用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一 兒子覺得學校課程太淺
樓主: beautytiny
go

小一 兒子覺得學校課程太淺  

beautytiny 發表於 19-10-29 02:47
佢本身好好學,我都冇特別谷,不過佢要求我教他新的東西,唔通我唔show 佢mei ? 他主動叫我陪佢讀書,教他 ...

我女又係咁。小一自學完乘數又問我除數。我唔理佢佢就問工人姐姐。又係complain上堂悶,特別係GS. 我都唔知點解係GS. 可能d topic悶。
佢老師教我俾d sudoku果類puzzle佢solve吓。同埋學奥數。但我好懶去上堂就冇去,遲d睇吓點
同意樓上JM講,俾d學校以外topic佢學,學海無涯佢大把嘢可以自學。
至於英文淺,同意,因香港學校多數係教grammar,  grammar唔係深嘅嘢。
你揾d reader/junior literature俾佢讀。
我女學校上英文堂係分開上grammar同literature.  grammar就係死咕咕果d rules.  literature就學多好多深嘅vocab. d grammar tb唔會咁易/咁早見果d sentence structure,  仲會教poems etc.
所以你仔唔駛學P2 英文,又係grammar真係好dry,  讀literature吧。 任何圖書館佢有興趣果d已可以滿足佢

回覆樓主:

仲有,其實初小都係淺。唔止小一

beautytiny 發表於 19-10-29 02:50
例如k2 時學校教個位十位,他就會主動問我之後是什麼位,咁我就教他囉,學識左之後,佢堅持要計五六位數以 ...

我女又係咁。咁我咪出成十個位俾佢滿足吓佢
根本你識兩位,就識N位㗎啦
但佢樂在其中就由得佢囉

Jane1983 發表於 19-10-29 08:12
如果小朋友應付到學習,除了學得深d之外,可以用時間去改善佢的自理和社交,參加多d團體活動,果d都好花時 ...

So true

可以去考一下CTY的talent search, 如果通過,可以報讀網課,或者summer camp 課程。價錢不菲,不過課程好有趣。再大些可以上香港資優學苑的課程。

beautytiny 發表於 19-10-28 23:45
兒子讀小一(九龍塘津校,叩回來的),除了中文科,他覺得學校課程太容易,我見佢中英文默書唔使點溫都次次 ...

其實應該 今年考第一, 小二時再 嘗試 插去 三私一直 或神校, 可能這類學校的課程會比較適合他。

醒目開學勳章 貢獻勳章

係唔係資優唔重要,最重要孩子有學習動機、興趣

贊成學課外野,但時間同人力唔係一定配合到
CTY 個talent test 可試,亦可以清楚英文強到邊個位 (兩份卷,英、數),但一個online program 都唔平,而且唔係個個家庭想小朋友咁早用電腦
插班轉校係可行,但唔一定有用,因為課程分別不大,只係peer group 可能勁d,測考難度高d (我仔去到小3已經悶到唔想返學)

課外學習,可以試借/買 百科書佢睇,佢閱讀/理解能力高的話,小學級數百科書可skip (我仔KG階段已睇),直接睇文字較多嗰d
有需要時同老師溝通一下,安排d野佢做 (教同學、做跑腿)

我個人唔會要求小朋友攞滿分,佢識就好,要攞好成績,要技巧 + 小心,如果有心想試轉校,試下訓練技巧

見過一位網友分享,佢教個仔:識哂都可以專心聽下老師講嘅野,有無更多得着
佢仔真係品學兼優!唔會話悶!
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我都擔心我女再遲吓有行為問題(其實一路都有不過唔係因為"上堂悶"), 而家暫時還可以, 我會繼續觀察。

我有同佢講上堂都要留心安靜, 自己學識咗番屋企就多D FREE TIME, 你自己諗咁樣著唔著數。此外,仲有其他同學上堂嘛,我地都唔可以騷擾其他人的。

我都有同佢講考試係考"小心", 你自己慢慢領會

係呀,我係WORKING MOM, 係冇時間帶佢上COURSE, WEEKEND 想去玩吓做吓其他嘢, 唔鍾意上COURSE 縳死D 時間。

同埋,我想佢自己處理自己事,悶就自己搵消遣。佢而家鍾意自己/叫工人姐姐出D數俾自己計(都係乘數除數果D, 覺得自己好勁), 晝漫畫作故仔, 埋琴作曲(自我淘醉),我全部由得佢。慢慢玩啦

小一剛開學2個幾月點會甘容易見分曉~初小都是輕鬆愉快了,我最常同我女講的一句:小四先系真正的小學生活開始~(我指學習的深度/廣度)

beautytiny 發表於 19-10-29 02:44
請問是不是私校或直資先會教深一年?
of course!! 津校有指引...
佢天資好, 就由佢年年考第一, 再轉校.
但唔洗出面教小二, 咁樣人生好無趣!
你可以比佢學其他野, 學多個language, 學下奧數...
玩下sport...

bananaGi 發表於 19-11-7 11:23
of course!! 津校有指引...
佢天資好, 就由佢年年考第一, 再轉校.
但唔洗出面教小二, 咁樣人生好無趣!
對,有能力可以用來broaden knowledge and interest.

回覆 beautytiny 的帖子

小朋友聰明,可以趁初小,陪養一下體藝的興趣,音樂,運動的陪養雖要很多時間,高小會開始忙。
也可以用課餘時間作廣泛閱讀,甚至學多一種語言。

回覆 beautytiny 的帖子

其實我覺得你應該多觀察幾年,到左5,6年班佢都話淺呢,佢同人地既唔同就會明顯d. 特別是中文科。 d數其實真是好易,我仔小四已經識晒小六數學課程,但我冇唸過有咩特別野去做,佢吸收到既,你咪自己教深d既野比佢,呢個世界,學識是永遠都學唔完既

beautytiny 發表於 19-10-29 02:47
佢本身好好學,我都冇特別谷,不過佢要求我教他新的東西,唔通我唔show 佢mei ? 他主動叫我陪佢讀書,教他 ...
好學係好好!

其實背乘數表係無咩意思既野。

beautytiny 發表於 19-10-28 23:45
兒子讀小一(九龍塘津校,叩回來的),除了中文科,他覺得學校課程太容易,我見佢中英文默書唔使點溫都次次 ...

他是否名私幼畢業?佢哋為左幫細路適應昇小,會有早教既現象。

我又唔覺得要特別優先教佢或送補習班跳級,只需要掉佢在公共圖書館,佢會自己搵適合程度和興趣的文英文書,最好看得雜一點。

我反而覺得你應更關注他不合群及社交問題,這可影響很長遠及廣泛。

回覆樓主:

小一, 小二都吾會深, 上到小三開始見真章。

It’s normal for P1 , 小二會突然深好多,特別是中文,打好底迎接小二啦 ~

醒目開學勳章 王國長老

似資優,家長可考慮2、3月留意幫佢插間教學靈活,有資優支援嘅學校,學校識轉介唔同課程俾佢滿足佢嘅求知慾,同教你做評估了解佢長處短處
識人高小上資優課程,d數深到神探伽里略咁,佢鐘意嘅你擋都擋唔住,當然加強社交亦係要做嘅

wingxsunny 發表於 19-11-9 14:19
It’s normal for P1 , 小二會突然深好多,特別是中文,打好底迎接小二啦 ~

小三中文先至想跳海,小四加埋成語簡直係無力挽