用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 留港/海外升學
樓主: 201808
go

留港/海外升學   [複製鏈接]

回覆樓主:

中資唔揀香港人做高層,有幾出奇?英資又幾時有揀香港人做高層?

如果想扒上高位,試下搵港資囉!但都要問下自己同大老闆打埋算盤算唔算親戚先!

如果你真係有冇人可取代嘅能力,去到邊都上到位!

Band5 發表於 19-12-8 21:51
中資唔揀香港人做高層,有幾出奇?英資又幾時有揀香港人做高層?

如果想扒上高位,試下搵港資囉!但都要問 ...
最重要係你最尾果句依然applicable.

Yanamami 發表於 19-12-9 00:20
最重要係你最尾果句依然applicable.

其實就算有幾強嘅實力,都要預咗隨時會被離職!

特朗普上場,有幾多個民主黨員可以留低!上任幾年,又有幾多官員被離職!

大公司嘅新CEO上場,有邊個唔帶挈一批親信升官發財?

官場同職場,從來都係政治掛帥,身處高層,還不懂得遊戲規則,乜嘢應該同唔應該講,大家唔同立場,點解要放你喺度阻手阻腳?被離職其實有乜好怨,除非係想投訴管理層貪污犯法!

Band5 發表於 19-12-10 10:03
其實就算有幾強嘅實力,都要預咗隨時會被離職!

特朗普上場,有幾多個民主黨員可以留低!上任幾年,又有 ...

道出重点了……
“大公司嘅新CEO上場,有邊個唔帶挈一批親信升官發財?

官場同職場,從來都係政治掛帥……”

所以咪話以後除左好似Versace, D&G, Blizzard, CX, VANS....you name it禁跪低,休想單憑実力上位。其實識睇路亦未必上到位,礙於唔係“親信”关係,只可以永遠二等,而唔係楼上美其名話有能者居之,人地人才輩出而騎住你。

多謝講出現实。

samsam123321 發表於 19-12-6 14:13
但一般高級工香港人工高好多稅低好多

如果你係計,一個四十歲才移民外國的人,咁可能去到外國,真係要慢慢再捱。

但我有一個朋友,當年外國一畢業就留低,搵工,
佢而家四十幾,以同行業計,佢人工比香港好。

Band5 發表於 19-12-8 21:51

如果想扒上高位,試下搵港資囉!但都要問 ...

所以,香港人註定係二等公民。
以往是英國人,現在是大陸人。
咁,橫掂係二等,我寧願去外國。
起碼生活環境好少少。

Cara2006 發表於 19-12-16 15:07
如果你係計,一個四十歲才移民外國的人,咁可能去到外國,真係要慢慢再捱。

但我有一個朋友,當年外國一 ...

del....

小時了了 發表於 19-12-3 22:01
真心,我都唔想開口中,烏鴉口,但現實殘酷非常。無奈心痛中!

哈哈,時來風送騰龍閣,自己騎在大陸人頭上幾十年,不知多威風。今時今日,大陸人又騎在阿女頭上了,上演「母債女還」戲碼,反正是欠人一分錢,不還債不完,自己安心做花生友好了。如果將來阿孫仔,孫女又騎係無所不能的「無色人種」頭上,似乎他們欠左我不少,實乃風水輪流吧。要唔要改風水拖數?這句純粹是自問句,敬希千萬不要對號入座。

孩子將來,我不去憂心,操控不來,她自己掌握,命運自有它的安排,十年河東 十年河西,最重要還是正確處世態度和能力,去到哪都可以掙一口飯。
至於留港還是出國,成績丶興趣和學科決定,大學質素不是我重要的考慮因素,重要是你進了大學後有沒有用心學習。

twobirds    發表於 20-6-26 16:15

甚麼風水輪流轉、被人騎在头上……不是重点。龍门搬走了~

https://www.facebook.com/groups/2491713381049820/permalink/2588708478016976/

黑不是黑、白不是白。

醒目開學勳章

好想問各位家長你地對香港嘅大學仲有冇信心
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 19-12-17 21:40
我有㗎

esmehouse 發表於 19-12-17 21:40

若沒打算走,沒能力走,就算冇信心都要讀,唔通因為社會問題就放棄讀大學?
我反而會鼓勵孩子積極裝備好自己。

twobirds    發表於 20-6-26 16:16
ilyrd    發表於 19-12-18 10:40

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 19-12-17 23:19
对大学有信心,对制度無信心~https://www.facebook.com/800660560021071/posts/2664826330271142/

https: ...
我都係對教育制度冇信心
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-18 07:55
若沒打算走,沒能力走,就算冇信心都要讀,唔通因為社會問題就放棄讀大學?
我反而會鼓勵孩子積極裝備好自 ...
我都好同意你嘅講法

大學教育制度指咩呢?真心不明.因我讀大學時只在盡量吸纳所有與學科知識,不知制度是指?

esmehouse 發表於 19-12-18 09:52
我都係對教育制度冇信心
我指行政立法司法,非教育制度……

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-18 07:55
我反而會鼓勵孩子積極裝備好自 ...

绝對係!生活一样要过,law of the jungle.
Btw, HK的大学質素-向好。
‹ 上一主題|下一主題