用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校 中文如何加強?
go

讀國際學校 中文如何加強?

常常聽到讀國際學校的小朋友 說對學習中文零興趣 大家會點加強中文學習?

回覆樓主:

隨佢興趣,幫佢養成睇中文書的習慣。肯講、肯睇、肯寫,唔會差得去邊。

一星期四日咁誇張?咁咪冇晒時間做其他嘢

呢d真係各施各法,我小朋友中文從未補過習,但佢的中文與local程度相若。不過我地花好多錢和時間栽培體藝,所以其實都係一條數。

我個仔喺學校就講英文,返嚟對住爺爺麻麻就講中文,同我地就一時時。英文同普通話嘅卡通片都睇。我地無補習,但我會自製同買中文教具教佢中文。佢依家係3歲幾,之前整地鐵站名嘅卡仔同地圖,用咗大約2星期同佢玩,佢認到哂80幾個站嘅中英文名。其實透過遊戲,佢不知不覺咁學咗中文,出街見到自己識嘅字,佢好開心。

之前睇過d幼兒認字班,要四五百蚊一堂,覺得好貴,所以唯有自己動手同教佢。

回覆樓主:

Del

yaijing 發表於 19-10-30 18:19
功課唔多。 平日補兩日,weekend 補 2日。都仲有大把時間。 學多啲嘢好過打機 ...

我地點都留一日咩都唔學,好free, 去下郊外,全日玩

回覆 yaijing 的帖子

哗,4 times a week!

最理想是養成每天閱讀中文書習慣,如果唔肯就試家長陪讀,再唔得就真係要外判!

yaijing 發表於 19-10-31 10:28
未補過習都可以跟 local 程度相若咁勁,你小朋友幾多歲?

11歲。雖然無出去補,但一樣成擔心血。

Jane1983 發表於 19-10-31 11:16
11歲。雖然無出去補,但一樣成擔心血。

如冇記錯,你小朋友讀bilingual IS , 中文係比較強的。羨慕中。

貝珠 發表於 19-10-31 11:21
如冇記錯,你小朋友讀bilingual IS , 中文係比較強的。羨慕中。

一樣要好努力鼓勵,英文一比之下太容易、方便,你由得佢,就自然只睇英文書。

yaijing 發表於 19-10-31 11:55
我仔都係 11歲, 不過自細喺美國長大讀書, 直到四年级才回流香港,所以接觸中文更加少。所以一直要 keep  ...

大家努力,咩方法都好,幫到佢就得。

回覆樓主:

其實你哋啲小朋友幾大開始放學補中文或上其他課外活動?點解你哋啲小朋友可以咁好精力嘅……我仔讀緊Reception兩點幾放學又冇功課,但我見佢通常放學已經好攰咁(佢成日話喺學校跑好多),學術方面我已經覺得佢喺學校頗充實,唔知應唔應該放學仲要佢學中文…我原本打算一入咗IS就正式學中文,結果IS小學又冇我想像中咁悠閑,依家連幼稚園時返開嘅活動都停哂,只留一項週末返…

dem0cracy 發表於 19-10-31 16:56
其實你哋啲小朋友幾大開始放學補中文或上其他課外活動?點解你哋啲小朋友可以咁好精力嘅……我仔讀緊Recept ...

Reception 即K2定k3 ? 可能剛剛適應全日,累d唔出奇。我地坐校車半小時內回到家,接住上一星期一堂中文,上完都係4:15,仲有大把時間玩及休息