用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問想讀旅港開平商會小學,舊生校友20分係咪必收 ...
樓主: lulalulahey
go

請問想讀旅港開平商會小學,舊生校友20分係咪必收 [複製鏈接]

wongszehang 發表於 19-11-4 16:33
我地係旅港校友, 之前係ek有傾過
Hahaha
想八卦下您公子學術甘好,當年有冇考直資?

冇呀!佢學術唔算好好,叻的人大把啦!在旅港,佢中文都好一般咋,我主修中丶英文翻譯都有時搞唔掂佢的中文功課,要查考現代漢語語法。英文我仔就我完全不用跟,可能超學年,因他上Netflix看movies完全冇問題。
我想佢在官津讀,都係為打好中文底,第時放洋時,佢唔會唔識中文,中文難學過英文好多,男仔點都要識中文因為將來要養家。

我主修中文

回覆 conniewktang 的帖子

純分享:我女宜家係田家炳K3;我相信宜家既田一定無幾年前conniewktang 形容咁谷。課程上跟足教局指引,K2先正式寫字,宜家K3都暫時未聽過要默書,數學仲係用簡單圖案教緊個位加數。不過小朋友番學係開心既。我自行15分都揀左開平,亦預計會111開平。我自己覺得以今日既田係唔夠開平既叩門試。
我女有外補,我自己只係近排先開始陪佢溫多少少書,希望就算要叩門都有機會。

bonaqua_bon88 發表於 19-11-9 17:22
回覆 conniewktang 的帖子

純分享:我女宜家係田家炳K3;我相信宜家既田一定無幾年前conniewktang 形容咁 ...

其實無論讀邊間幼稚園,如果家長不伴讀中丶英文書,相信小學叩門都有難度,近年叩入旅港的小朋友,家長都有自己加料教學術,孩子都愛閱讀(認到中丶英文字),數學我見旅港只考加丶減數。以往田家炳連小一的貨幣丶時間也有教,仲有文字題,但好似在K3 下學期才教,宜家唔知。
你真係識揀,青衣區小學的程度同40網小學有距離,卷深淺有別,如果想升中好,梗係出九龍讀啦,程度都深啲,否則在青衣區讀,happy了幾年,到升中時又徬徨了!

conniewktang 發表於 19-11-9 18:43

其實無論讀邊間幼稚園,如果家長不伴讀中丶英文書,相 ...

青衣田家炳幼稚園畢業生,除了我仔,仲有一個插班旅港其他級的學生,宜家2個田家炳畢業生在旅港了。

‹ 上一主題|下一主題