用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 同係eng, 點解HKU同CU差咁遠?
go

同係eng, 點解HKU同CU差咁遠?

睇番HKU個admission score, ENG最少都要收5科25分, 即平均每科要5或以上, 但CU聽聞是水泡科18-20分已OK, 唔係好明點解可以差咁遠? 話晒CU都叫三大, 定係我理解錯?

.......

HKU 加埋額外加分收25分, 5以上加0.5分即計5.5分, 5*加1分, 5**加1.5分, 所以收生25分唔等於DSE 25 分

HKU 同 CU一様 Year 2至選科

hku year 2 可選
    Civil Engineering
    Computer Engineering
    Computer Science
    Electrical Engineering
    Electronic Engineering
    Industrial Engineering and Logistics Management
    Mechanical Engineering

CU  year 2 可選

Computer Engineering
    Computer Science
    Information Engineering
    Mathematics and Information Engineering
    Mechanical and Automation Engineering
    Systems Engineering and Engineering Management

NeoMom 發表於 19-10-30 16:59
睇番HKU個admission score, ENG最少都要收5科25分, 即平均每科要5或以上, 但CU聽聞是水泡科18-20分已OK, 唔 ...

我識一個前中學英文科老師,睇到佢寫嘅英語文件認真麻麻,文句冇變化,文法也有多個錯處。後來我知佢係CU英文系畢業 ,我同自己講,如仔女要修讀英文,一定一定唔會選CU . 可能只係個別事件,但確實係親身經歷。
至於HKU,so far 我見到HKU 英文系畢業嘅同事,英文都冇問題,未必寫得好靚,但at least 通順有錯 grammar.

所以我覺得兩間英文系嘅質素真係有距離。

回覆樓主:

傳統上中大不是出產工科生主力,港大、科大、理大才是。

回覆 Spidermum 的帖子

DSE 年代的話,HKU 係文學院入,而非英文系入 (除非係語文教育 double major),所以收生一般 Best 5 25 分,最低最低都要 23 分。CUHK DSE 可以 Best 5 or 4+2,Best 5 最低 22,4+2 最低 26。的確係 HKU 收生質素高啲。講緊十幾年前的話,HKU 個名都係響過 CU,自然最好嗰批都入去 HKU。
我朋友讀緊 CU 英文,佢英文都唔係差。

楼主講紧Engineering定英文呀?

asweetmom 發表於 20-1-26 02:17
傳統上中大不是出產工科生主力,港大、科大、理大才是。
八十年代中大的電子工程是中大第一神科,精英中的精英也趨之若鶩,看看王維基的能力…
十年河東,十年河西…..今天竟淪為水泡科!!  唏噓…..
但電子工程十分demanding ….wondering 一個 20分的學生如何可讀得上,甚至畢到業....
或今天院校已進化到 因"材"施教,移船就磡呢.

小鹿揀學校 發表於 20-2-2 09:31
八十年代中大的電子工程是中大第一神科,精英中的精英也趨之若鶩,看看王維基的能力…
十年河東,十年河西 ...

......

Yanamami 發表於 20-2-2 05:57
楼主講紧Engineering定英文呀?

我係唔係表錯情,樓主唔係講緊英文系?

估計樓主應該係問緊 engine,英文系應該唔會形容為水泡科掛

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-7 00:36
估計樓主應該係問緊 engine,英文系應該唔會形容為水泡科掛
我估佢個留言係想say中大啲人差啲

洋蔥頭媽咪    發表於 20-2-8 10:48

入了當年中大电子糸也畢不到業,是计數科!

以前工程科即使不是神科,也算尖子科,現在確江河日下,原因不就是政府不重視工業科技發展,電子工程和工業工程可以話無資源無市場,但機械工程和土木工程是基礎工程,社會無可能無動力無建設,香港政府就搞死工程科。

大家都要留意工程學院入面,部分課程不是學院制收生,是獨立收生,所以這些成續不計算在內,通常獨立收生的課程入學成績偏高啲,例如生物醫學工程。

另外過往十年大學土木工程收生偏高,未來會因應建造業收縮,收生成績會快速下跌。中大是唯一一間沒有土木工程相關的學科,所以成績被拖低。

2jkidsfather    發表於 20-3-28 10:14
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實各大學包括外國都有其比較出色的科目,不是最TOP排名個間就科科都係最TOP,但呢幾年香港嘅大學質素真係不敢恭維