用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一 兒子覺得學校課程太淺
go

小一 兒子覺得學校課程太淺  

兒子讀小一(九龍塘津校,叩回來的),除了中文科,他覺得學校課程太容易,我見佢中英文默書唔使點溫都次次100 分。同佢出去英文補習諗住佢可以學啲深嘅東西,點知都係好淺,老師主動叫他加入小二英文班,說他留在小一英文班浪費時間。小兒記性好,學術能力高,但自理差,群體生活差,文靜。
我應該點樣協助他?我有自己教她小二的課程,但畢竟我常常要返工,冇時間教,很多東西他也是在英文youtube 自學的,所以他英文好好。

定還是個個小一生都係覺得好輕鬆?小二先見真章?

beautytiny 發表於 19-10-28 23:45
兒子讀小一(九龍塘津校,叩回來的),除了中文科,他覺得學校課程太容易,我見佢中英文默書唔使點溫都次次 ...

出面英文補習小一都可以補得好深,
睇下你要那一類的英文。

回覆樓主:

係咪各科佢都覺得淺?如果係,佢學習能力應比其他人高,或者可考慮黎緊幫佢插教快教深既一線學校,不過都要睇小朋友想唔想適應新環境,如果佢本身都內向的話就未必想轉。。。如果課程長期對佢黎講偏淺,下下都要外補等佢學多啲,到小二又係嫌小二淺....

回覆樓主:

以前聽一位老師講過:如果提早教定小朋友,到老師再教時小朋友會覺得失去新鮮感,繼而失去興趣專心上堂。如果你小朋友喜歡看 YouTube 自學,或者可試看學校不教的題材(例如 programming/其他 hobbies ) 才會上堂無咁悶?

其實小一課程淺是因為k2/3 相對谷得太勁。默書滿分可能係常事,我仔又係話同學仔好多都係。至少目前係咁。下學期可能才開始戲肉。

chingchub 發表於 19-10-29 00:43
係咪各科佢都覺得淺?如果係,佢學習能力應比其他人高,或者可考慮黎緊幫佢插教快教深既一線學校,不過都要 ...

請問是不是私校或直資先會教深一年?

sailormercury 發表於 19-10-29 01:53
以前聽一位老師講過:如果提早教定小朋友,到老師再教時小朋友會覺得失去新鮮感,繼而失去興趣專心上堂。如 ...

佢本身好好學,我都冇特別谷,不過佢要求我教他新的東西,唔通我唔show 佢mei ? 他主動叫我陪佢讀書,教他新東西,所以我就教囉。譬如乘數表,我沒有教的,但拍紙簿後邊有個乘數表,佢問我係咩黎,我就略略講解一下,之後佢就成個背左,當時K2

例如k2 時學校教個位十位,他就會主動問我之後是什麼位,咁我就教他囉,學識左之後,佢堅持要計五六位數以上的數,要我出數給他做,我話唔使學咁多位住,他就自己出數給自己做- - 之後叫我對

所以他學習的速度其實我真係控制唔到,他看完一set書,要求我買新的書,我有冇可能唔買la

唔少小朋友都會覺得小一淺,因為畢竟第一年讀書,唔會一開始就 chur 到盡,更何況好多 K2/3 已經學曬 P1 野。

或者咁問,你覺唔覺得仔仔似一舊海綿/吸血鬼,不斷吸收,對住佢太耐,會覺得吃力,好似被佢榨乾?

自己冇時間教,畀錢搵個老師教。

直私唔一定教深,有啲官津深過部份直私。不如你先同佢谷掂個中文,谷上級一,然後等來年插神校。如此同時安排多啲群體活動,籃球/足球,或者如果唔介意宗教活動的話,星期日去彌撒/崇拜,你同佢都認識多啲人。唔少教會活動都會有做教育嘅人在場,佢地可以畀意見你。

1998Ruby1998 發表於 19-10-29 04:12
唔少小朋友都會覺得小一淺,因為畢竟第一年讀書,唔會一開始就 chur 到盡,更何況好多 K2/3 已經學曬 P1 野 ...

謝謝你的意見很好

回覆樓主:

小一課程是針對所有適齢兒童設計,規劃正常,只是很多幼稚園提前教了,所以好多小一生都覺得淺。

小學課程不止有"學術",亦包含其他運動、藝術、人文、團體合作類,小朋友在小學時期可以學習,對於未來社會能有所反饋,也是很不錯的。

beautytiny 發表於 19-10-29 05:48
謝謝你的意見很好

Agree, 你個仔似係資優,要學術夠深先滿足到佢,一般「谷校」啱佢,一於搞好中文target 神校,或三私一直個D,同多些差不多水平的同學仔一起學習得開心D。如果學校太淺,或只是谷抄寫背默,未必啱佢。

beautytiny 發表於 19-10-29 02:50
例如k2 時學校教個位十位,他就會主動問我之後是什麼位,咁我就教他囉,學識左之後,佢堅持要計五六位數以 ...

恐蛟龍得雲雨 終非池中物也

如果小朋友應付到學習,除了學得深d之外,可以用時間去改善佢的自理和社交,參加多d團體活動,果d都好花時間,對佢成長亦好重要。

我小朋友讀書都有天份,唔使煩,咁比咗佢好大空間去睇課外書、玩不同體藝活動和學習課外知識。佢一樣有自學深幾年的數,係從玩樂中學習。小朋友讀書的天份比佢更大的空間,要好好利用,令佢生活更豐富和快樂。

Jane1983 發表於 19-10-29 08:12
如果小朋友應付到學習,除了學得深d之外,可以用時間去改善佢的自理和社交,參加多d團體活動,果d都好花時 ...
同意, 學業無問題可以玩多D.

回覆樓主:

我女小一時都覺得學校課程好淺,現在小二,除了中作和閱讀理解佢覺得有挑戰性,其餘都唔覺得深,通常認真聽書也不用再溫習,平時做功課、測默考都係佢自己搞掂。
如果你打算外補增潤,就唔好揀常規果d小二英文,不如俾小朋友去學下writing, 搵個NET指導啟發下。我女K3開始上creative writing到現在佢都好enjoying寫野。

我冇超前教佢深一年課程,但暑假買到學校課本,佢會自己睇哂佢鍾意睇果d (主要係常識書和數學書),我覺得俾孩子自學,深淺佢自己調節,有需要佢會問我同我討論,我盡量俾佢自主學習,我只提供資源。

另外買多d雜誌報紙俾佢睇。我女喜愛韻文 (不論中英),得閒同佢逛書局見到佢心水書藉就買俾佢睇。

冇刻意上咩課程,如果孩子應付學校課程冇難度,就俾佢空餘時間自學多d課外知識,大量閱讀。得閒玩下scratch 玩下robot, 或者用電腦玩下graphics。搵一樣sports專注學,恆常參加公開賽,其實可以好忙好充實。
上到高小多功課又應付呈分,冇咁多時間happy learning了。

正苦有資優評估嗎,做左睇下有乜建議唔洗估估下

回覆 adriantai 的帖子

係呀,玩多d,人亦活潑d,無咁靜,社交和自理亦會改善。運動叻、人開朗,充滿正能量,朋友自然多。