用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12月細B考直私好唔好等多一年做超大B先去考 ...
go

12月細B考直私好唔好等多一年做超大B先去考 [複製鏈接]

本人係新手,小朋友英強過中好多(中文好差),名幼,聽聞好多直私都唔係好收細B,諗緊應唔應該等多一年,咁收既機會會唔會高D,心儀dgjs同CKY
   2    0    0    0

suzysheep 發表於 19-10-28 13:36
本人係新手,小朋友英強過中好多(中文好差),名幼,聽聞好多直私都唔係好收細B,諗緊應唔應該等多一年, ...
讀邊間? 都唔少中細b入dg 2d in

其實好睇你小朋友類型,如果佢好醒,好主動,咁細b去in都冇問題。
但現實上,你去到會對住啲大B,尤其係神校,如你個細B係十二月,可以同人地差更一年三個月,咁大差距當然機會係細啲。
細B好處係可以IN兩年,但REPEAT K3定讀住P1再IN,就要諗諗了~~~

suzysheep 發表於 19-10-28 13:36
本人係新手,小朋友英強過中好多(中文好差),名幼,聽聞好多直私都唔係好收細B,諗緊應唔應該等多一年, ...

佢而家K幾?返幼稚園讀成點?照用細B身份考小先。
相信佢本身有亮點先可以細B之齡入讀名幼。考小主要睇表現,身邊都識好幾個12月細B入神校/一線學校。

SC. 但佢絕對唔係學術型嗰D,中文差到一個點,淨係鍾意講同寫英文.

唔理考唔考直私,除非去國際學校,repeat一年吧,讀番好d中文,小學的中文係深過英文

唔係只睇考學校,你要諗埋上左小學後的适應。

另外,考直私,好多都考認中文字,佢应付到吗?

12月B都可以入到SC, 你唔俾佢試?

都係會試,但係@legolas625講都啱,佢真係要用依年時間好好學好D中文先

好奇一問,咁dgjs如果揀用英文in,仲會唔會考中文?

回覆 suzysheep 的帖子

有聼中文故事級印仔作答,考小一真係無邊間完全英文。

回覆樓主:

建議你馬上開始補習中文,仲有成年先上小一。去年有朋友都係SC 12月細b都考得唔錯。但女拔同蔡繼有就冇offer。其實就算你重讀都未必guarantee會有,你不如考住一間小一讀住先再考都得。話唔定有都唔錯嘅收咗你又喜歡可以直上,不一定需要repeat。

suzysheep 發表於 19-10-28 14:49
SC. 但佢絕對唔係學術型嗰D,中文差到一個點,淨係鍾意講同寫英文.

中文差到一個點,除非國際否則你要搞搞先,考直私英文都不會考好深。

Repeat K3再考會易啲。小學好難請假平日去面試,除非講大話請病假⋯⋯

12 月細 B. 唔係唔得,要睇埋小朋友嘅性格,性格好重要!學術幾叻都好,性格怕羞見到陌生人唔講嘢,真係幾叻都無用 (emoji)(emoji)‍♀️ 加上小朋友要同小學生 fight. 真係唔係咁易,我都好後悔俾個女做細 b 而唔係超大 b. 佢學術一啲問題都無,但衰怕羞,真係乜都輸晒

好老實,而家比我一定超大b。因為能力真係有分別

alice_lt 發表於 19-10-28 18:46
12 月細 B. 唔係唔得,要睇埋小朋友嘅性格,性格好重要!學術幾叻都好,性格怕羞見到陌生人唔講嘢,真係幾 ...

我女冇學術,但勝在唔怕醜個個都傾得一餐

你而家K幾?我女係超細B, 當年考小一都有d offers, 其中2間係一線,CKY去到final round, 神校/一線係少超細b,每間一級一般唔超過5個,我覺得可以加強學術做超細試下考先,成績唔好就考慮repeat K3, 同意讀緊小一係難請假。如果只係想讀 CKY/dgjs 咁邊年去考都無保證一定得。

Anna媽媽 發表於 19-10-28 20:14
你而家K幾?我女係超細B, 當年考小一都有d offers, 其中2間係一線,CKY去到final round, 神校/一線係少超細 ...

多謝你既意見.介唔介意話俾我知最尾揀咗邊間吖?我女現在K2,曾經掙扎過好唔好放棄SC而考CCKG,因為聽聞入dg機會高D,但最後都冇報. 因唔想再轉環境.

suzysheep 發表於 19-10-28 21:11
多謝你既意見.介唔介意話俾我知最尾揀咗邊間吖?我女現在K2,曾經掙扎過好唔好放棄SC而考CCKG,因為聽聞入dg ...

你可以考住幾間最鍾意嘅,唔得就repeat k3,我而家都發現直私好多大b超大b,細b點都蝕d,身高可能都矮人一截
‹ 上一主題|下一主題