用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 用家
樓主: francoma
go

SFA 用家  

francoma 發表於 19-10-28 20:50
英文
可以講教得真係幾好,但始終不是國際學校。如需要,要揾NET操會話。

樓主, 見你及SFA舊生都讚該校英文教得好, 好想問你地覺得點好法?尢其佢不是科科用中文教情況下更難得.

多謝分享!!

回覆 francoma 的帖子

Assume 有做iq test, 好奇小朋友是否資優呢?若你覺得太personal 就無需回,明的

MrBeast 發表於 19-10-29 17:09
回覆 francoma 的帖子

Assume 有做iq test, 好奇小朋友是否資優呢?若你覺得太personal 就無需回,明的 ...

唔好意思,個人問題唔答。

但係依間學校的資優比率比其他學校為高。

hailey2101 發表於 19-10-29 14:27
樓主, 見你及SFA舊生都讚該校英文教得好, 好想問你地覺得點好法?尢其佢不是科科用中文教情況下更難得.

只可以講學校有自己的方法。令到學生有一個很紮實的英文基礎。

可以具體講學校用什麼方法教英文?

francoma 發表於 19-10-29 17:51
唔好意思,個人問題唔答。

但係依間學校的資優比率比其他學校為高。

其實你唔需要回,但既然你回,又或我問一題follow up,咁fair to say 小一top 30 都是資優?

回覆樓主:

你的小朋友已升小,係咪考私小要參加面試班?

MrBeast 發表於 19-10-29 19:29
其實你唔需要回,但既然你回,又或我問一題follow up,咁fair to say 小一top 30 都是資優? ...

呢個冇可能知啦。第一,唔係所有家長會去做測試,第二做咗都唔會講。

HappyMoster 發表於 19-10-29 20:47
你的小朋友已升小,係咪考私小要參加面試班?

我個人覺得,面試班可以比小朋友熟習面試的模式。只會否過分操練,就要睇家長自己啦。

francoma 發表於 19-10-29 20:49
呢個冇可能知啦。第一,唔係所有家長會去做測試,第二做咗都唔會講。
未必一定要through official channels.  不過唔緊要,我都只是好奇問下

真係無人收風咁勁!(emoji)

我都湊下熱鬧先,我是 sfa家長,六年了! 今年小朋友升中一, 入到大家所講的神校。由於小朋友很愛sfa ,加上自己很懶報插班, 過去沒有轉校, 但升中順利,1月便有offer了, 我認為學校栽培應記一功!昨天聽女兒講, 她在中學撞到 小一sfa同學, 她小二插了九龍塘名津小,名津小有聯繫中學,但最後也是 入了女兒現讀的中學, 兜兜轉轉始終是同一間中學!當然啦!人望高處!另外,剛得知今年10月dbs early bird收了很多個sfa仔,所以就算sfa未能成功幫助插其他名津小,留下來也很有前途,不見得會有很大損失!

Yeah!

我是高小用家,功課方面小一、二非常舒服;小三會突然增多⋯⋯但相對津小真係叫舒服。
至於英文口音,我仔冇net外補,但口音非常好。

awowo 發表於 19-10-30 00:53
我都湊下熱鬧先,我是 sfa家長,六年了! 今年小朋友升中一, 入到大家所講的神校。由於小朋友很愛sfa ,加 ...

咁同學仔轉了過名津小(有中學聯系),佢果間名津是深左定淺左?會唔會考試壓力無SFA咁大?

我都湊下熱鬧先,我是 sfa家長,六年了! 今年小朋友升中一, 入到大家所講的神校。由於小朋友很愛sfa ,加 ...

即係大部分同學都係靠自己出去考?唔會等派位? thnx

我想話, 我在大學撞返好多SFA小學同學 XDDDD當年升中有好多去咗SMCC, 九華 (以前的九華) 等等, end up都係入返自己心儀的大學

lavender912 發表於 19-10-30 08:16
即係大部分同學都係靠自己出去考?唔會等派位? thnx

兩樣都有的。正如有家長所講,有學生好鍾意學校,讀晒成個小學先走。

francoma 發表於 19-10-28 17:22
見呢排大家都喺度問問題,不如咁樣啦:

我小朋友係S F A的前學生,成績也算可以,初小的時間轉了去其他學 ...

想問樓主sfa 會多活動比小朋友參與嗎?家長需要高度參與學校活動嗎? 另外想知小學上津校適應如何? Thanks

你個女好叻叻呀,想請問點解6年前會揀SFA? 些些