用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區 b1a 女,選校請各位前輩給意見 ...
go

九龍城區 b1a 女,選校請各位前輩給意見   [複製鏈接]

中英強,數相對弱 (但不是差,保持95分以上),文靜,內向。無任何有認受性的校外獎項。
伊中是聯繫中學,但個人原因,有少少抗拒。

想法一: 因性格內向,面試比較蝕底,一不做二不休,放開去博一舖
自一: MCS - 最心儀
自二: SMCC
博唔到,抽獎回歸 QES

想法二: 稳陣
自一: MCS
自二: 迦密 - 本來幾鐘意,上星期六第2次去迦密開放日,想法有些改變,猶豫中

想法三: 學校老師最讚成的選項
自一:MCS
自二: QES

華英不考慮。

各位前輩 uncles, aunties,姐姐哥哥,可否給點意見,或其他更好的選項? 先謝謝!

9    0    0    0

想法三: 學校老師最讚成的選項
自一:MCS
自二: QES

1010mum 發表於 19-10-30 09:14
中英強,數相對弱 (但不是差,保持95分以上),文靜,內向。無任何有認受性的校外獎項。
伊中是聯繫中學,但 ...
心有少少抗拒,甘萬一入左會唔會後悔沒試其他學校放自二?
如果上面問題係唔會後悔,甘選三,將來方便叩門。如果會後悔,寧願揀一,自己中意先讀的開心。

自一都係MCS,應該都係心頭好喇
自二考不考慮跨區去港島? BPS,YWG都可以去試。
抽獎QES,其實如果只是聯繫位,是否都有機會抽不到?不如盡地一煲,抽獎繼續放MCS。
做好叩門準備

我會選一, 試過唔得先死心
touchwood 自行唔得派位唔滿意, 成績好叩門機會仍然大
學術成績大於一切
擺明唔太鍾意的學校無謂勉強

想請教下你對迦密為何有改變?我本身都考慮迦密,又係睇完舊年開放日,個心硬係覺得差dd,講唔出差d乜

medicine 發表於 19-10-30 10:10
心有少少抗拒,甘萬一入左會唔會後悔沒試其他學校放自二?
如果上面問題係唔會後悔,甘選三,將來方便叩門 ...

其實不是抗拒學校,只是不想與親人同校。

櫻花公主 發表於 19-10-30 10:45
想請教下你對迦密為何有改變?我本身都考慮迦密,又係睇完舊年開放日,個心硬係覺得差dd,講唔出差d乜
...

我們是舊年覺得幾好,今年略有失望。
舊年無聽講座,只參觀,覺得老師學生都好友善,主動,好有朝氣。今年無咗呢種感覺。
聽埋講座,硬係欠了一些大氣度,沒有走出校門放眼世界的胸襟。

1010mum 發表於 19-10-30 11:03
舊年無聽講座,只參觀,覺得老師學生都好友善,主動,好有朝氣。今年 ...

我感覺呢間學校只得讀書,所以有點卻步

伊中聯繫九龍城區只得15個位,由4間九龍城區聯繫小學去爭。乙一放呢個聯繫位,穩陣嗎?

ksli312 發表於 19-10-30 11:14
但伊中聯繫九龍城區只得15個位,由4間九龍城區聯繫小學去爭。乙一放呢個聯繫位,穩陣嗎? ...

不稳陣架,比非聯小多個機會抽,好似著數咗咁解咋。

ksli312 發表於 19-10-30 11:14
但伊中聯繫九龍城區只得15個位,由4間九龍城區聯繫小學去爭。乙一放呢個聯繫位,穩陣嗎? ...
15個位唔少啦。
相對SMCC先20個位任何學校一起爭來講,15個四間,好多咯。
講穩陣,自行除左學術超出(自降半Banding都有尼哥效果)外,抽獎任何時候都係博博下啦。

聯繫既另一可能優勢,在於中學會對聯繫小學學術水平會有深度認識,係自行階段,可能已取錄目標學生,唔會放佢哋出公開搏運氣,靠抽唔一定可以收到該學生~

mcl203 發表於 19-10-30 11:36
聯繫既另一可能優勢,在於中學會對聯繫小學學術水平會有深度認識,係自行階段,可能已取錄目標學生,唔會放 ...
不過樓主自行又唔係好想揀番聯繫喎。

1010mum 發表於 19-10-30 11:03
舊年無聽講座,只參觀,覺得老師學生都好友善,主動,好有朝氣。今年 ...
曾經,我們亦心儀某兩個目標。當時一家都認爲能入讀其一就知足了。。。
誰知呈一出來后,目標改變左,猶豫中都唔知選乜好。。。

ksli312 發表於 19-10-30 11:46
不過樓主自行又唔係好想揀番聯繫喎。

我只係提下聯繫優勢並非只在統一階段~~~

選校當然自行決定~~~

mcl203 發表於 19-10-30 11:36
聯繫既另一可能優勢,在於中學會對聯繫小學學術水平會有深度認識,係自行階段,可能已取錄目標學生,唔會放 ...
或許情況剛好相反尼。
從利益最大化角度:

聯繫有兩次抽獎機會,相對於本區還大概率入。那麽,從學校本身利益出發,自行是否避開

聯繫小六生?(除非教局排名非常靠前,如以43個名額計算,排在40以後甚至30以後概不放進名單,只放後備)。在於,如果自行不取錄外校或外區生,而取錄

聯繫或本區生,豈不大抽獎階段自降樣本池的水準?當然,對於大部分學校不能以尼個心態度之。

b3410 發表於 19-10-30 10:24
自一都係MCS,應該都係心頭好喇
自二考不考慮跨區去港島? BPS,YWG都可以去試。
抽獎QES,其實如 ...

多謝提議,跨過港島區暫時不考慮了。

medicine 發表於 19-10-30 11:57
或許情況剛好相反尼。
從利益最大化角度:聯繫有兩次抽獎機會,相對於本區還大概率入。那麽,從學校本身利 ...

我指,深度認識,當然係指中學認同該小學既學術水平~
目標學生,當然係中學想收既學生,而唔願放出公海,怕收唔到啦~
可以參考一下兩軒入庇記既人數,減去該區入左庇記既總數,去推敲一下~~~

mcl203 發表於 19-10-30 12:06
我指,深度認識,當然係指中學認同該小學既學術水平~
目標學生,當然係中學想收既學生,而唔願放出公海, ...

優先收取的係排名靠前個部分。接近名單后部分(即指如以43個計算,則40甚至30以後)放公海,唔怕唔返來。寧招外區生。有聯係位又心儀誰不放乙一(不放乙一誠意有限)?況仲有留班位每班2個尼,以BPS吸引力,急電唔來?兩軒學術相信比唔少高,沒疑問吧。

‹ 上一主題|下一主題