用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問想讀旅港開平商會小學,舊生校友20分係咪必收 ...
go

請問想讀旅港開平商會小學,舊生校友20分係咪必收 [複製鏈接]

因為學校無宗教,20分係咪已經足夠分數係自行收生時入到?
   1    0    0    0

回覆樓主:

見以下分享 20分不是穩入

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3791336

lulalulahey 發表於 19-10-29 01:14
因為學校無宗教,20分係咪已經足夠分數係自行收生時入到?

這2年,旅港開平在40網的派band 1率是全區最高的,而且又越來越熱門,舊生一定不會收得曬!但始終機會率較高。
我是舊生,我個仔都小二跨區插班啦(當時冇葵青校車,日日的士來回)。我都是旅港舊同學話比我知,母校成績同校風好,所以才比個仔入讀。

Poyau 發表於 19-10-29 07:24
見以下分享 20分不是穩入

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3791336

多謝分享

Poyau    發表於 19-10-31 07:48

conniewktang 發表於 19-10-29 10:28

這2年,旅港開平在40網的派band 1率是全區最高的,而 ...

即係你自行收生都收唔到要插班?
我都係跨區.. 係咪即100?自行唔收可以再叩門?其實我小朋友未讀幼稚園,但想計劃下,如果知道旅小大機會入到,就考慮下幼稚園讀happy school

try out best

回覆 conniewktang 的帖子

where to draw in the first round?  all draw in EDB?

wongsiuloi 發表於 19-10-30 10:20
回覆 conniewktang 的帖子

where to draw in the first round?  all draw in EDB?

唔清楚,打去學校問下。

conniewktang 發表於 19-10-30 10:26

唔清楚,打去學校問下。

問了人,是EDB抽!即使學校申請自行抽,EDB亦會派人監察!

lulalulahey 發表於 19-10-29 16:11
即係你自行收生都收唔到要插班?
我都係跨區.. 係咪即100?自行唔收可以再叩門?其實我小朋友未讀幼稚園, ...

不是。只是當時想轉校,做完research後還是選了旅港,自行因沒校車,又老人家接送,所以忍痛沒有選(briefing去了2年,見到旅港個視學報告,簡直冇諗過可以咁好,非常心儀),沒有選旅港因而後悔了一年!最後冇校車還是去插班讀旅港。跨區好似110當40網本區的111看待,叩門卷淺少少。
幼稚園讀happy school?咁入旅港可能有排追。我仔讀學卷保良局幼稚園,K2可自行看書,K3時,中丶英詞語已分別多於500個,而且幼稚園K3時有每週中丶英默,數在K3已有小一程度,K3已懂phonics, 英串字超輕鬆(至今小五默書不用怎麼溫/什至不用溫已可串出)。我個12月早產超細男B,但他的學術在升小一前已有小一水平,你可以參考一下。

conniewktang 發表於 19-10-30 23:03

不是。只是當時想轉校,做完research後還是選了旅港 ...

多謝
可唔可以分享下係邊間幼稚園

lulalulahey 發表於 19-10-31 17:28
多謝
可唔可以分享下係邊間幼稚園

青衣田家炳幼稚園。K3數學已有小一課程,K1開始寫字,K3一週中默,一週英默,包括中丶英句子。小兒在幼稚園階段,中丶英圖書已閱讀超過1000本,每天約看2本童書。

very good information, thanks for your effort

conniewktang 發表於 19-10-31 17:30

青衣田家炳幼稚園。K3數學已有小一課程,K1開始寫字 ...

Phonics 係學校有教定自己私補? 我都有報到田家炳, 但其實唔知佢課程深淺程度, 同埋佢都唔算好受歡迎,舊年註冊日後都有大量位,唔知佢質素好唔好

lulalulahey 發表於 19-10-31 17:49
Phonics 係學校有教定自己私補? 我都有報到田家炳, 但其實唔知佢課程深淺程度, 同埋佢都唔算好受歡迎,舊 ...

Phonics我自己教,本身是b1英中英文老師。所有學券幼稚園都不可能在課程內有phonics, 課程有限制的。
田家炳多位因田有上丶下午班,班數多,所以感覺不太full, 但讀過的用家讚不絕口!免費的有咁嘅質數已非常好。當年我為仔留田家炳而放棄過學之園學位,那時已比了一個月學費。至今不後悔,在田家炳我仔超開心!

conniewktang 發表於 19-10-31 17:52

Phonics我自己教,本身是b1英中英文老師。所有學券幼 ...

如果田家炳質素唔好我仔就不會留低繼續讀啦,考到學之園喎!其實讀名幼也不一定升小會成績好,記得仔小一時,見一個讀青衣小學的小朋友,來自學之園,但成績麻麻,只拿進步獎。我覺得幼稚園只要不太淺,又有升小預備,又有教些少小一課程已足夠。小學讀唔讀得好,其實要看返小朋友本身的能力丶專注程度,只要讀得開心,孩子不討厭上學就已經好好啦!
正如選小學一樣,那時冇葵青校車,我仔坐的士來回旅港,連我早上送佢後返工,一個月成7000元的士錢,但我覺得值!因讀旅港的,個個喜歡上學,這是重點,但絕對不代表沒壓力或學校不進取!
不少家長只看校舍外表,大細,新舊,而忽略了提供優質教育的幼稚園(如保良局田家炳)同小學(如旅港)。現時旅港已成為40網b1%最高的小學,沒有又大又靚的校舍又如何?!田家炳幼稚園畢業生一樣在各小學讀得好好,不少還拿獎學金呢!

conniewktang 發表於 19-10-31 18:00

如果田家炳質素唔好我仔就不會留低繼續讀啦,考到學 ...

旅港老師真係好好,成日鼓勵學生。副校Miss Chan在測驗前,每位她任教的學生,都收到她自製的曲奇及鼓勵卡:

Poyau    發表於 19-10-31 20:52

conniewktang 發表於 19-10-31 19:08
旅港老師真係好好,成日鼓勵學生。副校Miss Chan在測驗前,每位她任教的學生,都收到她自製的曲奇及鼓勵卡 ...

小兒現在小五。
記得小二時,江老師也給他一張加油卡:

Poyau    發表於 19-10-31 20:52

conniewktang 發表於 19-10-31 19:09
小兒現在小五。
記得小二時,江老師也給他一張加油卡:

旅港老師好關顧,我仔又朋友眾多,每天渴望上學,享受校園生活!

conniewktang 發表於 19-10-31 17:30

青衣田家炳幼稚園。K3數學已有小一課程,K1開始寫字 ...

我地係旅港校友, 之前係ek有傾過
Hahaha
想八卦下您公子學術甘好,當年有冇考直資?
‹ 上一主題|下一主題