用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Brentwood, Monkton, Stonyhurst, Cheltenham, Bedford ...
go

Brentwood, Monkton, Stonyhurst, Cheltenham, Bedford , Loughborough... 分享?

大家好,請多多指教
我仔仔今年想去英國,佢會入Y10

學術上當然希望有要求得來有冇太大壓力,
最重要係希望可以幫助到佢好好成長,
有一個正確嘅價值觀
當學習下同唔同性格種類嘅人好好相處

暫時有嘅選擇:)

Brentwood School
Eastbourne College
Monkton Senior
Cheltenham College
Stonyhurst College
Bedford School
Loughborough Grammar School

因為我對英國學校又唔係好熟,又驚佢佢都唔習慣因為佢個性格有少少內向所以都唔知點揀?

1)其實應該揀男校定男女校呢?
2)如果寄宿生太少會唔會令到佢難啲融入去當地文化呢?
3)寄宿生比例少,如果學校成績好係唔係代表係屋企嘅功勞多個於學校呢?
4)其實呢幾間學校係咪成績大致上都差唔多呢?
5)其實我着重品德教育同學術教育一樣咁重要所以有冇咩地方要注意呢?

問題好似好多,希望大家可以俾啲意見先感謝大家❤️

想問問有冇家長知 Cheltenham College (男女) and Kings Taunton 邊間好?

angfun 發表於 19-10-30 10:57
大家好,請多多指教
我仔仔今年想去英國,佢會入Y10
就佢既性格,比我會選男女校.男校全男仔會比較好動+運動+活潑,我仔算斯文款所以我選左男女校.

回覆 angfun 的帖子

我都同意cfs講嘅入男女校比較好,因為學校學習資源比較多