用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 考英國DAY-SCHOOL
樓主: ruudi82
go

考英國DAY-SCHOOL [複製鏈接]

回覆 angelleungyp 的帖子

我囡鍾意女校,我地research過Epsom同Guildford好似都有D唔錯嘅女校, 住的話,你覺得邊到好D ?

littlegirl0924 發表於 19-10-29 10:18
我地都搵唔到agent搵day school, 所以係自己email學校問.  我自己會出年1Q調職倫敦, 家人就申請T2 visa. 依 ...

我細囡都係出年Year 4我想問D學校會唔會要我地有VISA先安排Interview or entrance test ?

Pretty_P 發表於 19-10-29 12:10
回覆 angelleungyp 的帖子

我囡鍾意女校,我地research過Epsom同Guildford好似都有D唔錯嘅女校, 住的話,你 ...

你是考 yr4? Right?
Epsom college 是由11+(yr7)開始收生。
Guildford high school你要email 問學校有沒有位和怎樣考入學試,不過這間會有點難度。
現在你在沒有 visa 情況下 ,可否報考等問題直接自己email 去問你心儀的學校就ok。

回覆 Pretty_P 的帖子

唔會, 佢地到時收左你好似仲要出張入學信之類嘅俾你去apply visa? 我都係一舊雲

littlegirl0924 發表於 19-10-29 17:11
回覆 Pretty_P 的帖子

唔會, 佢地到時收左你好似仲要出張入學信之類嘅俾你去apply visa? 我都係一舊雲:joy ...

Guildford high school 未必會出信,我知道她們不收T4 留學生,那有可能出信給你辦簽證呢!
Epsom school 就收 T 4 visa 留學生,他們就會出信給你辦簽證。
我在上面的post 已經寫過了,英國有好多 day school 不收T4 留學生。
Pretty_P 和 littlegirl0924 你們兩位的家人是將會去英國工作,你們是用 T2 工作 visa呢!不用再辦理T 4 學生Visa。
如果辦理T2 Visa需不需要學校的信,這個我就不知道。

angelleungyp 發表於 19-10-29 17:29

Guildford high school 未必會出信,我知道她們不收T ...
你小朋友因為T2 VISA 去英國, 咁其實學校係唔需要出信比你地小朋友辦VISA, 因為你地小朋友去英國原因去T2, 而唔係T4.
最主要係, 你地學校接唔接納你們用海外生身份申請, 可能未必得, 所以要問學校, 註明你們幾時將會申請到T2 VISA, 並不需要學校出信申請T4 VISA....

不過如果你們小朋友仲細, 其實可以先讀State小學, 係去之前幾個月, 問定邊間有位 (睇埋教學質素是否Out standing), 再去到英國立即報有位的小學, 通常係派到的...最多就去左英國邊讀邊報名私小, 一般唔駛做卷唔太難入的...

我情況係因為要Y8/9去, D好的 Independent school要考試, 就會難入D

m~m 發表於 19-10-28 23:14
Dartford, Croydon 治安麻麻

https://www.mylondon.news/news/west-london-news/london-boroughs-youre-most-likely-17124454

這個講倫敦那 32 區犯罪記錄排行榜

我係兩個小朋友,大女year 8我想幫佢搵independent school,細女year 4就諗住讀state school。

回覆樓主:

想問一下,如果小朋友用緊 Tier4 讀 independent school,
我可否繼續用family visa 申請他?
‹ 上一主題|下一主題