用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F2 Integrated Science
go

F2 Integrated Science [複製鏈接]

剛剛派了UT, IS成績麻麻,不過合格。想做好d, 因為明年有Phy, Chem, Bio
請大家指教下,這科既學習心徳?有冇參考書可介紹,有助佢更明白課題的概念和改進答問題既技巧?非常感謝大家既分享。
   6    0    0    0

回覆樓主:

都有買書局F.2,DSE 参考書,其實冇一本特别好,我自已覺得多幾本,可以抽些適合部份参考未嘗不可。
不過重點真係要徹底明白,做好本作業, 作業就是嗰課重點,原則讀好自已本書同作業,再加做吓其它参考書MC, long question, 融會通,應該都吾會低分
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 ashleymami 的帖子

我女冇特別買習作比佢做, 最緊要係明白課文內容, 實驗做法同埋結果, 學校已有好多past paper同埋worksheet比佢做, 唔想加重佢既負擔

回覆樓主:

我地學校冇嘜為同學做notes or worksheet, 希望同學自律自學,F.1 都有,F.2 IS, 中文 已經冇,越上-

回覆 zitaeric 的帖子

我地都係, 中一老師會考抄notes, 好齊全, 中二已停晒, 老師叫佢地自己學寫notes, 自行drop 重點

中二IS 概念方面唔算難,我印象中之前囡囡主要錯解釋實驗結果part。 平時功課錯,溫習錯,考試繼續錯。所以可以睇下平時的功課,溫習卷,主要錯誤是什麼類型,再針對性的去補救。

回覆 zitaeric 的帖子

謝謝回覆,昨晚深入睇過佢份卷,做得麻麻一部分是人為,因為原來考番F1部分書但她overlooked左,瀲c,另一原因是long questions部分取得一半分。即是答問題技巧要改進。可否分享下妳用開哪本參考書較好呢?非常感謝。

回覆樓主:

太好,考抄notes, 学校連 past paper 都冇

回覆樓主:

市面参考書吾係太深就太淺,現在都會上網check 有冇其它学校notes,有時都幾好
市面適合初中都係嗰幾本,
KY Leung Assesment for Integrated Science 深少少的/
優閱 就淺,如果可以参考其它学校用教科書同作業都吾錯。
做多D mc 題都可以幫到再清自已真正有幾識,参考書重点係幫 long question 的答題技巧

ashleymami 發表於 19-10-29 18:19
剛剛派了UT, IS成績麻麻,不過合格。想做好d, 因為明年有Phy, Chem, Bio
請大家指教下,這科既學習心徳?有 ...
其實最重要係知道小朋友衰啲嘜,一般唔會樣樣都唔掂。
‹ 上一主題|下一主題