力學校, 其他方便都是很正面, 日日有運動。

回覆樓主:

Deleted

其實呢啲成績唔錯嘅學校都唔會話冇壓力。以我理解St Mary’s Calne 對成績有要求,但就唔會死谷果隻。學生都幾純樸有禮,佢哋亦都好重視運動、音樂、戲劇同藝術,學校見到很多學生的藝術作品。

回覆樓主:

呢度應該有St M C sixth form家長,唔記得畢業未。當時話宿舍剛起好,阿囡讀得好開心。我太遲報,報唔到。

Sixth Form 宿舍已經起好,en-suite, 喜歡自己一個溫習嘅一定鍾意。

如果無考IGCSE,Sixth form先申請,係咪唔會考慮?

回覆 kct18 的帖子

呢樣唔清楚,不過St Mary’s Calne Sixth Form 嘅入學試同interview 在十一月,你有興趣可以send email 去學校問

LWTLI 發表於 19-11-2 15:57
回覆 kct18 的帖子

呢樣唔清楚,不過St Mary’s Calne Sixth Form 嘅入學試同interview 在十一月,你有興 ...

舊年8月下旬已經報唔到今年9月 sixth form。

etoile 發表於 19-11-2 13:22
呢度應該有St M C sixth form家長,唔記得畢業未。當時話宿舍剛起好,阿囡讀得好開心。我太遲報,報唔到。
...

你講我嘛
學校Y11開始已經係單人套房...一級住同一間宿舍...全校近乎full boarding..每個學生都有自己的房...中六係返5.5日 (9-6),所以好多時住附近的學生都會在校過夜。有小部份同學係on full scholarship, 係官校成績好轉過來。藝術科好勁,一入學校就會見到好多學生的靚畫。

學生大部份都好乖....大部份都係對自己成績有要求....同學關係唔錯...亦唔多大陸同香港人,每個人種都有一定比例。
sixth form每級人數50+.有自己的大套房,讀書係方便好多。

其實唔可以話學校對成績有要求,只係大部份學生,尤其是係full scholarship個班,對自己成績有要求...咁大家一齊上堂,自自然然都會感覺到係要勤力讀書,良性競爭。

當然亦有學生唔喜歡/怕左呢種氣氛(低班每星期上6日, 9-5),讀完GCSE就轉校...所以sixth form會有位收新生。

學校在town, 附近無娛樂無咩鋪頭。

wloi 發表於 19-11-2 17:07
你講我嘛
學校Y11開始已經係單人套房...一級住同一間宿舍...全校近乎full boarding..每個學生都有 ...

哈哈!曹操到!

可惜我太遲報!連waiting都冇位!

etoile 發表於 19-11-2 17:28
哈哈!曹操到!

可惜我太遲報!連waiting都冇位!

Agent 話呢間要飛去interview 所以冇得揀,原來我女已經 miss 左好多間入學試 ,yr10 去讀太耐
要 year 9 入

回覆 chloe.k 的帖子

係呀,要學生去學校由校長interview...同日做筆試同參觀學校
學校今年5,6月時有來香港辦講座..順便見學生家長,講下學生在校情況..介紹下學校未來發展..其實有興趣呢間學校..不妨早些寫信去問...咁佢來香港或者開始收生,都會通知

可惜,我都錯過了報名時間!
有單人套房的學校的確少見,可惜!

kct18 發表於 19-11-2 21:14
可惜,我都錯過了報名時間!
有單人套房的學校的確少見,可惜!

我今年3月問過明年9 月sixth form,她回覆我已排第十八位,她們只收5-6 個,要我11 月飛去in, 要預備personal statement 同報名表一齊交,所以我無報

小公主媽媽 發表於 19-11-2 21:29
我今年3月問過明年9 月sixth form,她回覆我已排第十八位,她們只收5-6 個,要我11 月飛去in, 要預備person ...
仲有間叫 St Mary's School Ascot...都係好的女校...但收得仲少人...我當年問,佢話sixth form只收2,3 人,已經有9個人報左...所以我連報名資格都無

wloi 發表於 19-11-2 22:12
仲有間叫 St Mary's School Ascot...都係好的女校...但收得仲少人...我當年問,佢話sixth form只收2,3 人, ...

依間在網上寫只收天主教徒,所以無報