用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 留港/海外升學
樓主: 201808
go

留港/海外升學   [複製鏈接]

GreenMaDad 發表於 19-11-11 17:49
回覆 pypy405 的帖子

很多韓國大學都要求韓文有TOPIK level 4.

有冇人知邊到有快速韓文學呢

GreenMaDad 發表於 19-11-11 17:49
回覆 pypy405 的帖子

很多韓國大學都要求韓文有TOPIK level 4.

Helo 有冇人知道 想apply 韓國既大學 有冇agency可refer呢

201808 發表於 19-10-31 18:34
就係不多不少有經濟壓力情況下,覺得想討論多d,做多點準備,仲有時間,睇多幾年。另外,想知如報海外大學 ...

澳洲通用計best 5, 可包括中文。
英國唔睇中文

pypy405 發表於 19-11-13 14:52
Helo 有冇人知道 想apply 韓國既大學 有冇agency可refer呢

Google search 輸入關鍵字 "韓國留學" 有以下資料:

Agency
http://www.th-korean.com.hk/korean-study.html --- 呢個韓文語言學校,有代辦好多間韓國大學, e.g.有代辦 慶熙大學 kyung Hee http://www.th-korean.com.hk/kyung_hee_university.html

https://www.ef.com.hk/pg/study-abroad/korea/

https://sklc.com.hk/zh/stay-korea.html & https://sklc.com.hk/zh/topik.html

香港人韓國留學前必看!韓國留學生Q&A https://www.youtube.com/watch?v=T5y_z5ydLlc -- Youtuber 分享讀慶熙大學 kyung Hee 語學堂, 然後再考大學

香港人到韓國留學|韓國留學洗費大公開 https://www.youtube.com/watch?v=T6y0s8bFgq0

小時了了 發表於 19-11-13 19:20
Google search 輸入關鍵字 "韓國留學" 有以下資料:

Agency

Thank you so much

家姐2年前去了澳洲阿德萊德,原本細佬可穩入三大從來冇考慮過出國,他心儀HKU/CU Biomedical Science,呢2年好勤力裝備自己想每科都可以升到1個grade,而家有望可能33分入到中大,但而家就算收我仔,還敢入去讀嗎?!

問過agent,佢推介我去University of Adelaide,比起其他地區算平宜一點又同家姐一齊,將來想移民醫護都比較高分。 但QS排名遠遠低過HKU/CU,DSE只需18分,阿仔讀到書,我又好唔甘心,心痛要佢咁屈就

想問下澳洲有哪幾間大學,學術水平跟HKU/CU差不多呀?  英, 美, 加 真係無能為力

mielmiel 發表於 19-11-15 12:03
家姐2年前去了澳洲阿德萊德,原本細佬可穩入三大從來冇考慮過出國,他心儀HKU/CU Biomedical Science,呢2 ...
医護多数MelU, SydU啦~

mielmiel    發表於 19-11-15 16:51

Yanamami 發表於 19-11-15 14:51
医護多数MelU, SydU啦~
The University of Queensland OK 嗎?

mielmiel 發表於 19-11-18 10:34
The University of Queensland OK 嗎?

排名低过Mel/Syd/ANU/UNSW.

Yanamami 發表於 19-11-18 10:43
排名低过Mel/Syd/ANU/UNSW.

ok, thanks a lot

mielmiel 發表於 19-11-18 11:06
ok, thanks a lot
温馨提示,家人健康与安全比大学排名更重要。

回覆 mielmiel 的帖子

我剛暑假都去過University of Adelaide, 環境都鍾意, 也在附近酒店住過, 就是查了排名, 於是也似你這樣, 諗緊也掙扎

lingchuling 發表於 19-11-18 23:48

我剛暑假都去過University of Adelaide, 環境都鍾意, 也在附近酒店住過, 就是查了排 ...
家姐開學時我都跟了過去,環境是一流的,但沒有什麼娛樂只有一個動物園,超悶。 但留意有賭場,我女有2個男同學經常去,homestay亦講過曾經有個住宿男生,夜夜留連天光才回去睡。

係, 我都知有賭場, 我老公都有去, 仲覺得那裡賭的方法易贏, 可能致使學生流連忘返, 我老公仲同個墨爾本來的賭客傾左雪梨, 墨爾本, 阿德萊德的移民及打工情況, 估佢唔到, 去賭場都可同人傾到咁多計

lingchuling 發表於 19-11-19 23:59

係, 我都知有賭場, 我老公都有去, 仲覺得那裡賭的方法易贏, 可能致使學生流連忘返,  ...
咁可以分享吓呢3個地方移民及打工情況嗎?

雪梨, 墨爾本現在好難搞移民啦, 賭客個仔好似在雪梨工作,好似人工是高過 墨爾本 阿德萊德易些, 因那某些人才, 如不在雪梨讀書, 郤想在那工作, 就要在讀書那地找份工做佢兩年, 拿經驗才可,之後去找雪梨的工作, 老公好似類似咁講

lingchuling 發表於 19-11-20 14:11

雪梨, 墨爾本現在好難搞移民啦, 賭客個仔好似在雪梨工作,好似人工是高過 墨爾本 阿 ...
我都聽人講阿德萊德暫時係比其他地區易,仲有塔斯曼尼亞。 但近來發覺越嚟越多人去Adelaide讀書,可能生活指數相對平宜

lingchuling 發表於 19-11-20 14:11

雪梨, 墨爾本現在好難搞移民啦, 賭客個仔好似在雪梨工作,好似人工是高過 墨爾本 阿 ...
肯做無人想做的工, 好似鳮場, 會易搞到,
但澳洲依家都仲係好排華咁

TwinWong 發表於 19-11-20 17:49
肯做無人想做的工, 好似鳮場, 會易搞到,
但澳洲依家都仲係好排華咁
阿女過咗去一年,so far 都好開心冇遇過不禮貌對待,啲人多數都好nice。 可能讀書跟職場有分別

‹ 上一主題|下一主題