用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
go

deleted [複製鏈接]

Deleted

4    0    0    0

heily123 發表於 19-10-31 09:10
本人係基督徒,當年揀幼稚園只係集中揀基督教的幼稚園,無考慮學術方面,揀了一間happy 幼,現在輪到揀小學 ...

我係。小學中學都係揀基督教先,其次係冇宗教背景。

每個人領受唔同,我認為天父會安排最合適學校,而唔係自己覺得"好"嘅學校。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

gracelam 發表於 19-10-31 09:25

每個人領受唔同,我認為天父會安排最合適學校,而唔 ...

Deleted

本人係基督徒,當年揀幼稚園只係集中揀基督教的幼稚園,無考慮學術方面,揀了一間happy 幼,現在輪到揀小學 ...

選學校時, 首先選基督教學校,其次是無宗教,不會選天主教 或者佛教等

Ngor411    發表於 19-10-31 14:20

heily123 發表於 19-10-31 12:09
我都有同樣領受,所以我當日揀左一間基督教happy 幼,不過間唔中自己有軟弱,會問自己係咪揀錯,因為學術 ...

學術同宗教冇咩直接關係,如學術淺咪多啲陪讀中英文課外圖書,唔係為考咩小學,係為小一作好準備。

基督徒,就算讀天主教學校,無問題,都係基督宗教, 呢d係牧師同我講。

就算学校無宗教,父母可以同小朋友一同灵修,有好的教會生活就ok。

我幼稚園揀左間無宗教學校,覺得都係有宗教好d。

好彩香港大部份小學都係基督背景,所以希望神今年考小學安排間有基督背景既學校比小朋友啦。

如果比得起學費又唔想太辛苦ICQM係唔錯選擇..神會安排

如果唔計學術, 黃宣宗教做得

我果時都係幫仔揀左間長全日嘅基督教N同K讀左4年,老師好有愛心,津幼預左語境同學術差緊d但變相多d資源擺落ECA或外補phonics~今年k3有音小offer就係鍾意佢宗教氣氛重~不過始終要垮區,希望自行入到就唔洗煩,自行有宗教分20分,但要抽。唔會報佛教,天主教學校,反而冇宗教背景都接受到。

基督教學校也有不同的學術程度,有happy也有學術深的,想谷定想輕鬆,與學校宗教背景無關。我會選返基督教學校先,因想孩子感受到信仰不只是星期日返教會才有。例如學校午膳會祈禱,如孩子不是讀基督教學校,便未必會謝飯祈禱。而且透過聖經故事教德育,讓孩子較易明白,所以如果未係基督徒但不抗拒聽聖經,我也會鼓勵讀基督教學校。至於天主教學校,沒信仰去讀我覺得ok,但信基督教我唔prefer小學階段讀天主教。天主教較多禮儀,孩子在學校跟好定唔跟好?聖經用字不同,會混淆嗎?

回覆樓主:

呢個年代係學校揀你,你揀嘅基督教學校,touch wood 可能未必揀你,到時候你選擇就好少。
基督徒讀天主教學校都冇問題,就當返學認識其他宗教,教會生活可以繼續有,冇衝突。

唯獨就係如果考試要考宗教的話,要分清楚啲名。

1998Ruby1998 發表於 19-10-31 21:12
呢個年代係學校揀你,你揀嘅基督教學校,touch wood 可能未必揀你,到時候你選擇就好少。
基督徒讀天主教學 ...

少左選擇唔等於冇路行,反而集中啲有目標,相反多左選擇,花多眼亂,但亦未必考/派到

理念同信仰我會好堅持。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

1998Ruby1998 發表於 19-10-31 21:12
基督徒讀天主教學 ...
十分贊同!
我大女就是這樣。我們一家信基督教,大女在天主教小學讀書幾年了!她是每星期照舊跟我們返教會,完全沒有什麼大問題喎。

LittleButter 發表於 19-10-31 22:26
十分贊同!
我大女就是這樣。我們一家信基督教,大女在天主教小學讀書幾年了!她是每星期照舊跟我們返教會 ...

我估有些家長接受唔到小朋友諗玫瑰經/聖母經。

但其實講宗教氣氛,天主教學校唔算濃厚,係有一些儀式,但很難令到學生信主。

利申:不是教徒,但讀了13年天主教學校,當年仲有考會考聖經。

我係幼稚園同小學堅持揀基督教呀!

幼稚園係有愛心劵幼,不催谷,所以阿女個宗教基礎好好,神預備下,龍年也有兩間私小及一間公校收左,都係基督教!

tkinwong 發表於 19-10-31 22:46
我估有些家長接受唔到小朋友諗玫瑰經/聖母經。

但其實講宗教氣氛,天主教學校唔算濃厚,係有一些儀式,但 ...
都可能會的!
我們當然明白始終天主教與基督教真的有分別。所以我們也有好好教導女兒,讓她明白,其實兩者是有些許的分別,也讓她清楚知道我們所相信的神是怎樣的神。感恩我們一家仍持守在基督的愛中,在生活上的細節,也連於基督,而且彼此也是真誠地互相建立、孩子們在神的恩典下健康地成長!

gracelam 發表於 19-10-31 09:25

每個人領受唔同,我認為天父會安排最合適學校,而唔 ...

same 一定唔會選有其他宗教包括天主教

我自己經驗係基督徒再努力掙扎都係入唔到天主教學校既....

我未信主時好努力想個仔入天主教小學及中學, 結果神帶領左佢去間基督教小學及基督教直資中學

到阿囡幼稚園都係只有基督教學校收 , 上小學又係抽到基督教學校, 中學都係基督教

所以神係有安排...用心祈禱交比主

You do the best god do the rest
‹ 上一主題|下一主題