用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 準備留英注意事項
樓主: meemeefung
go

準備留英注意事項 [複製鏈接]

meemeefung 發表於 19-11-2 18:00

申請visa唔一定要用agent,我申請過tier 4 child同tier 4 general,都係自己嚟。上網開account,然後慢慢填資料。每一個part都可以填完後save, logout,之後第二日再login繼續,submit之前可以改,可以check N 次。今年學校強制下被迫用agent,有同校家長話佢信曬agent自己冇去check,結果資料有誤,ㄧ镬泡,所以agent開account後我都係自己填資料同其他。用唔用agent自己決定,但記住ㄧ定要問agent攞password自己login睇清楚佢有冇填錯。今年亦有有用agent嘅EK家中招,要重新申請,詳情請爬舊帖。

visa centre已搬去北角,不再在CWB,請update資料。

申請visa應該唔洗帶相(有錯請指教),上到去入房即時影,帶梳/鏡。

回覆 etoile 的帖子

Thanks for your input and reflected in the list.

meemeefung 發表於 19-11-2 18:08

認真從頭睇完,好多窩心tips,多謝晒!
我已confirm咗學校,希望一路順利跟足要求,到明年八月親身送阿仔入學。一起加油,一起努力,再次感謝您!

回覆樓主

好有用嘅post,多謝分享

回覆 meemeefung 的帖子

多謝你無私的分享,直頭好似一本英國升學天書,十分厲害👍🏻

回覆 hei918 的帖子

我想請問學費通常邊個月收, 第一年開學是否4月便要收學費? 之後2期係邊個月收?  第2年是否8月先收第一期? 想有個預算, 謝謝!

回覆 Sokou 的帖子

另一問題是, Year 7 第一年開學, 在香港申請 VISA 時交NHS, 一次過要交幾多年?  CAS 會顯示讀幾多年嗎?

Sokou 發表於 20-1-22 11:44

我想請問學費通常邊個月收, 第一年開學是否4月便要收學費? 之後2期係邊個月收?  第2年 ...

因應每間學校應該有所不同。
例如我女兒第一年開學有Offer之後,就要立刻交第一期學費。之後九月開學第二期會在聖誕節前繳交,第三期通常在三月 long term break 前繳交。而另外第2 年會在暑假前六月繳交。

Sokou 發表於 20-1-22 11:46
回覆 Sokou 的帖子

另一問題是, Year 7 第一年開學, 在香港申請 VISA 時交NHS, 一次過要交幾多年?  CAS 會 ...

CAS letter ,就要睇那間學校收你的孩子在那裏讀幾多年。如果只是在該學校讀兩年,VISA 批出都只有兩年,同時出VISA 時也一起繳交兩年NHS。你收到 學校給你的 CAS letter 便知道 VISA會批出幾多年了。
如果 Yr 7,好大機會是五年。那麼就申請 VISA 時收五年 NHS 費用了。如果完成yr 11 繼續在該學校升讀 yr 12的話,學校就會再出 CAS letter 給你,暑假回來香港就再次申請一次VISA,再繼續交 NHS費用。通常很多學校,最多批出讀到yr 11,因為很多學校會視乎學生的成績是否能夠在該校升讀 yr 12,之後再會出信給你。不過每間學校情況不同,不能一概而論。
我好佩服 meemeefung 寫得那麼詳細,勁!不過我建議床單被鋪在 M&S 網上買,來到英國是在學校附近city 或 Town 的M&S 取貨,慳返啲行李重量,而且較適合英國 size 。文具就一定要在香港買定回來,一來價錢平,二來是好用,尤其是買塗改帶,因為英國賣得很貴,也不是常見。毛巾也是一定要在香港買,香港的毛巾質料好過英國。黑皮鞋我建議來英國後去 Clark 買,一句說話「平」。

etoile 發表於 19-11-2 13:29
我用最平個plan,因為係sixth form,有D日子我又會過去,唔需要貼身照顧。我覺得Exx可取嘅地方就係有商有量, ...

我也是用 Exx 的 guardian 公司,我都十分滿意,她們有商有量,當我有什麼不懂,都是找她們問,包括我已經移民來了後,她繼續也有幫我呢!

Sokou 發表於 20-1-22 11:44

我想請問學費通常邊個月收, 第一年開學是否4月便要收學費? 之後2期係邊個月收?  第2年 ...
我個case第一學年一樣第一學期系8月至Sendemail9月頭deadline,第二個學期系1月中send 黎話要儘快去交。

回覆 meemeefung 的帖子

非常详细,谢谢分享,虽然末决定是否去英国,但一定会把这贴收藏, 准备不时之需。

yuyueng 發表於 20-1-22 13:53
我個case系(第一學年一樣)第一學期系8月至Sendemail黎9月頭deadline,第二個學期系1月中send 黎話要儘快 ...

唔該晒各位

meemeefung 發表於 19-10-29 20:16
兩年前喺B K呢度得到好多有用嘅資訊,我集合左前輩嘅資料加上自己嘅經驗,整理咗幾個checklists,依家就喺 ...
嘩 ... ... 真係非常詳細 ~ 獲益良多謝謝你的分享

想當年我都係摸住石頭過河,乜都唔知非常徬徨。我自己一向將所有嘢記錄好,所以整理之後不妨同大家分享下。如果你覺得啱用就好了!
‹ 上一主題|下一主題