用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新西蘭留學問題
樓主: 鋒媽
go

[澳紐] 新西蘭留學問題 [複製鏈接]

bbba05 發表於 19-11-3 16:11
要照肺呀,可以在以下條link搵到香港認可的機構,得三間

https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-v ...

哈,你之前一定係去咗嗰「一」間啦
8-)

anitawong21 發表於 19-11-3 17:33
哈,你之前一定係去咗嗰「一」間啦

冇去到呀,佢專做visa medical check都咁唔清楚,問完即刻搵第二間啦。

謝謝回覆。
另外,如何繳交學費?本地銀行可以轉賬到紐西蘭學校戶口嗎?

小王子popo 發表於 19-11-3 22:14
謝謝回覆。
另外,如何繳交學費?本地銀行可以轉賬到紐西蘭學校戶口嗎? ...

你可以電匯(T/T) 去學校戶口,如你本身戶口冇紐元,將會即是按銀行價兌換,銀行亦收手續費,所以要格價,睇吓邊間低d (留意收款銀行亦會收手續費的).   交學費銀碼應該十幾廿萬,都要落分行先做到,預一兩日可以匯到當地銀行。

長遠要諗諗使唔使開番個離岸戶口,方便以後轉脹,和儲定d紐元(宜家低水),  香港只有hsbc開到紐西蘭的離岸戶口。

題外話,你沒有經agent,  自己安排的嗎?

🙏🙏謝謝詳細回覆。是我自己send application 去學校。
所以問下之後嘅手續囉。

小王子popo 發表於 19-11-4 08:06
🙏🙏謝謝詳細回覆。是我自己send application 去學校。
所以問下之後嘅手續囉。
...

我都係自己申請,其實幾簡單,跟學校傾談時亦瞭解學校更多。

你問的問題我個多月前也經歷過,也有同樣疑問,雖然這裡相關的資訊不多,但多得小時了了和anitawong21,提供了好多有用嘅資料和親身經歷。我亦希望透過這些問題對答,將資訊儲存,方便其他將來需要相關資訊的家長。

回覆 anitawong21 的帖子

真心感謝你的講解,自己都知 時間緊迫, 又好似冇乜方向. 好怕自己睇少左某些部份問題或人地講少左D事情我知. 此終都系外國地方 .
如果你有空的話, 可否講解下, 去到果邊有冇需要留意事情. 因剛聽朋友說, 如在學校寄宿, 原來假期要出去搵homestay.

鋒媽 發表於 19-11-4 17:50

真心感謝你的講解,自己都知 時間緊迫, 又好似冇乜方向. 好怕自己睇少左某 ...

係呀,放假期間學校宿舍會關閉,不過紐西蘭學校一般會有安排homestay,你交嘅費用都已包含咗homestay洗費
8-)

真心感謝你的講解,自己都知 時間緊迫, 又好似冇乜方向. 好怕自己睇少左某 ...

有D中學宿舍全星期七日都開放,宿生星期六日都可住宿舍,宿舍會有安排週末活動俾同學,可能係出超市買嘢,睇戲,行公園之類。但有D講明係開五日,咁你要好似其他寄宿學生一樣,星期五放學要返屋企,不過留學生要去住homestay,星期日黃昏前返去學校食晚飯。

但紐西蘭係一年有四個學期,每個學期中間會有兩三個星期term break,暑假會有個半月左右。另外,每個學期中亦有幾日類似香港長周未假期,會一連放三四日假。所有人員哩D假期宿舍都會關閉,留學生都要住homestay。
8-)

所以你搵寄宿學校時都要知道宿舍安排,同埋問清楚點樣處理宿生手機使用、要求出街問題等仲有,有D學校宿舍並非在校內的,你都要留意清楚

不過通常校網都好清楚介紹宿舍,你要好小心睇清楚,唔好依賴agent代你睇呀
8-)

想請問一下online申請student visa要填contact phone number:
Country code : +852
Prefix 呢欄要填咩呢?

小王子popo 發表於 19-11-6 12:22
想請問一下online申請student visa要填contact phone number:
Country code : +852
Prefix 呢欄要填咩呢? ...

我將電話號碼頭4個字放prefix

咁難搞個application ?!  㩒嚟㩒去都做唔到😫

請問一下,入讀Year 11,應該是申請咩類型簽證,” Pathway student visa” OR “Fee paying student visa” ??

小王子popo 發表於 19-11-6 13:52
請問一下,入讀Year 11,應該是申請咩類型簽證,” Pathway student visa” OR “Fee paying student visa ...

應該係fee paying

各位, 剛去完見agent, 介紹左幾間中學, 睇下大家有咩意見?
如呢個歲數(17歲), 應該選男/男女校呢?
呢幾間有冇口啤?
www.mountainview.school.nz
www.timaruboys.school.nz
www.liston.school.nz

多謝你的意見呀!你小兒都系去左新西蘭嗎?有冇咩吾習慣呀?

鋒媽 發表於 19-11-15 22:04
各位, 剛去完見agent, 介紹左幾間中學, 睇下大家有咩意見?
如呢個歲數(17歲), 應該選男/男女校呢?
呢 ...

小小意見:

打唔打算住宿舍?三間得timaru有。

成績就liston>timaru>>mountainview
(以香港計,liston似band 2a,  timaru似2b,  mountainview band 3)

交通方便就liston>>timaru=mountainview

但liston少本地人,多其他不同種族的人

timaru有得學揸飛機。

我自己覺得男/男女校冇所謂,睇你仔鍾意啦。佢打算讀year幾?需唔需要住宿舍?

鋒媽 發表於 19-11-15 22:06

多謝你的意見呀!你小兒都系去左新西蘭嗎?有冇咩吾習慣呀? ...

我個係女嚟㗎
你叫agent俾多幾間你揀啦,哩幾間麻麻

回覆 bbba05 的帖子

agent提議我去讀11班(會冇咁吃力), 但應該有學校肯收小兒12班的。 宿舍方面, 我冇乜所謂, 只需搵近學校homestay已可, 因小兒有點兒會暈車浪的。請問有冇其他學校可提議呀?因agent話, 如果我搵到喜歡的學校, 佢都可以幫我問問。
‹ 上一主題|下一主題