用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小朋友可能有自閉症
go

小朋友可能有自閉症

囡囡宜家2歲4個月,1歲8個月時帶佢去做言語發展評估,結果係落後6個月,排期做言語訓練,今日上左第一堂訓練,治療師話佢好似有自閉症傾向,建議我帶囡囡做全面性既評估,我好傍偟,之前從來無諗過囡囡會有自閉症,一路只係覺得佢講野唔叻,佢明明好活潑,自己亦都唔了解自閉症, 直頭頭先上網睇左d自閉左徵狀,發覺囡囡真係有幾樣中左, 宜家諗住盡快帶佢做左評估先, 想請教下大家,邊度做評估好d?

Ireneman8003 發表於 19-10-31 16:33
囡囡宜家2歲4個月,1歲8個月時帶佢去做言語發展評估,結果係落後6個月,排期做言語訓練,今日上左第一堂訓練,治 ...

去邁步,做評估
如果有需要就快啲排政府服務

Ireneman8003 發表於 19-10-31 16:33
囡囡宜家2歲4個月,1歲8個月時帶佢去做言語發展評估,結果係落後6個月,排期做言語訓練,今日上左第一堂訓練,治 ...

自己都係試過一間,冇比較唔敢介紹。唯一建議係盡快check咗先,有報告可以排隊先,未排到政府training考慮私人做住先。

回覆樓主:

去協康啦,小朋友仲要爭取時間做訓練呀

協康啦, 一個月內應該可以做(平日時間可以更快)

Hmmchan 發表於 19-11-21 23:34
回覆 Ireneman8003 的帖子

我之前做評估嗰間個心理學家唔錯喎,好細心,報告又有好詳細同我地解釋。同埋最 ...

可以介紹我嗎?

回覆樓主:

協康最快有期
比較過幾間出名既機構

我小朋友都是找協康,等了約四星期(平日下午)。協康再寫轉介信去排政府精神科、CAC、及社福署