用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICS 中學及Island School 中學入邊間好? 在教學及校風上 ...
go

ICS 中學及Island School 中學入邊間好? 在教學及校風上? 謝謝

如題

回覆 iowamom 的帖子

2間學校按地點現在是近,都在沙田區,但當Island School重建完,你應該是要返番去港島那邊返學,地點不知會否是你現在或未來幾年中學生涯的考慮因素,始終相距很遠。Island School現在搬咗去大圍沙田2個CAMPUS上課,學校環境我就唔鍾意,始終都係舊LS翻新下咁,我個人覺得,設施方面輸晒,唔似國際學校(純屬我個人主觀感受),覺得畀十幾萬一年,設施不及ICS(現在),當然,如果你放長睇,相信IS重建完會好優勝!
2間行不同學制,ICS行AP,IS行IB,你要想清楚小朋友較適合那一種。
IS教學上是怎樣答唔到你,我冇小朋友响度讀。校風覺得不錯,幾好,多見外國人,放學都係用流利英語溝通,學生都有禮,女仔斯文,亦沒有什麼架子,覺得讀國際學校會高人一等,都見放學時有去街舖掃街,買吓珍珠奶茶咁!
至於ICS,校風都不錯,亦有不少星二代讀,學校宗教氣氛很濃厚,比相常中更濃,要睇你同你小朋友接唔接受到,我個女有點反感!(純粹個人意見,不代表其他家長學生及學校)
放學很少在街上見到學生,簡中一個半個,沒有什麼男女關係,可能有信仰。
教學方面,見中文先寫拼音,再括住簡體(另一顏色筆),再括住繁體(另一顏色筆)
早排OPEN DAY你有沒有去?
我老公話普通話老師有點惡,音樂堂好開心,畫畫堂好似自己做自己,冇乜老師理,可能係咁啱啦!
圖書館比較細,地方算大,多地方走動。
整體係OK,值得讀,每間學校都有優勝地方。
另外,多口一句,校服不知會否是你考慮因素,ICS著POLO,IS著恤衫,真係睇你鍾意邊樣,我女覺得著POLO好唔舒服,料子不太好,尤其白色,本身因為有少少濕疹底,所以佢覺得不舒服,課室內外都有冷氣,都幾凍㗎!
我個女都係今年先入去,知嘅係咁多,如有錯誤,請其他資深家長更正,謝謝!
少少資料,希望幫到你!

回覆 OLAF1023 的帖子

非常謝謝你意見及回覆

請問有沒有ISLAND SCHOOL 既家長分享下?

OLAF1023 發表於 19-10-28 22:09

2間學校按地點現在是近,都在沙田區,但當Island School重建完,你應該是要返番去港 ...

你個女係grade 幾插班架? 洗唔洗等waiting 等好耐定pass assessment 就即收呀?

mskw 發表於 19-11-6 23:29
你個女係grade 幾插班架? 洗唔洗等waiting 等好耐定pass assessment 就即收呀?
...
Grade 6不是waiting