用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一 兒子覺得學校課程太淺
樓主: beautytiny
go

小一 兒子覺得學校課程太淺  

IloveJJ 發表於 19-11-13 10:03

intensive reading training 係點呢?
即係平時自己逼自己每日至少睇 1-2 本書,睇完書先做功課萬事開頭最難,揀自己喜歡的一套書,開始咗,就越來越快。

我女之前唔肯睇中文書,到開始睇金庸,依家已經全部睇嗮。仔也是,唔知唔覺睇完笑傲江湖,三體,依家已經唔會揀三揀四,中英文書都收貨。

IloveJJ 發表於 19-11-13 10:03
佢係睇得唔多,但都keep住有睇,雖然不算好,但在學校或公開試都不算差喎!學校一直8x分,六年級學期初考P ...

分數唔作得準, 特別係理解能力及閱讀速度, 跟從小睇開英文書係好難比...

BTW, 你講既HARRY POTTER, 有些同學小一二已經睇, 所以真係要你仔快D 追追追呀!

b3410 發表於 19-11-13 10:11
即係平時自己逼自己每日至少睇 1-2 本書,睇完書先做功課萬事開頭最難,揀自己喜歡的一套書,開始 ...

我細路係睇書, 唔記得做功課.

還是時間管理重要些!

retriever 發表於 19-11-13 13:28
我細路係睇書, 唔記得做功課.

還是時間管理重要些!
要事先行,如果小朋友現階段最重要的是閱讀,就先讀再功課。你個鐘意睇書,咁係做完功課再睇喇。

IloveJJ 發表於 19-11-13 11:17
即係睇好多好多書
睇1-2本是咩程度的呢?如果薄的很快啊!
昨日剛開始睇Harry Potter, 句子很複雜 ...
中學生其實學咗多年英文,適應閱讀要快好多。我諗關鍵第一在於自己肯唔肯去做,第二就是揀適合的書。網上一些揀書的方法,例如5隻手指理論,還是lexile 級別等,我覺得都是適合幼稚園,小學低年班同學。
中學生睇興趣,喜歡的topic就算深,都可以讀落去。記得你仔喜歡歷史?科學?咁就試試horrible science, horrible history? 內容應該中學生都適合。

如果小說,可以試試Alex rider, artemis fowl, 題材適合中學男仔。

IloveJJ 發表於 19-11-13 15:36
佢又唔係唔肯閱讀,係好多時做功課做其他事做到無乜時間閱讀。
另外,也怕困難,只選容易的書,不想看多字 ...
所以話要佢肯做先可以實行。而且先閱讀,再功課,否則一定唔夠時間。
依家停課,可以開始心無旁貸的reading day !
我細女今日冇返學,已經睇到第三本書喇。佢睇Ramona Quimby 果套,適合女仔。

IloveJJ 發表於 19-11-13 22:50
還想請教,咁你啲仔女係只讀大量中文書,無做什麼其他功夫就成績提升了嗎?例如:抄佳詞佳句,做練習。
...
提升中文成績可能唔會咁快見效
不過中英文閱讀能力和習慣,是將來進步的基礎。抄佳句,我覺得可以,不過暫時小朋友唔肯,也頗費時間,我也沒有迫佢哋,唔想影響閱讀樂趣。反而大女依家自己會主動背出一些她喜歡的“金句”,兩個細會自自然然用到書中的句式,寫作手法。

練習就考試前會做,為了學習答題技巧。
作文,傳統小學的學校中作,不如睇作文選集

中學可能就要多讀名家名作了。

回覆 beautytiny 的帖子

如果佢應付到小一課程,可以幫佢安排多D課後活動,認識多人同學/ 朋友,擴寛社交。

IloveJJ 發表於 19-10-29 09:36
咁佢覺得學校淺,出面學既已經深咗就得啦!既然說到學校樣樣淺,就叫佢考第一,科科取100分。

既然唔駛花 ...
Totally agree ...

既然應附自如, 即係讀書無負擔無壓力 ... 比多些不同的課外書, 帶他去圖書館, 佢一定好吾得閒...

何解仲要外補英文呢?明知佢自理同合群弱,唔係應該俾佢多參加課外活動,踢波、打籃球o個D來建立合群性嗎?一個人讀書幾勁都好,上到大學同出社會都總要與人合作同溝通,既然成績佢已ok,自學能力又高,家長應重點培育佢嘅soft skills。

回覆 gokinjo 的帖子

Social skill is more important for young kids.